Listhaug: - Tar absolutt ansvar

Påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug var folkehelseminister med ansvar for smittevern før corona kom til Norge. Hun ser flere ting hun skulle gjort annerledes.

OOPS: Her går det nesten galt, igjen. Her under statsminister Erna Solbergs pressekonferanse onsdag 14. april. Vis mer
Publisert

- Det som går på beredskap i forkant av pandemien skal vi absolutt være med å ta et ansvar for. Så er det andre forhold vi mener dagens regjering må ta ansvar for, blant annet dette med importsmitte der Frp var tidlig ute og sa at vi måtte få kontroll på grensene og sørge for obligatorisk testing. Det kom man ikke i gang før etter flere måneder, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet

Coronakommisjonen påpeker i dag at regjeringen visste at pandemi var en sannsynlig krise, men mener Norge likevel ikke var godt nok forberedt.

«Helt sikkert»

En alvorlig svikt, er dommen. Og den rammer også Listhaug og Fremskrittspartiet.

- Du var folkehelseminister da Smittevernloven ble revidert sommeren 2019. Er det noe du ser i dag du burde gjort annerledes?

- Helt sikkert.

- Men hva?

- Detaljene i det blir helt sikkert diskutert videre. Det er veldig lett å være etterpåklok og så er det veldig vanskelig å se de utfordringene som kommer i framtida. Det kjennetegner også denne saken her, sier Listhaug.

ANSVAR: Sylvi Listhaug (FrP) tar sin del av ansvaret for at Norge var for dårlig forberedt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ANSVAR: Sylvi Listhaug (FrP) tar sin del av ansvaret for at Norge var for dårlig forberedt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Importsmitten

Fremskrittspartiets kronprinsesse krones først på landsmøtet i mai. Hun trekker fram Frp-leder Siv Jensens påpekning av manglende kontroll med importsmitten som et punkt der Frp - kanskje - kunne bidratt positivt hvis de fortsatt var i regjering.

- Fremskrittspartiet er opptatt av å ha kontroll på grensene. I regjering ville vi vært opptatt av at vi skulle hatt obligatorisk testing, derfor lanserte vi den ideen allerede i august 2020, nettopp fordi vi så smitten kom som følge av importsmitte, sier Listhaug.

- Problemet var at regjeringen satt altfor lenge uten å gjøre noe med det. Frp har en troverdighet med å ha kontroll på grensene. Det ville vært et viktig punkt for oss, sier Listhaug.

- Blir overskriften at dette ville gått bedre med Frp i regjering?

- Vi ville tatt et initiativ, men det er umulig å si at det ville gått bedre med Frp i regjering. Det finnes ingen fasit. Det har gått ganske bra uansett ved at vi har få døde og lite smitte sammenlignet med andre land. Men importsmitten mener jeg kunne vært håndtert bedre. Det tror jeg regjeringen i hvert fall nesten har erkjent, sier Listhaug.

- Knallhard kritikk

SV-leder Audun Lysbakken er klar på at også Listhaug og Frp bærer et ansvar.

- Dette er en kritikk som rammer alle de borgerlige partiene som har vært i regjering i årene før pandemien kom. Det er snakk om en svikt i beredskapstankegangen som regjeringen bærer det fulle og hele ansvaret for, sier Lysbakken, som påpeker at dette var en varslet krise.

- Kommisjonen slår fast at man visste at pandemi var en trussel, og man gjorde ikke det som skulle til for å forberede Norge. Det er en knallhard kritikk av Erna Solberg, og det er selvfølgelig også en kritikk av de statsrådene som har hatt ansvar underveis, sier Lysbakken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer