Listeriabakterien funnet i økologisk ost

Trøndelag-meieri i søkelyset. Levert flere steder i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Foreløpige prøver viser at listeriabakterien som har ført til to dødsfall ved sykehus, stammer fra ost. Det er funnet høyt antall listeriabakterier i prøver av camembert fra Varø Gardsmeieri i Trøndelag.

Virksomheten har derfor trukket tilbake to partier camembertost av merket Namcam og to partier brieost av merket Varø brie fra markedet.

Begge ostene har holdbarhetsdato 23.10.07 og 31.10.07.

Mattilsynet advarer publikum mot å spise disse ostene, dette gjelder spesielt gravide, skriver Mattilsynet i en pressemelding

- Jeg beklager

- Jeg beklager sterkt det som har skjedd. Men jeg vil ikke kommentere dette ytterligere, dere får snakke med Mattilsynet i Steinkjer, sier Siv Lænn til Dagbladet.no.

Hun har sammen med Knut Jünge siden 1991 drevet gården og gårdsysteriet som har levert den smittede osten. Gården har siden 2001 vært godkjent som økologisk produsent.

I dag  ble det oppdaget et tilfelle av listeriasmitte hos en pasient ved Rikshospitalet Helseforetak, skriver Aftenposten.no.

BAKTERIEN: Leder av avdeling for sykehushygiene på Rikshospitalet, Egil Lingaas, fotografert med prøver på Listeria-bakterien på sykehuslaboratoriet fredag. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BAKTERIEN: Leder av avdeling for sykehushygiene på Rikshospitalet, Egil Lingaas, fotografert med prøver på Listeria-bakterien på sykehuslaboratoriet fredag. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Kast alt

I Mattilsynet er nå arbeidet med å spore ned osten i full gang. Totalt er det produsert 203 kilo, og den er spredd flere steder i Norge.

Leveranser er gjort til både Trondheim og Bergen, i tillegg til at produsentene har reist rundt og solgt på messer.

- En av de smittede som har spist osten bor i Nordland, sier kommunikasjonsrådgiver Kjell Løvik i Mattilsynet.

- Kast alt dere har fra gården, er hans oppfordring til publikum.

Tolv smittede, to døde

Det var det tolvte smittetilfellet. Så lang er to døde etter smitte.

Det er ikke sikkert at det infiserte partiet med ost er kilden til listeriasmitten. Det gjenstår ennå en del arbeid for å helt kunne utelukke andre smittekilder, og det pågår derfor fortsatt testing av 65 andre matvarer som er servert ved Rikshospitalet.

Listeriabakterien funnet i økologisk ost

Hvor mange som er blitt servert osten og om deler av partiet også har vært solgt i vanlige butikker, er foreløpig ikke kjent.

Hos den ene døde antar man at dødsårsaken er listeriabakterien, mens det hos den andre er mer uklart om vedkommende døde av listeria eller annen årsak. Begge pasientene var i utgangspunktet svært svekket.

Dagbladet.no kommer med mer.

KAST: Brie.
KAST: Camembert.