KRF-KRITISK: Sylvi Listhaug er kritisk til at KrF åpner for Arbeiderpartiet, her fotografert på landsmøtet sammen med ektemann Espen Espeset og nyfødte Steffen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KRF-KRITISK: Sylvi Listhaug er kritisk til at KrF åpner for Arbeiderpartiet, her fotografert på landsmøtet sammen med ektemann Espen Espeset og nyfødte Steffen. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Frps landsmøte:

Listhaug: - KrF er i villfarelse

Sylvi Listhaug mener KrF driver risikosport i sin flørting med Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): - Jeg besøkte hjemfylket Møre og Romsdal for noen dager siden og opplevde sterke reaksjoner fra trofaste KrF-velgere, som har stemt KrF hele livet. For mange av dem vil det være veldig problematisk at de får Arbeiderpartiet ved å stemme KrF, sier Sylvi Listhaug.

- De betrakter Arbeiderpartiet som partiet som avkristnet landet. Det kan føre til at KrF-velgere i stedet stemmer på andre partier.

- Flere sier åpenlyst at de vurderer å stemme Frp eller andre borgerlige partier, fordi det er for risikabelt å velge KrF hvis det bidrar til en sosialistisk regjering, sier Frp-statsråden.

Fare på ferde

Sylvi Listhaug viser til at KrF har liten margin til sperregrensa med sin oppslutning på rundt 4,5 prosent.

- Det er ikke snakk om mange velgere å miste før det er fare på ferde. Jeg opplever at KrF-velgere på Vestlandet lurer på hva Knut Arild Hareide holder på med. Flørtingen med Arbeiderpartiet er en risikosport, slik KrF nå ligger an, sier Sylvi Listhaug.

Konservative kristne

Hun mener de har fått til mye bra på ikke-sosialistisk side.

- Mange av de konservative i de kristne miljøene støtter vår innvandrings- og integreringspolitikk, som er opptatt av å sikre det norske velferdssamfunnet.

- Mens noen på den kristen-sosialistiske siden ser det motsatt, men mange av dem stemmer på andre partier, som SV og Arbeiderpartiet, sier Listhaug.

Visker over uenighet

- Frp-kjempen John Alvheim skapte store problemer for KrF og Kjell Magne Bondevik på 1990-tallet og 2000-tallet. Skaper du nå de samme problemene for dagens KrF og Knut Arild Hareide i kampen om kristne velgere?

- Jeg er egentlig ikke opptatt av det, jeg er opptatt av at vi skal samarbeide. Fordi det er mange ting vi kan samarbeide om. Men jeg synes det er så rart at Knut Arild Hareide er så opptatt av å vise alle forskjellene mellom KrF og Frp.

- Samtidig visker han over uenighet, for eksempel med Venstre og Arbeiderpartiet i verdispørsmål. Det er blitt ganske påtakelig.

Mener KrF vingler

- Har KrF nærmet seg Ap?

- Det virker som om KrF er i villfarelse. De mener det ene den ene dagen og noe helt annet den neste dagen. Det er vanskelig å få øye på en tydelig retning. Under KrF-landsmøtet forrige helg vinglet de mellom å støtte ikke-sosialistisk side til å åpne for Arbeiderpartiet. Sånn har de holdt på fram og tilbake, fram og tilbake.

Fjerne likestillingsombudet

Under landsmøtet for åtte år siden stilte Sylvi Listhaug til intervju med sin førstefødte Signe, som da var åtte måneder. Ektemannen Espen Espeset holdt fortet mens Listhaug deltok i landsmøtedebatten. Nå tar han hånd om nyfødte Steffen.

- I 2009 sa du at hvis Frp kom til makta, ville likestillingsloven bli fjernet, kvotering opphøre og likestillingsombudet legges ned. Hva sier du nå etter snart fire år i regjering?

- Vi står dessverre litt alene om det, så da er det vanskelig å gjennomført alt. Men det vi har fått til er å redusere den bundne tida av foreldrepermisjonen, som betyr redusert fedrekvote, men større valgfrihet for småbarnsfamiliene. Så det er et steg i riktig retning.

- Vil du fortsatt fjerne likestillingsombudet?

- Ja, jeg mener det. Vi har jo et lovverk, som regulerer disse forholdene. Nå er jeg i permisjon fra statsrådjobben, så jeg får uttale meg som sentralstyremedlem i Fremskrittspartiet, sier Sylvi Listhaug.