Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug: - Innstramminger viktig for å lykkes med integrering

En stram innvandringspolitikk og krav til dem som kommer til Norge er viktig for å unngå radikalisering og parallellsamfunn, mener innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

OPPSKRIFT MOT RADIKALISERING: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener strenge krav og innstramminger er viktig for å unngå radikalsering og parallellsamfunn. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
OPPSKRIFT MOT RADIKALISERING: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener strenge krav og innstramminger er viktig for å unngå radikalsering og parallellsamfunn. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mange av dem som har gjennomført terroraksjoner i Europa er født og oppvokst i Frankrike og Belgia. Det viser hvor viktig det er at vi lykkes med integreringen, og det har igjen sammenheng med hvor mange som kommer til Norge. Derfor er det viktig å føre en stram innvandringspolitikk, mener Listhaug.

Hun legger om kort tid fram sine forslag til innstrammingstiltak for Stortinget.

- Ikke som Sverige I etterkant av terrorangrepene i Brussel har det vært debatt om såkalte parallellsamfunn og bydeler hvor politiet ikke tør patruljere.

Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari hevder overfor Klassekampen onsdag at det finnes parallellsamfunn også i Norge. Han viser til Groruddalen og Søndre Nordstrand i Oslo.

- Det er ikke sånn at det ikke er problemer i Norge. Det er helt klart at vi har det, det er bare å se på sosialhjelpsstatistikken, sier Listhaug til NTB.

- Vi har fremmedkrigere som har reist ut fra Norge, og radikale miljøer. Vi skal ikke stikke under stol at ikke alt er bra her. Men heldigvis er vi langt fra de forholdene vi ser i enkelte andre land, som for eksempel Sverige, fortsetter hun.

En viktig grunn til at vi ikke har fått de samme getto-problemer som man blant annet kan se i Sverige, er at flyktninger og asylsøkere som får opphold i Norge ikke selv kan bestemme hvor de vil bo.

Biometri Listhaug sier terrorangrepet i Brussel skaper frykt og bekymringer for at angrep kan skje også her. Hun trekker samtidig fram at det ikke var islamister som sto bak da terroren rammet Norge i 2011.

- Det viser at vi ikke kan se oss blinde på at islamister gjennomfører terror. Men PSTs trusselvurdering for 2016 er at ekstreme islamister utgjør den største terrortrusselen, det er noe vi må forholde oss til.

Fra sine egne forslag trekker hun fram utvidet adgang til å skaffe og lagre biometriske opplysninger, for eksempel fingeravtrykk. Det er viktig for å ha kontroll med hvem som befinner seg i Norge, sier Listhaug. For øvrig viser hun til at det er PSTs oppgave å avgjøre om en asylsøker utgjør en sikkerhetstrussel.

- Må stille krav Listhaugs forslag til asylinnstramminger ble sendt på høring ved nyttår. Mange av dem er blitt kritisert for å hindre - ikke fremme - integrering. Kritikerne viser både til konkrete forslag, som strengere krav til familiegjenforening, men også at summen av innstramminger og høye krav vil gjøre det vanskelig for flyktningene å få fotfeste og føle tilhørighet til samfunnet.

Statsråden er uenig i den analysen.

- Jeg er opptatt av at vi skal stille krav til dem som kommer til Norge. Det er for eksempel viktig at de som skal hente familiemedlemmer hit, kan forsørge dem, det er et viktig prinsipp, sier hun.

Hun vil ikke lette på sløret om hvilke tiltak som kommer i integreringsmeldingen, som er varslet i mai. Men Listhaug gjentar sitt viktigste budskap:

- Det kreves en egeninnsats. Det er ikke sånn at vi bare kan legge til rette, så ordner alt seg, eller at det er noen «quick fix», sier hun.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart