Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lise overbeviste Bondevik

Lise Bang Ericsson og de norske pårørende overbeviste statsminister Kjell Magne Bondevik. Nå sender han norsk politi til Thailand for å finne områder hvor det bør letes ytterligere etter omkomne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PUKHET/KHAO LAK (Dagbladet): Trolig sendes seks taktiske og tekniske etterforskere samt én leder fra Norge til de katastroferammede områdene. I løpet av kort tid vil polititjenestemennene være plukket ut og satt på flyet til Thailand. Politiet skal ha fått mandat til å bistå thailandsk politi, ved å fortelle hvor de kan sette inn søk.

Ble hørt

-  Det var et godt møte med Bondevik. Han skjønte viktigheten av å snakke med oss. Det aller beste var at vi ble hørt, sier Lise Bang Ericsson.

Hennes mann, Anders Bang Ericsson - som er svensk - møtte Sveriges statsminister Göran Persson.

-  Vi fikk bekreftet at Thailand åpner for at svensk og norsk politi kan delta i søkearbeidet. Det er en god start. Men det er ikke godt nok, sier han.

-  I en situasjon som dette skal man trå til med absolutt alle ressurser man har for på best mulig vis sørge for at de avdøde det er mulig å finne, blir funnet. Det er ambisjonsnivået, sier Anders Bang Ericsson.

Han sier det er viktig at myndighetene dokumenterer alt de nå gjør, for i ettertid skal det kunne vurderes om de virkelig gjorde alt de kunne.

Interessekonflikt

Dagbladet har tidligere fortalt historien om parets kamp for å finne sønnen Ragnar (2 =), som fortsatt er savnet etter flodbølgen. Nå er de opptatt av at letingen igangsettes på land, før gjenoppbyggingen av Khao Lak og Phuket er kommet for langt. Interessekonflikten mellom de pårørendes behov for å finne sine, og Thailands behov for å få turismen i gang igjen, er til å ta og føle på.

-  Jeg forstår at det kan være diplomatiske vanskeligheter. På den annen side er det veldig alvorlige saker vi snakker om. Dette letearbeidet er noe som må gjøres nå! Det haster, sier Anders.

Ekteparet var blant dem få som ble igjen etter flodbølgen. Mange hadde sine grunner til å reise, andre opplevde nærmest å bli skremt hjem av norske myndigheter. Hjemmefra har mange følt seg handlingslammet og uinformert.

Flytter inn

De som ble igjen har etter tsunamien 26. desember etablert pårørendesenter. I går åpnet de også sjømannskirken, hvor pårørendesenteret flytter inn. Og i går fikk de altså gjennomslag for at norsk politi skal involvere seg i letearbeidet.

-  Dette viser at det nytter å stå på, sier Lise Bang Ericsson.

Men tidligere på dagen, var det lite som tydet på at Bondevik hadde en Kripos-løsning i ermet. Under de nordiske statsministrenes pressetur i Phuket- og Khao Lak-distriktene gjentok han stadig at pårørende kunne angi områder, så ville thailandske myndigheter igangsette søk.

-  For tidlig

Da han seinere møtte de norske pårørende, fikk han klar beskjed om at dette ikke var profesjonelt. Heller ikke i Kripos skal tanken på å igangsette thailenderne med å lete, etter vilkårlige tips fra pårørende, ha falt i smak.

Bondevik vedgikk i går at statsminister Thaksin Shinawatras innrømmelse av å ha avsluttet søkene til lands, «overrasket oss litt». Innrømmelsen kom på direkte spørsmål fra Dagbladet under en pressekonferanse i Bangkok.

Under de diplomatiske samtalene tidligere på dagen skal Thaksin ha gitt inntrykk av at søk fortsatt pågikk.

-  I dag har jeg tatt opp nødvendigheten av at søkene fortsetter med både statsministeren, innenriksministeren og miljøvernministeren, understreket Bondevik overfor Dagbladet i går.

-  Vi synes det er for tidlig å avslutte søkene. Derfor støtter vi de pårørendes ønske, var hans siste melding - før det bar tilbake til Bangkok.

I DØDENS FORGÅRD: - Som å være i dødens forgård, sa Kjell Magne Bondevik etter å ha besøkt identifiseringsleiren ved Yanyao-templet. Bondevik støtter de pårørendes ønske om å fortsette letingen etter de savnede.
FULLT GJENNOMSLAG: Lise Bang Ericsson og de norske pårørende fikk gjennomslag for å fortsette søket etter de savnede. - Vi ble hørt, sier Lise.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media