ASYLKAMP: Kommunalkomiteen på Stortinget har sablet ned flere av regjeringens forslag om asylinnstramminger. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener det er lite klokt.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ASYLKAMP: Kommunalkomiteen på Stortinget har sablet ned flere av regjeringens forslag om asylinnstramminger. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener det er lite klokt. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Listhaug advarer mot «hurtigspor» for asylsøkere: - Det handler om landets framtid

Sylvi Listhaug mener opposisjonspartiene har senktet «guarden» i asylspørsmålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ettermiddag kunne kommunalkomiteen legge fram sin innstilling for asylinnstramminger til Stortinget.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, ville Sylvi Listhaug vil gå på flere tap når Stortinget skal stemme over forslagene, og mandag sa flere kilder til Dagbladet at disse nederlagene kunne vært unngått dersom Frp ikke hadde insistert på enkeltbehandling av forslagene.

Asylinnstramningene skal behandles på Stortinget fredag og Ap, Sp KrF og Venstre danner på ulike måter flertall for å si nei til flere av regjeringens innstrammingsforslag.

I november i fjor kom Venstre med forslag om hurtigprosedyre for innvilgelsessaker, et forslag som ble nedstemt i Stortinget i november. SV har også luftet det samme forslaget og argumenterer blant annet for at det gir god integrering for dem som faktisk trenger beskyttelse.

- Svært bekymringsfullt Dette bekymrer innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Hun mener Stortinget nå bruker arbeidet med innstramningstiltakene til å sikre flertall for samme forslag om en hurtigprosedyre i klare innvilgelsessaker.

- Det ligger an til å få flertall, noe som er svært bekymringsfullt. Dette er tiltak som var på bordet da asylinnstramningene ble diskutert før jul, men ble forkastet. Det er ikke så rart, for dette er ingen innstramming, men et forslag som kan gjøre Norge mer attraktivt for asylsøkere fra land dette gjelder, sier Listhaug til Dagbladet.

Listhaug medgir at hun både er skuffet og bekymret over kommunalkomiteens innstilling, og mener det er synd for landet at opposisjonen skroter flere av hennes forslag.

- Med et slikt hurtigspor for enkelte landbakgrunner, vil det også være enklere for andre å si at de er derfra. Det frykter vi fører til mer identitetsjuks i tillegg til flere som reelt sett kommer fra disse landene, sier Listhaug.

Flere nederlag Listhaug er klar på at hun ønsker gjennomslag for så mange innstrammingsforslag som mulig på fredag. Regjeringen kommer blant annet til å lide nederlag i følgende saker:

• Forslag om å øke botidskrav fra 3-5 år for familiegjenforening
• Innføre mer midlertidighet for enslige mindreårige asylsøkere
• Splittelse av utvidet flyktningbegrep

Hun legger hovedansvaret for asylnederlaget til regjeringen på Arbeiderpartiet, og mener de har fluktet fra flere forslag.

- Det er overraskende at dette kom opp igjen, men det er et uttrykk for at Stortingets flertall har snudd. De var for å stramme inn før jul og i etterdønningene av den store asyltilstrømmingen. Nå er tilstrømmingen lav, og partiene er ikke like opptatt av å stramme inn. De har senket «guarden», mener Listhaug.

- Er ikke dette en naturlig reaksjon?

- Ikke hvis man tenker langsiktig og ser hva som skjer i verden og Europa. Vi vet at det kommer mange økonomiske migranter til Italia nå, og avtalen mellom EU og Tyrkia er skjør. Mange av disse som kommer vil være vanskelig å sende tilbake, og gamlelandene vil ikke ta de imot, sier hun.

- Handler ikke om spill Listhaug la i mai fram regjeringens forslag til integreringsmelding, en 69 punkts plan. Dette er også blant argumentene for hurtigbehandling av asylsøknader fra enkeltland.

- Det er ikke god integrering hvis det fører til at tilstrømmingen øker. ID-avklaring er det første vi må prioriter og et hurtigspor kan bety at man slakker ned på kravene. Det er bekymringsfullt hvis Norge blir mer attraktivt.

- Er det ikke spesielt av en statsråd med ansvar på feltet å gå ut med en slik advarsel tre dager før saken behandles i Stortinget?

- Jeg er opptatt av å gi tydelige beskjeder om hva konsekvensene kan bli. Jeg mener det handler om landets framtid og en bærekraftig politikk. Dette er ikke tidspunktet for å være naiv å slakke på innstramningene. Dette handler ikke om spill, men om landet vårt, sier Listhaug til Dagbladet.