Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrFs retningsvalg

Listhaug: - Hareide må sjøl stå til ansvar

Frp-nestlederen har hittil forholdt seg taus til Knut Arild Hareides oppgjør med Frp. Nå tar Sylvi Listhaug til motmæle.

FORFATTER: Sylvi Listhaug håper på debatt når hun gir ut boka Der andre tier, i samarbeid med Lars Akerhaug. Hun mener nordmenn bør vise større takknemlighet for landet de bor i. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORFATTER: Sylvi Listhaug håper på debatt når hun gir ut boka Der andre tier, i samarbeid med Lars Akerhaug. Hun mener nordmenn bør vise større takknemlighet for landet de bor i. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er skuffet over framstillingen til Hareide om at vi har annenrangs verdier, til tross for at vi har hatt et godt samarbeid de siste årene. Hareide framstiller det skjevt og underkommuniserer eksempelvis de anti-israelske holdningene i både Ap, og spesielt SV og LO, som ønsker boikott av den eneste jødiske staten i verden, sier Sylvi Listhaug.

Bokaktuell

I neste uke utgir utgir hun boka Der andre tier. Dagbladet har fått tilgang til et av kapitlene, der Listhaug maner nordmenn til større takknemlighet for landet de bor i.

- Folk må slutte å være flaue og utakknemlige, men være stolte av hvor godt vi har det i Norge, sier Sylvi Listhaug.

- Vårt samfunn er bygd opp på en måte som gjør at vi har det bra. Det har ikke kommet av seg selv. Oljen har bidratt, men vår økonomiske velstand er i stor grad opparbeidet av generasjoner av nordmenn som har skapt verdier med utgangspunkt i to tomme hender. Det vitner om en grunnleggende dårlig samvittighet at det implisitt er vår skyld at de har det ille andre steder i verden. Men det handler ikke om oss, men hvordan disse landene styres, og hvordan politiske ledere beriker seg på bekostning av sine innbyggere. Vi ser også at våre bistandsmidler opp gjennom historien har blitt brukt til dette.

Ønsker debatt

- Hva er bakgrunnen for bokutgivelsen?

- Mye er skrevet om meg. Nå hadde jeg lyst til å skrive selv, hva jeg står for.

- Vil noen bli sjokkert over innholdet?

- Jeg har sluttet å spekulere over sånt, fordi det jeg synes er ganske trivielt blir ofte vridd og vrengt på til det ugjenkjennelige. Men boken er i mine ord med mitt språk.

- Dagbladet er kjent med at det både i Høyre og Frp er en viss uro over innholdet i boka, har dine tidligere regjeringskolleger grunn til å være bekymret?

- Jeg mener at de ikke har det. Håpet mitt er at boka skaper debatt. At den bidrar til å sette politikken på dagsorden igjen. Det siste året har det meste dreid seg om skandaler, sex-historier og alt annet enn politikk.

- Det hevdes at du har vært utsatt for press om å utsette boka til etter KrFs landsmøte?

- Nei, det er bare tull. Jeg startet å skrive i våres og utgivelsestidspunktet har vært fastlagt i lang, lang tid.

Imam-sleiking

Etter landsstyretalen til partileder Knut Arild Hareide 28. september oppsummerte Vårt Lands tidligere sjefredaktør Helge Simonnes:

«Dette var Hareides svar på Sylvi Listhaugs påstander om «imamsleiking». Det var et kraftfullt oppgjør med Frp, og et sterkt signal om en dramatisk endring i norsk politikk.»

Simonnes henviste til Listhaugs replikk i en debatt med KrF-lederen i NRK i august i fjor:

«Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger. Det synes jeg man skal slutte med.»

Sylvi Listhaug er tilbakeholden når det gjelder å kommentere Hareides tale.

- Nå får bare KrF holde på med sitt, så holder jeg på med mitt. Så får vi se. De får ta valget sjøl, de. Og stå til ansvar for det når den tid kommer, sier hun.

Hareides ansvar

- Hva tenker du om imam-kommentaren nå, angrer du?

- Jeg sa jo etterpå at jeg kunne ordlagt meg på en annen måte. Det skjedde i kampens hete, der det gikk ei kule varmt.

- Har du sagt unnskyld til Hareide?

- Jeg har sagt offentlig at jeg ikke burde sagt det. Forøvrig er det en episode jeg har lagt bak meg for godt over et år siden.

- Du anser det som en beklagelse?

- Jeg sa i hvert fall at jeg ikke burde sagt det.

- Har Simonnes rett i at du har bidratt til Hareides politiske linjeskifte?

- Nei, han må stå til ansvar sjøl.

- Har du lest Hareides bok?

- Nei.

- Hva tenker du om at han skrev at opptrådte smakløst før du trakk deg som justisminister?

- Jeg velger å vende det andre kinnet til.

KrFs valg

- Det hevdes at for hver gang du åpner munnen, går to prosent av KrFs velgere over til rødgrønn side...?

- Det er en merkelig analyse i mine øyne. Jeg har opplevd å ha hatt et godt samarbeid med KrF. Valgundersøkelser viser jo at KrFs velgere tvert imot går til ikke-sosialistisk side.

- Tror du regjeringen kommer til å ryke?

- Det er jo det KrFs valg handler om. Jeg synes det ville være veldig synd hvis KrF kaster en veldig dyktig regjering med en populær statsminister.

KrFU-leder Martine Tønnessen uttalte til VG mandag at debatten ikke måtte bli preget av at den ene siden skal være moralsk overlegne den andre:

«Nå tegner Knut Arild et bilde der hans alternativ er rankere enn det alternativet jeg ønsker.»

Gode og onde

Sylvi Listhaug deler KrFU-lederens syn og liker dårlig Hareides framstilling av KrFs retningsvalg som et verdivalg mellom ei god venstreside og ei ond høyreside.

- Hvis du vil ha færrest mulig asylsøkere og flyktninger for å hjelpe flest mulig mennesker, da er du ond. Men åpner du grensene og får flest mulig hit til Norge, da er du god. For meg er det helt snudd på hodet. Som statsråd besøkte jeg en flyktningleir i Kenya der det bodde 180 000 mennesker, familier, kvinner og barn. Så skal vi liksom hente ut de mest sårbare. Jeg så ikke en eneste sjel som ikke var sårbar. Det gode er da liksom å plukke ut noen som trekker lykkeloddet, mens resten sitter igjen. Leiren i Kakuma ble drevet med et budsjett på 200 millioner kroner, mens Norge betaler en milliard kroner for å ta imot 1 000 kvoteflyktninger. For meg er det helt feil, sier Sylvi Listhaug.

Fortjener respekt

Hun mener at den norske befolkningen nå står ved en korsvei.

- Skal samfunnet bygges på at det offentlige overtar mer og mer av styringen? Alle må forstå at det ikke er bærekraftig. Uten det private næringslivet er vi sjanseløse til å kunne opprettholde velferdsmodellen vår på lang sikt. Bedriftseiere som har satset egne penger fortjener respekt og anerkjennelse for sin verdiskapning. Men i stedet betrakter venstresiden rike bedriftseiere som fryktelige mennesker, som liksom karrer til seg penger de ikke skal ha. Til tross for at de skaffer mange mennesker arbeidsplasser og bidrar til at folk kan bo i trygge lokalsamfunn i distriktet.

Sylvi Listhaug understreker at for henne er familien det viktigste fellesskapet, ikke staten.

- Venstresiden har et annet verdenssyn. De har tilranet seg stempelet som de gode og at høyresiden er de onde og fæle. Det skal vi ikke akseptere. Og fortsette å kjempe mot.

- Er det krise for Frp hvis regjeringen felles og dere er tilbake i opposisjon?

- Det er KrF nå som må velge. Vi greier oss uansett. Det er jeg ikke redd for.

I sin nye rolle som Frp-nestleder har Sylvi Listhaug de siste ukene reist landet rundt for å styrke partiorganisasjonen.

- Det skal jeg fortsette med utover høsten og vinteren, med et til to medlemsmøter ukentlig. Mottakelsen så langt har vært positiv, sier Sylvi Listhaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!