Listhaug: - Vi ser en gettoisering av Oslo

Nye tall fra SSB viser at etniske nordmenn flytter i hopetall fra bydeler med mange innvandrere. Raymond Johansen (Ap) er enig med Frp i at det ikke er en ønsket utvikling.

Oslo  20181024.
Sylvi Listhaug presenterte sin bok kalt 
"Der andre tier" som blir gitt ut på Kagge forlag.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Oslo 20181024. Sylvi Listhaug presenterte sin bok kalt "Der andre tier" som blir gitt ut på Kagge forlag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I perioden mellom mellom 2007 og 2017 vokste Oslos befolkning med 63.000, om lag like mange innbyggere som bor i Drammen. I samme periode var netto utflytting fra Oslo blant dem med norsk bakgrunn på 5000.

Netto økte altså Oslos befolkning med nærmere 70.000 innbyggere med innvandrerbakgrunn i perioden.

For å sette det i perspektiv er netto økning i innvandrerbefolkningen i Oslo i løpet av ti år om lag like mange som bor i Molde (27.000) og Arendal (44.000).

FLYTTESTRØMMEN: På Søndre Nordstrand har nesten én av fem med norsk bakgrunn flyttet i perioden 2008-2016. I Groruddalen har mer enn én av ti flyttet i løpet av perioden. På Grünerløkka, Sagene og Gamle Oslo er det stor netto innflytting blant dem med norsk bakgrunn.
FLYTTESTRØMMEN: På Søndre Nordstrand har nesten én av fem med norsk bakgrunn flyttet i perioden 2008-2016. I Groruddalen har mer enn én av ti flyttet i løpet av perioden. På Grünerløkka, Sagene og Gamle Oslo er det stor netto innflytting blant dem med norsk bakgrunn. Vis mer

Flyttestrømmen i Oslo

Dette er kjent statistikk over utviklingen i hovedstaden, men Fremskrittspartiets stortingsgruppe ønsket å se på flytting også internt i Oslo. De fleste av Oslos bydeler ville hver for seg vært inne på topp 15-listen over Norges største kommuner, og det er store forskjeller mellom dem.

Dagbladet kan i dag publisere statistikk som viser hvordan flyttestrømmen internt i Oslo går helt ned på delbydeler. Bydelene i Oslo består av fem-ni delbydeler. Statistikken er laget av SSB på oppdrag fra Frp's stortingsgruppe.

Kort fortalt går flyttestrømmen for dem med norsk bakgrunn to veier: Fra bydelene med høy innvandrerandel og til sentrumsnære bydeler - eller ut av Oslo.

Grünerløkka har for eksempel i tiårsperioden mellom 2008 og 2016 hatt en netto innflytting av innbygger med norsk bakgrunn på 3300, mens altså Oslo totalt har hatt en netto utflytting på over 5000. I delbydelen Grünerløkka øst har netto tilflytting av dem med norsk bakgrunn vært på over 50 prosent.

Slår man sammen alle bydelene i Groruddalen og legger til Søndre Nordstrand, sier de kalde fakta at innbyggere med norsk bakgrunn har hatt en netto utflytting på 16.000, mens innvandrere og dem med innvandrerbakgrunn har hatt en netto innflytting til disse bydelene på 22.000, hvorav over 13.000 kommer fra ikke-vestlige land.

I DANMARK: Sylvi Listhaug er i Danmark på studietur: Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer

I delbydelene Haugenstua, Vestli, Rommen, Bjørndal og Trosterud har mer enn tre av ti med norsk bakgrunn flyttet i løpet av perioden på åtte år. I 2017 hadde mer enn ni av ti fødte i delbydelene Fossum, Rommen, Haugenstua, Furuset og Vestli innvandrerbakgrunn.

Se tabell over Oslos delbydeler nederst i saken.

Listhaug: - Gettoisering

- Det skjer en «gettoisering» av Oslo. Det er grunn til bekymring for bydelene der etniske nordmenn flytter ut og enda flere innvandrere flytter inn. Disse områdene har allerede store utfordringer og har allerede en høy andel innvandrere, sier Sylvi Listhaug, leder av Frp's innvandringspolitiske utvalg, til Dagbladet.

Sammenholdt med fødselsstatistikken Dagbladet publiserte i forrige måned, som viser at nærmere åtte av ti barn født i Groruddalen og Søndre Nordstrand har innvandrerbakgrunn, tyder det på at det er barnefamiliene med norsk bakgrunn som nå ikke flytter til bydelene i Oslo med lavere boligpriser.

Byrådsleder Raymond Johansen sier at utviklingen ikke er ny.

- Dette er en trend som har vart over mange år. Jeg har selv bodd i Groruddalen i hele denne perioden - og før det - og bor der fortsatt. Det er veldig viktig å si at dette er sammensatt, og at det ikke er ett enkelt svar, sier Johansen, og peker på hvordan boligprisene i stor grad bestemmer hvor folk har mulighet til å bosette seg.

- Boligprisutviklingen de siste årene er nok et av svarene. De som var etablert i boligmarkedet for ti–femten år siden har opplevd en vanvittig boligprisvekst og fått nye muligheter. De som ikke var etablert i boligmarkedet, har fått færre muligheter og søkt dit boligprisene er lavest, og det er i deler av Groruddalen og Søndre Nordstrand, sier Johansen til Dagbladet.

SLÅR OVER PÅ URDU: Kampanjevideoer er intet nytt i en valgkamp. Det som derimot må sies å være nytt, er å høre Arbeiderpartiets Raymond Johansen slå over på urdu. Video: Arbeiderpartiet Vis mer

Ap-Raymond: - Ingen pekefinger

Raymond Johansen er også åpen for at mange flytter rett og slett fordi det er for mange innvandrere i området.

- Så er det helt sikkert de som flytter fordi de syns innvandrertettheten er for stor. Det er en gentrifisering som foregår i Oslo. I bydelene Grünerløkka, Sagene og Gamle Oslo er det mange med innvandrerbakgrunn som flytter ut til Holmlia og Groruddalen for å få mer plass. Mens det er stor netto innflytting av dem med norsk bakgrunn til Oslos indre bydeler, sier Johansen.

Oslo-sjefen ønsker heller ikke å moralisere overfor dem som flytter.

- Jeg ønsker overhodet ikke å heve noen pekefinger mot dem som velger å flytte fra en skole, hvis de opplever at barnet deres er den eneste med norsk bakgrunn.

- Hva tenker du for egen del, som ekte groruddøl?

- Nå flyttet ikke jeg. Barna mine gikk på en skole der det var 50/50 på barneskolen og 85 prosent med ikke-etnisk norsk bakgrunn på ungdomsskolen, sier Johansen.

Peker på boligmarkedet

Raymond Johansen trekker fram at også mange med innvandrerbakgrunn ønsker å bo blant mange nordmenn. Men de har ikke råd.

- Det er alltid et mål å ha et mangfold og en god befolkningsmiks med folk med ulik bakgrunn, gode barnehageplasser og skoler og arbeidsplasser, uavhengig av hvor du bor i byen. Så er det sånn at mange i innvandrerbefolkningen ikke har råd til å bo i Holmenkollen eller på Grünerløkka. Har du bodd lenge i Norge og vært etablert i boligmarkedet, har du litt større fleksibilitet på hvor du bosetter deg.

INGEN PEKEFINGER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ønsker ikke å heve noen pekefinger mot dem som velger å flytte. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INGEN PEKEFINGER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ønsker ikke å heve noen pekefinger mot dem som velger å flytte. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- De fleste førstegangskjøpere trenger hjelp fra foreldre for å bosette seg i Oslo nå, er det underspilt i debatten om det du kaller gentrifisering?

- Det er en veldig avgjørende del av det. Du trenger rett og slett penger fra foreldre som kan gi garanti for lån og hjelpe deg for å komme inn på boligmarkedet. Det er viktig å ha med det perspektivet.

Listhaug advarer

Sylvi Listhaug er bekymret for integreringen i bydelene der etniske nordmenn flytter ut i stort antall.

- Dette handler om integrering. Skal du integrere deg, så må du ha noen å integrere deg med. Og i disse områdene blir det færre og færre som har norsk bakgrunn. Det som er faren framover er at vi får miljøer der de som bor der ikke har så mye kontakt med det norske samfunnet, sier Listhaug.

Ved 14 av Oslos grunnskoler har over 50 prosent av elevene nå vedtak på at de ikke snakker godt nok norsk til å følge vanlig undervisning. Ved 43 av skolene gjelder dette over 30 prosent av elevene.

Samtlige av skolene med over 50 prosent ligger i bydelene i Groruddalen, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand, mens det er større spredning på skolene med over 30 prosent andel som ikke snakker norsk godt nok.

Byrådsleder Raymond Johansen bekreftet overfor Dagbladet i et intervju i februar at det blir født barn i Oslo som ikke snakker godt nok norsk til å følge vanlig undervisning når de begynner på skolen.

- Føler seg fremmed

Jon Engen-Helgheim, innvandringspolitisk talsmann i Frp, sier partiet i lang tid har advart mot utviklingen.

- Du får en utvikling der det ikke er mulig å integrere. Dette kunne - og burde - man ha sett i lang tid, og vi har advart. I Drammen, der jeg kommer fra, er det den samme situasjonen.

- Dette er helt tydelige utviklingstrekk. Det er med å endre byer og samfunn i Norge for alltid. Dette går det aldri an å reversere, sier Engen-Helgheim.

Sylvi Listhaug sier på spørsmål fra Dagbladet at hun ville vurdert å flytte for barnas skyld, hvis hun bodde i områdene med høyest andel av innvandrere.

- Hvis jeg hadde bodd med barn i et område der den lokale skolen nesten utelukkende hadde barn som snakket dårlig norsk, ville det vært med i betraktningen om jeg ønsket å flytte til et annet sted for å gi barna mine de beste forutsetningene senere i livet. Samfunnet blir såpass endret at mange også føler seg fremmed i disse områdene etterhvert som flere og flere med norsk bakgrunn flytter ut, sier Listhaug.

- Forstår dere dem som sier at dere snakker Groruddalen «ned» og at dere gjør det enda vanskeligere å få til en positiv utvikling?

- Vi må snakke om reelle problemer. Vi kan ikke ha det som i Sverige der de i alle år har skyflet problemene under teppet og ikke diskutert dem, sier Frp's innvandringsgeneral Sylvi Listhaug.

Innvandringspolitisk talsmann Helgheim legger til:

- Der er ikke de som snakker om problemene som skaper dem. Det er den hodeløse innvandringspolitikken som skaper problemene. Og det er synd for innvandrerne også. Det er mange som retter sin skyts mot innvandrerne for denne utviklingen, men nei, det er ikke deres skyld at politikerne har ført en hodeløs innvandringspolitikk.

Under er en tabell over Oslos delbydeler sortert etter netto inn- og utflytting av dem med norsk bakgrunn siden 2008.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer