Lise Dunham, Tore Barstad og Erling Olstad er nominert til «Årets navn»: - Jeg føler at jeg har fått være med på noe stort og viktig

«Siem Pilot» har hatt opp mot 1000 båtflyktninger om bord.

PÅ OPPDRAG: Lise Dunham har oversikten fra broen på «Siem Pilot». Foto: Kripos
PÅ OPPDRAG: Lise Dunham har oversikten fra broen på «Siem Pilot». Foto: KriposVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dunham er en av de tre styrkesjefene som har bidratt til at «Siem Pilot» har reddet liv i Middelhavet.

Per 1. 12. har det norske skipet bragt i land 9652 personer, blant dem 718 barn. 56 døde er tatt hånd om.  På det meste har de hatt opp mot 1000 flyktninger og migranter om bord. 

Risikerer livet
Det som har gjort sterkest inntrykk på Dunham, er hvor mange barn som risikerer livet for å komme til Europa sjøveien. Småbarn i følge med sine mødre og unge gutter som er sendt av gårde helt alene.

- Jeg husker spesielt en gruppe med over 100 unggutter som kom fra Egypt. Familiene deres hadde samlet inn penger til reisen i håp om å gi dem en bedre framtid, sier hun til Dagbladet.

I HAVN: Tore Barstad på «Siem Pilot» mens skipet ligger til kai i Catania på Sicilia. Foto: Sveinung U. Ystad
I HAVN: Tore Barstad på «Siem Pilot» mens skipet ligger til kai i Catania på Sicilia. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer

- Egypt er jo et land der det ikke er krig, og der de i utgangspunktet kan sendes tilbake til. Men jeg vet ingenting om hva som skjedde med dem videre.

Største skipet
Dunham er den av styrkesjefene som i første rekke har frontet oppdraget i media. Både gjennom direkte nyhetsrapporter og som gjest i «Lindmo» på NRK.

- Jeg er egentlig veldig ukomfortabel med å være i fokus, men det var viktig å få fram det vi hadde opplevd. Å skape forståelse for hva som faktisk skjedde.

Det er Kripos som har ansvaret for skipets arbeid i Operasjon Triton, og de har siden starten i juni hatt tre skift med mannskap. Det er til enhver tid cirka 20 personer om bord fra politiet og Forsvaret, i tillegg til rederiets sivile mannskap. «Siem Pilot» er det største skipet som deltar i operasjonen.

Krevende arbeid
I høst sa Barstad til NTB at han var utrolig stolt over jobben mannskapet har gjort. Og at oppdraget gir et ekstra perspektiv på livet.

RULLERER PÅ OPPGAVEN: Erling Olstad er en av tre styrkesjefer på «Siem Pilot» under oppdraget i Middelhavet. Foto: Kripos
RULLERER PÅ OPPGAVEN: Erling Olstad er en av tre styrkesjefer på «Siem Pilot» under oppdraget i Middelhavet. Foto: Kripos Vis mer

Slik beskrev Olstad situasjonen for Tønsbergs Blad: - Det gjør jo inntrykk på alle og enhver. Vi har hatt et utrolig stort spenn i immigrantene vi tar ombord på skipet. Alt fra lykkejegere som ikke har god oppførsel, til skadde som desperat trenger hjelp.

De tre styrkesjefene forteller om et krevende arbeid med nervepirrende situasjoner. Farkostene flyktningene kommer med er utrangerte fiskebåter og primitive gummiflåter. Som oftest overfylte.

Gjør en forskjell
- Historiene og bildene fra Middelhavet bekrefter at dere gjør en forskjell. Uten deres innsats hadde flere mistet livet på veien til Europa, sa Erna Solberg i september.

Regjeringen besluttet da at «Siem Pilots» oppdrag, som organiseres via EUs grensekontrollorgan Frontex, skulle videreføres utover i 2016. I første omgang i tre måneder, men det er lagt inn penger for seks måneder hvis det er ønskelig med en ytterligere forlengelse.

REDNING: Lettbåtene fra «Siem Pilot» legger til fra hver sin side for å hindre tilstrømning til den ene rekka slik at flyktningfartøyet krenger. Foto: Kripos
REDNING: Lettbåtene fra «Siem Pilot» legger til fra hver sin side for å hindre tilstrømning til den ene rekka slik at flyktningfartøyet krenger. Foto: Kripos Vis mer

Les portrettintervju med Lise Dunham på Dagbladet Pluss.

Full liste over kandidatene til «Årets navn», finner du her, og i avstemmingsboksen.


PÅ DEKK: 7. august i år ble det tatt over 800 migranter om bord i det norske supplyskipet.
PÅ DEKK: 7. august i år ble det tatt over 800 migranter om bord i det norske supplyskipet. Vis mer
HJEMME IGJEN: Lise Dunham skal feire jul hjemme i Norge, før hun reiser tilbake til oppdraget i Middelhavet i januar. Foto: Lars Eivind Bones
HJEMME IGJEN: Lise Dunham skal feire jul hjemme i Norge, før hun reiser tilbake til oppdraget i Middelhavet i januar. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer