Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug: - Jeg skal være den jeg er, og ikke legge om stilen i det hele tatt

Mener hun ikke kan «være seg selv» i Justisdepartementet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget skulle tirsdag stemme over et mistillitsforslag mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp), en avstemning som kunne endt med regjeringskrise. I stedet våknet Norge opp til meldinga om at Listhaug selv valgte å gå av.

Den siste tida har vært preget av sterke meninger og stor debatt rundt Listhaugs Facebook-innlegg om at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

- Det er viktig for meg å være meg selv, og det kan jeg tydeligvis ikke være i justisdepartementet, så derfor velger jeg å gå tilbake til Stortinget. Der har jeg tenkt til å være veldig aktiv, sier Listhaug på Dagsrevyen tirsdag kveld.

«En ren heksejakt»
Hun beskrev den siste uka som surrealistisk, og kalte situasjonen for «en ren heksejakt» under pressekonferansen tirsdag morgen.

- HARDT PRESS: Knut Arild Hareide, Krfs partileder, er usikker på om Sylvi Listhaug, som i dag forlot ministerposten sin, har forstått ansvaret det innebærer å være minister. Video: Emilie Rydning / Reporter: Trym Mogen / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Listhaug uttrykte også at hun mener innlegget, som hun poengterte at hun har beklaget, har omgjort norsk politikk til «en barnehage».

- Du kaller norsk politikk for barnehage, men det er jo deg som har vært litt stor i munnen og som måtte tvinges til å si unnskyld?

- Jeg har jo sagt unnskyld. Det er mange involvert i dette. Det som er viktig for meg er å stå for ytringsfriheten og være den personen og politikeren jeg er, sier Listhaug på Dagsrevyen.

Blomsteraksjonen
I intervjuet fortsatte hun angrepene fra tidligere dag mot Ap-leder Jonas Gahr Støre og andre partier.

AP-LEDER: Jonas Gahr Støre forlater NRK etter Dagsrevyen tirsdag kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AP-LEDER: Jonas Gahr Støre forlater NRK etter Dagsrevyen tirsdag kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi tar en innvandringsdebatt, snakker om hvordan Norge skal se ut i framtida, tar de vanskelige temaene, og så blir man da forsøkt stemplet som rasist og ekstremist.

Listhaug ble også konfrontert med at hun på lørdag tok avstand fra flere at dem som hadde sendt henne blomster. Hun ble nemlig overøst av blomster etter aksjon fra blant annet fremmedfiendtlige hatgrupper fredag.

Initiativet om å sende blomster til ministeren startet på Facebook-siden «Slå ring om Norge», og «Norge fritt for Islam» og «Vi som støtter Sylvi Listhaug» fulgte etter.

- Noen er det (rasister red.amn), og de tar jeg avstand fra. Men de aller fleste som sendte blomster var vanlige folk, sier Listhaug.

URIMELIGE PÅSTANDER: Ap-leder Jonas Gahr Støre mente Sylvi Listhaug kom med urimelige påstander, men er mer bekymret for de som ikke har den beskyttelse som han selv har. Video: Emilie Rydning / Reporter: Trym Mogen / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Skaper grobunn for farlige holdninger
Ap-leder Jonas Gahr Støre stilte også opp på Dagsrevyen i kveld. Listhaug har uttalt at hun følger seg kneblet av Støre. Til Dagbladet sier han at «det må folk dømme selv».

- Dette var ikke en kneblet statsråd eller politiker. Hun sa akkurat det hun ville. Hun kom med påstander jeg mener er urimelige, men det tåler jeg.

Støre forteller også at han tåler anklagene mot Arbeiderpartiet.

- Vi skal aldri bli noe offer i norsk politikk. Jeg er mer urolig for mennesker som ikke har den type beskyttelse som jeg har, som føler seg sårbare når det blir konspirasjonsteorier, dobbeltkommunikasjon og hatefulle ytringer.

- Listhaug hevder at du sammenligner henne med Breiviks meninger. Hva tenker du om det?

- Det er helt feilaktig. Det jeg har sagt, er at utsagnet hun hadde i starten av denne saken om at Ap var mer opptatt av å beskytte terrorister enn landet, skaper grobunn for holdninger som er farlige, holdninger som nørte opp under 22. juli. Det må vi ha mot til å si, og om vi ikke sier det kan vi komme til en farlig situasjon igjen, sier han.

HAR LÆRT: Statsminister Erna Solberg sier hun tror alle har lært av saken. Her forlater hun NRK tirsdag kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR LÆRT: Statsminister Erna Solberg sier hun tror alle har lært av saken. Her forlater hun NRK tirsdag kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Støre bekrefter at han mener saken har svekket regjeringen, før han avslutter intervjuet.

Fortsatt tillit på Stortinget
Statsminister Erna Solberg forteller til Dagbladet at hun opplever at regjeringen fortsatt har tillit på Stortinget.

Hun forteller også at hun tror «vi alle har lært» av saken.

- Særlig i form av hvordan en sånn tøff debatt påvirker folk som er berørt av terror. Så vi må ha større følsomhet for hvor vanskelige disse sakene fortsatt er, sier Solberg.

TROR REGJERINGEN HAR TILLIT: Statsminister Erna Solberg opplever at diskusjonen har vært knyttet til Sylvi Listhaug, og mener det ikke tilsier at regjeringen har mindre tillit enn før. Video: Emilie Rydning / Reporter: Trym Mogen / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!