Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Swatting»

Lisas sønn ble offer for telefonspøk og drept av politiet: - Hva gir politiet rett til å skyte?

28 år gamle Andrew Finch ble offer for «swatting».

SØRGER: Lisa Finch, mor til 28 år gamle Andrew Finch, som ble drept som følge av en telefonspøk, håper både politiet og personen bak telefonsamtalen må stå til ansvar for sine handlinger. Foto: Bo Rader / The Wichita Eagle via AP / NTB scanpix
SØRGER: Lisa Finch, mor til 28 år gamle Andrew Finch, som ble drept som følge av en telefonspøk, håper både politiet og personen bak telefonsamtalen må stå til ansvar for sine handlinger. Foto: Bo Rader / The Wichita Eagle via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ettermiddag responderte politiet i Wichita i Kansas på det de trodde var en svært alvorlig situasjon, skriver Washington Post.

Da ringte en person nødtelefonen og fortalte at han ved et uhell hadde skutt faren sin og at han nå hadde rettet våpenet mot moren og broren.

- De kranglet, så jeg skjøt ham i hodet, og nå puster han ikke lenger, sa innringeren.

Vedkommende truet seinere med å sette fyr på huset og spurte telefonoperatøren:

- Har du fått med deg adressen min?

Skjøt ubevæpnet mann

Politiets Swat-enhet rykket ut til huset, forberedt på å takle en gisselsituasjon. Da 28 år gamle Andrew Finch, en av beboerne i huset, dukket opp i døra, ba politiet ham flere ganger om å holde hendene opp og gå sakte.

Da en av politimennene oppfattet det som at Finch beveget den ene hånda ned mot livet, et sted der våpen ofte er skjult, avfyrte han ett skudd.

Noen minutter seinere døde Finch på sykehus. Han var ubevæpnet.

Inne i huset fant politiet ingen tegn til at noen hadde blitt holdt som gisler, ei heller fant de noen døde. Likevel ble Finchs familiemedlemmer satt i håndjern og tatt med til politistasjonen for avhør.

- Politiet sa: «Kom ut med hendene opp». Politiet tok meg, min romkamerat og mitt barnebarn, som så skytingen og måtte tråkke over sin døende onkels kropp, forteller Andrew Finchs mor, Lisa Finch, til The Wichita Eagle.

Offer for «swatting»

I dagene etter hendelsen har det kommet fram at 28 år gamle Finch har blitt offer for spøken som omtales som «swatting», der personer ringer inn falske meldinger om at personer blir skutt eller drept.

- På grunn av handlingene til en spøkefugl, har vi et uskyldig offer, sier assisterende politisjef i Wichita, Troy Livingston.

Andrew Finchs mor, Lisa, forteller at de sitter igjen med mange spørsmål etter hendelsen.

- Hva gir politiet rett til å skyte? Hvorfor ga de ham ikke den samme advarselen de ga oss? Politiet drepte min sønn på bakgrunn av falske opplysninger, sier Finch.

Både hun og Andrews tante, Lorrie Hernandez-Caballero, ønsker at både politibetjenten som skjøt og personen som sto bak telefonsamtalen, blir holdt ansvarlig for sine handlinger.

- Personen som ringte, tok min nevø, Lisas sønn, to barns far. Hvordan føles det å være en morder? Jeg kan ikke tro at folk gjør dette med vilje, sier Hernandez-Caballero.

Feil adresse

I dagene etter drapet har flere personer i gaming-miljøet pekt på to personer, som skal stå bak telefonen til politiet som utløste aksjonen.

Ifølge nettstedet Dexerto skal det ha vært en krangel mellom to personer, som spilte Call of Duty, som fikk den ene av dem til å gjennomføre en «swatting»-telefon.

Men han skal ikke ha hatt rett adresse på personen han kranglet med, og sendte derfor politiet til feil hus.

«Jeg fikk ingen drept, for jeg avfyrte ikke et våpen, og å være medlem av en Swat-enhet er ikke min profesjon», skrev en person som flere pekte på som personen bak nødsamtalen, på Twitter.

Vedkommendes Twitter-konto er nå suspendert.

UMG-gaming, selskapet som står bak dataspillturneringen de to personene deltok i da krangelen startet, skriver i en epost til nyhetsbyrået AP at de gjør alt de kan «for å hjelpe myndighetene med denne saken».

Politiet har så langt ikke kommentert informasjonen om krangelen mellom de to personene direkte, men stor de har hatt stor framgang i etterforskningen ved å følge spor på internett.

Ifølge KABC ble en 25 år gammel mann arrestert fredag kveld, mistenkt for å stå bak «swatting»-samtalen.

400 saker årlig

Andrew Finch selv skal ikke ha drevet med dataspill på internett.

- Han hadde bedre ting å bruke tiden sin på, sier Lisa Finch.

Politimannen som avfyrte det dødelige skuddet er plassert på såkalt «betalt administrativt fravær», i tråd med gjeldende retningslinjer.

Ifølge FBI har de rundt 400 «swatting»-saker årlig, og også kjendiser har vært målskiva for spøkefugler.

I mars 2015 gikk politiet til en stor aksjon mot huset til rapperen Lil' Wayne, etter at en innringer fortalte at han hadde skutt fire personer der.

Politiet fant ingen skuddofre eller skadde personer i huset, og konkluderte med at det var et tilfelle av «swatting».

I tillegg har både Ashton Kutcher og Miley Cyrus vært utsatt for den livsfarlige telefonspøken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!