Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listetopp avhøres i spionskandalen

Svensk kandidat til Riksdagen trekkes inn i spionsaken mot Perssons parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nina Larsson (29) skal inn til avhør hos poltitiet i den svenske politiske skandalen om datainnbrudd hos det sosialdemokratiske partiet.

Folkpartiets ungdomsorganisasjon (Luf) har over lang tid brutt seg inn på datanettverket til statsminister Göran Perssons parti, Socialdemokraterna. Lufs pressesektretær, Per Jodenius (24) innrømmet i går kveld at han en rekke ganger har brutt seg inn i Socialdemekraternas interne nettverk. Han fikk umiddelbart sparken av partiet.

Var på vei inn i Riksdagen

I dag avslører Expressen flere navn i saken.

Nina Larsson står øverst på Folkpartiets liste i Värmland til riksdagsvalget 17. september og var nærmest garantert en plass i den svenske nasjonalforsamlingen.

Larsson er i tillegg et av Lufs mest kjente personer, men det er nå avslørt at hennes navn og passord har vært i bruk under minst et av datainnbruddene.

- Det finnes ingen som helst grunn for en sånn mistanke. Jeg har aldri logget inn på Socialdemokraternas nettverk, sier Larsson til Expressen.

Hennes forklaring er at hun kan ha logget seg inn på det hun trodde var Folkpartiets nettverk, men at det var Socialdemokraternas.

Også lederen for Luf i Vest-Sverige har brukt de hemmelige passordene til å bryte seg inn på Socialdemokraternas nettverk. I natt opplyste han om at han trekker seg fra alle politiske verv i partiet.

Socialdemokraterna vil ha garantier

En av partileder Lars Leijonbergs nærmeste medarbeidere, taleskriver Malin Strid er også innkalt til avhør. Strid har delt leilighet med Per Jodenius, men nekter for å ha noe med saken å gjøre.

- Hun nekter kategorisk for å ha kjent til dette og jeg stoler ett hundre prosent på henne, sier Leijonberg til Expressen.

Socialdemokraterna er svært opprørt over skandalen og etterlyser klarere beskjeder fra Leijonberg.

- Kan Lars Leijonberg garantere at partisekretæren ikke var involvert i dette? Nei, noen slike garantier har vi ikke fått. Vi synes det ville være rimelig om Leijonberg kunne garantere at partiledelsen ikke var innblandet, sier Socialdemokraternas partisekretær Marita Ulvskog til Expressen.

Expressen har avslørt at Folkpartiet ved flere anledninger har presentert detaljerte rapporter og politiske utspill i samme saker som Socialdemokraterna, på samme dager. Perssons parti er derfor ekstra mistenksomme og frykter at Folkpartiet har utnyttet den hemmelige informasjonen i valgkampen.

TILSTÅTT: Per Jodenius var pressesekretær i Luf. Etter å ha tilstått dataspionasje mot Socialdemokraterna har han nå fått sparken av Folkpartiet.
TRAKK SEG: Regionsleder Niklas Lagerlöf har trukket seg fra alle politiske verv etter å ha innrømmet å ha brutt seg inn på Socialdemokraternas nettverk.
LISTETOPP: Nina Larsson topper lista til Folkpartiet i Värmland, men trekkes nå inn til avhør i spionskandalen.