Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug: - Trygt å sende asylsøkere til Russland

Listhaug sier hun ikke alltid vil være enig med FN.

MÅ SVARE: Stortingets presidentskap har valgt å etterfølge anmodningen fra SV om å få stille spørsmål til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ved tirsdag kveld. Der må Listhaug svare på spørsmål om utsendelse av asylsøkere til Russland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MÅ SVARE: Stortingets presidentskap har valgt å etterfølge anmodningen fra SV om å få stille spørsmål til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ved tirsdag kveld. Der må Listhaug svare på spørsmål om utsendelse av asylsøkere til Russland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) måtte møte i Stortinget i kveld for å svare på spørsmål om den omstridte utsendelsen av asylsøkere til Russland.

- Det er stor uro knyttet til hva slags kritierier som legges til grunn for utsendelse til Russland, sa Audun Lysbakken (SV) fra talerstolen, og viser til kritikken fra FN om utsendelse.

Han etterlyste svar fra Listhaug om hvilke kriterier som ligger til grunn for utsendelse, og om det er trygt å sende asylsøkere til Russland.

- I en tid hvor opplever stort press mot vårt mottakssystem, er det viktig at folk uten rett på opphold i Norge får rask behandling av saken, med påfølgende rask retur. Regjeringen mener Russland for de fleste tredejelandsborgere er et trygt land, svarte Listhaug, og fortsatte:

- Politiet har opplyst til meg at alle som nå sendes ut av Norge, er personer enten med multivisum til, eller oppholdtillatelse i, Russland. Brevet fra UNHCR skal jeg gå gjennom grundig, men norske myndigheter vil ikke alltid være enig med UNHCR, sa Listhaug.

Kritisk til svar Dette svaret var ikke Lysbakken fornøyd med:

- Statsråden kan tydeligvis ikke gi en forsikring om hva som skjer med de asylsøkerne vi sender ut. Alt de har er et håp om at Russland har et velfungerende asylsystem, noe FN sier at de ikke har. Regjeringen kan ikke legge ansvaret over på UDI, sa Lysbakken, og la til:

- Vi vet ikke konsekvensene av regjeringens politikk, og det er uansvarlig.

IKKE FORNØYD: SV-leder Audun Lysbakken var ikke fornøyd med svarene han fikk fra Sylvi Listhaug i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IKKE FORNØYD: SV-leder Audun Lysbakken var ikke fornøyd med svarene han fikk fra Sylvi Listhaug i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande ble betrygget.

- Regjeringen setter UNE sjakk matt, og det er med på å svekke rettssikkerheten vår. Jeg hadde ikke turt å være så skråsikker som det Listhug er, sier hun til Dagbladet etter utspørringen

Ap- og Sp-støtte Ap og Sp understreket at vilkåret for å støtte endringen av utlendingsloven, er at folkeretten er overholdt, og at det er trygt å returnere asylsøkerne til et tredjeland.

-  Vi må legge til grunn om at statsrådens opplysninger om at tilbakesendelse ikke skjer i strid med folkeretten, stemmer, sa Aps Stein Erik Lauvås.

- Kalt inn på teppet Stortingets presidentskap valgte å etterkomme anmodningen fra SV om å få stille spørsmål til Listhaug ved møteslutt tirsdag.

SV-leder Audun Lysbakken viste til paragraf 54 i Stortingets forretningsorden, og framholdt at det haster å høre fra statsråden.

- Grunnen til at jeg mener dette haster, er at det er så mye uklarheter om hvem som risikerer å bli sendt tilbake til Russland. FN's kritikk av norske myndigheter, sammen med kritikken fra advokater og menneskerettighetsorganisasjoner, er så sterk at jeg er dypt bekymret for at vi ikke har kontroll på hva som kan skje menneskene som sendes ut, sa Lysbakken til Dagbladet før møtet i Stortinget.

Skal grille Listhaug Lysbakken ville ha svar på særlig to spørsmål:

• Hvem kan bli sendt ut?
• Hvordan reagerer Listhaug på FN-kritikken?

Lysbakken viser til at asylsøkere nå er i ferd med å returneres til Russland over Storskog, i tråd med den omstridte instruksen av 24. november som FNs høykommissær for flyktninger har kritisert, skriver NTB.

SKAL GRILLES: SV-leder Audun Lysbakken ønsker flere svar fra Sylvi Listhaug Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKAL GRILLES: SV-leder Audun Lysbakken ønsker flere svar fra Sylvi Listhaug Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Både SV, Venstre, KrF og MDG sa nei til å gi regjeringen instruksjonsrett overfor UDI før jul.

For snaut to uker siden sendte Helsingforskomiteen, Amnesty og NOAS et brev til FN der de ba om en vurdering av asylinstruksen som justisminister Anders Anundsen (Frp) kunngjorde 24. november i fjor. Fredag kom svaret.

- Vi er ganske enkelt ikke enig i at man kan anse Russland som et trygt land for personer som trenger beskyttelse, sa UNHCRs europasjef Vincent Cochetel til NTB.

- Russland er trygt I spørretimen forrige uke slo statsminister Erna Solberg fast at konsekvensen av å definere Russland som et trygt første asylland, er at de som har opphold der eller har vært i Russland i transitt, må få sin asylsøknad behandlet der.

- Russland er trygt når folk fra Syria, Afghanistan og andre land har oppholdt seg der over lang tid, sa Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media