Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OKTOBERBARNA OG STORTINGET

Listhaug advarer mot liberalisering

Frp beskylder Ap for «værhanepolitikk».

DIREKTE: Karin Andersen og Lars Haltbrekken fra SV, legger fram representantforslag om å iverksette umiddelbar stans i all assistert retur og tvangsretur av ... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterpartiet besluttet tirsdag formiddag å støtte Arbeiderpartiets forslag om at asylsaker fra unge afghanere skal vurderes på nytt.

Forslaget fra Ap ligger dermed an til å få flertall.

Det innebærer at lle som kom til Norge som enslige mindreårige enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år, og som er vedtatt returnert til internflukt siden 1.oktober i fjor, skal få sakene sine revurdert.

«Stortinget ber regjeringen sørge for at alle saker med vedtak fra og med 1. oktober 2016 og frem til i dag, som gjelder enslige mindreårige asylsøkere som er henvist til internflukt og som har fått midlertidig opphold, blir vurdert på nytt», sier Ap-forslaget.

- Undrende

Frp-statsråd Sylvi Listhaug er kritisk.

- Nå har Ap gått vekk fra den strenge og ansvarlige linjen i asylpolitikken, og mener det motsatte av det de sa kun for fem dager siden. Forrige uke sa Jonas Gahr Støre at han var bekymret for signaleffekten for forslaget fra SV og ville stemme dette ned. Nå foreslår Ap å liberalisere dagens regelverk, sier Listhaug i en uttalelse.

Hun synes det er mange uklarheter i forslagene fra Ap.

- Dette er uforutsigbart, kan sende feil signal til mange asylsøkere rundt om i verden uten beskyttelsesbehov som ønsker seg et bedre liv. Vi må være varsomme med hvilke signaler vi sender ut, og jeg er bekymret for måten Ap nå haster dette gjennom i Stortinget uten å ha oversikt over konsekvensene av dette forslaget, sier Listhaug, som sier hun er overrasket over Ap.

I Stortinget tirsdag, advarte hun de andre partiene mot å hastebehandle endringer i asylpolitikken.

- Jeg synes det er synd at Ap snur i disse dagene som er gått siden redegjørelsen, og kaster på bordet et så omfattende forslag, sa Frp-statsråden fra talerstolen.

Kritisk

Frps Sivert Bjørnstad omtalte fra Stortingets talerstol Ap sitt forslag som «værhanepolitikk», mens partikollega Jon Helgheim omtaler dagen i dag som den dagen da Ap forlot en ansvarlig asylpolitikk.

- I realiteten sier Ap at de ønsker flere grunnløse asylsøkere. Hvis dette blir vedtatt i dag, vil nyheten spre seg til Afghanistan, menneskesmuglere vil mobilisere, og flere vil komme til Norge, advarte Frp-politikeren fra Stortingets talerstol.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fnyser av kritikken, og omtaler Aps forslag som en justering.

- Ap står ved en streng, rettferdig og human asylpolitikk, men er ikke passive tilskuere til regjeringens politikk og utøvelse av skjønn, sa han fra Stortingets talerstol.

Han viste til at den økte bruken av midlertidige tillatelser blant enslige mindreårige asylsøkere, gjør at Stortinget må sette ned foten.

- Det er ingen grunn til å si at dette er et signal til å komme til Norge, sier Støre.

Forslaget om revurdering av asylsaker, er ett av mange forslag som fremmes i Stortinget i dag.

Får støtte

I tillegg foreslår Ap i dag også forslag om å oppheve en instruks fra mars i år som skal ha ført til økt bruk av midlertidige oppholdstillatelser blant enslige mindreårige asylsøkere.

I tillegg ber de om at sårbarhetskriterier som mangel på omsorgspersoner, nettverk og/eller ressurser til å etablere seg i internfluktområdet skal ha betydning ved vurderingen om hvorvidt en enslig mindreårige asylsøkere skal få permanent opphold eller ikke.

Samtidig går Ap inn for at utsending av personer som nå skal få sakene sine revurdert, settes i bero.

Både SV og V fremmer andre forslag, men har varslet at de subsidiært støtter Ap sine forslag. KrF varslet i Stortinget tirsdag at de legger seg på samme linje.

Med Sps støtte, ligger det altså flertall for Arbeiderpartiet sine forslag.

Partiene har fått kort tid til å diskutere Arbeiderpartiets nye forslag, som først ble kjent i går kveld.

Saken oppdateres

Dagbladet kommer med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!