FLYKTNINGKRISA:

Lisbeth ga flyktningfamilie skyss, kanelboller og en kopp kaffe. Nå er hun dømt

- Vi lærer våre barn at de skal hjelpe andre, mens rettssystemet sier det motsatte. Jeg er sjokkert, sier ektemannen.

DYR KAFFEKOS: Lisbeth Zornig Andersen (n.2 f.v) og mannen ga denne syriske flyktningfamilien skyss, kanelboller og litt kaffe. Nå har en domstol bestemt at de må betale 50 000 for å ha hjulpet familien. - Vi er sjokkert og vurderer å anke, sier Andersen og mannen til Dagbladet. Foto: 
DYR KAFFEKOS: Lisbeth Zornig Andersen (n.2 f.v) og mannen ga denne syriske flyktningfamilien skyss, kanelboller og litt kaffe. Nå har en domstol bestemt at de må betale 50 000 for å ha hjulpet familien. - Vi er sjokkert og vurderer å anke, sier Andersen og mannen til Dagbladet. Foto:  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
BOR NÅ I SVERIGE: Disse to jentene fikk kanelboller og skyss i Danmark. Nå er hjelperne dømt. Foto: Mikael Lindholm
BOR NÅ I SVERIGE: Disse to jentene fikk kanelboller og skyss i Danmark. Nå er hjelperne dømt. Foto: Mikael Lindholm Vis mer

Den 7. september i fjor var Danmarks tidligere barneombud, Lisbeth Zornig Andersen, på vei hjem fra et foredrag. På veien foran seg ser hun fire voksne og to små jenter. Hun stopper opp, og tar de seks personene med seg i bilen.

- Jeg tok med meg flyktningene til min mann. Der fikk de gå på toalettet, drikke te og spise kanelboller. Ingen av oss trodde dette var brudd på noen lov. Vi ville jo bare hjelpe, sier Andersen til Dagbladet på telefon.

- Får ikke gå på do

Denne uka ble både hun og mannen dømt for å ha hjulpet flyktningene. De må betale 50 000 kroner i bot, skriver The Independent.

- Jeg er overrasket over at Danmark har så fremmedfiendtlige lover. Det er veldig veldig trist. Hvis denne dommen blir gjeldende, kan jo ikke en gang flyktninger få gå på do hos privatpersoner uten at disse blir straffet, sier Andersen til Dagbladet.

Hennes meddømte, mannen Mikael Lindholm, er enig.

- Vi hjalp en syrisk familie da det var kaos på veiene. Vi spurte til og med politiet om det var ulovlig å ta dem med, men de ga oss ikke noe svar. Jeg er svært overrasket over dommen, skriver han i en mail til Dagbladet.

ANGRER IKKE: Ekteparet Andersen-Lindholm angrer ikke på at de hjalp disse syrerne i september i fjor. Foto: Mikael Lindholm
ANGRER IKKE: Ekteparet Andersen-Lindholm angrer ikke på at de hjalp disse syrerne i september i fjor. Foto: Mikael Lindholm Vis mer

Fortsetter:

- Vi lærer våre barn at de skal hjelpe andre, mens rettssystemet sier det motsatte. Jeg er sjokkert.

Flyktningkaos

7. september i fjor stoppet dansk politi et tog i byen Rødby, som hadde destinasjon Sverige. Et stort antall flyktninger måtte ut av toget, og ante ikke hva de skulle gjøre. Mange fikk skyss av dansker. To dager etter, den 9. september, fikk flyktningene likevel få reise med tog gjennom Danmark til Sverige.

- Vi blir dømt for å gjøre noe den 7. september som så er ok å gjøre den 9. september. Det er helt urimelig. Dessuten har en domstol i Århus frifunnet to politikere som har gjort det samme som oss, så her er det heller ikke likhet for loven. Det ryster min tiltro til rettssystemet som vi har, sier Lindholm.

Paret vurderer nå å anke dommen til Høyesterett.

- Det kan jo ikke være sånn at lagmannsretten i Vest-Danmark dømmer annerledes enn i Øst-Danmark. Men slik er det nå. Derfor vurderer vi å anke saken, sier Andersen, som var barneombud i Danmark fra 2010 til 2012.

Hundrevis i kø

Ekteparet Andersen-Lindholm er langt fra de eneste som tok med seg flyktninger i bilen da flyktningkrisa var som verst i september i fjor. Andersen tror nå at retten ønsker å «bruke deres sak som eksempel», ifølge The Independent.

- Det er flere hundre andre som venter på å få saken deres til retten, så det er viktig med likhet for loven, sier Andersen til Dagbladet.

I Danmark er det ulovlig å «hjelpe» eller transportere mennesker som ikke har oppholdstillatelse i landet.

- Det er bare i Danmark at vi har disse reglene, som rettsmyndighetene nå tolker strengest mulig. Men skal vi følge disse, kan du jo ikke engang la folk gå på toalettet ditt, uten å be om å få se om de har oppholdstillatelse, sier Andersen.

Angrer ikke

Verken hun eller ektemannen angrer på at de åpnet dørene for den syriske storfamilien.

- Det var det eneste anstendige å gjøre. Jeg har fem barn og jeg ville hatt store problemer med å fortelle barna mine at jeg lot en familie stå i veikanten fordi jeg var redd for loven, sier Andersen.

Prater allerede svensk

Den syriske familien bor nå i Sverige. De har jevnlig kontakt med Andersen og Lindholm.

- De er en fantastisk familie som klarer seg fint. De prater svensk og har fått godkjent universitetsutdannelsene sine fra Damaskus. Så det vil gå bra med dem, sier Andersen.

Hun er glad for dem, men mindre glad for klimaet i hjemlandet, Danmark.

- Jeg er trist og overrasket over at Danmark har så fremmedfiendtlige lover, men det er en veldig fremmedfiendtlig stemning i landet vårt nå. Ingen partier vil være softe når det gjelder flyktninger. Men Danmark har ikke tatt så mange flyktninger som verken Sverige eller Tyskland, så dette er veldig, veldig trist, sier Andersen.

KAOS: I september i fjor ankom tusenvis av flyktninger med tog fra Tyskland og til Rødby i Danmark. Den 7. september stoppet danske myndigheter togene, og mange av flyktningene startet å gå mot Sverige. Mange dansker ga flyktningene skyss i Danmark. Nå kan de forvente å bli dømt, slik ekteparet Andersen og Lindholm. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix
KAOS: I september i fjor ankom tusenvis av flyktninger med tog fra Tyskland og til Rødby i Danmark. Den 7. september stoppet danske myndigheter togene, og mange av flyktningene startet å gå mot Sverige. Mange dansker ga flyktningene skyss i Danmark. Nå kan de forvente å bli dømt, slik ekteparet Andersen og Lindholm. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer