Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Listhaug advarer

Frp-nestleder Sylvi Listhaug advarer mot rigide regler for utbytte for norske bedrifter. Det kan gjøre krisen enda verre.

IKKE ENIG OM ALT: Partiene på stortinget var ikke enige om alle forslagene til nye krisetiltak. Video: Jostein Sletten / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Partiene på Stortinget - minus MDG og Rødt - presenterte i dag sju nye punkter de er enige om for å sikre næringsliv, kommuner og enkeltpersoner som rammes av coronakrisen.

Men på ett punkt skiller partiene lag i det som følger den tradisjonelle røde og blå aksen. Mens partiene på venstresiden ønsket å innføre regler for å begrense utbytte fra bedrifter som mottar statlige støtteordninger, mener høyresiden at det holder med en streng oppfordring.

Fremskrittspartiet satt med nøkkelen til flertallet som partiet på vippen - og falt ned på at de ikke ønsker regler for utbytte.

- Vi støtter fullt ut intensjonen med at det vil være helt feil hvis eiere tar ut store utbytter og samtidig får statlig hjelp. Men jeg tror du skal lete langt etter bankene som vil gi lån til bedrifter, som samtidig tar ut store utbytter som eierne skal bruke på fest og moro, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug og partiets topp i Finanskomiteen.

Frp: Trygg på norske eiere

Listhaug begrunner partiets standpunkt både i at bankene vil være en naturlig brems og at en begrensning i utbytte vil kunne skade næringslivet det er ment å redde.

- Rigide regler kan forverre situasjonen. Noen er avhengig av å ta ut utbytte fordi de har kontanter i ett selskap for å fylle opp kassen i et annet selskap, sier Listhaug, som også viser til at flere bedrifter allerede har innført lønnskutt for ledelsen og reversering av planlagt utbytte.

- Du er trygg på at man ikke trenger noe forbud mot utbytte?

- Jeg er trygg på at norske eiere ikke kommer til å ta ut penger for å bruke på fest og moro. Og jeg legger til grunn at bankene ikke kommer til å låne ut penger til bedrifter som er i krise, som samtidig tar ut utbytte for å bruke på fest og moro, sier Listhaug.

Det har de siste dagene vært intense runder i Finanskomiteen på Stortinget der møtene har vart til langt over midnatt. Illustrerende nok ble dagens pressekonferanse der enigheten skulle presenteres utsatt hele tre ganger og måtte tas etter at Stortinget var satt klokka 10.00, slik at partiene kunne spikre de siste enighetene.

Tajik advarer

UTBYTTE: Hadia Tajik advarer mot at bedriftene som blir reddet av fellesskapet i neste omgang skal ha utbyttefest for eierne - de få. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTBYTTE: Hadia Tajik advarer mot at bedriftene som blir reddet av fellesskapet i neste omgang skal ha utbyttefest for eierne - de få. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ap-nestleder Hadia Tajik har ledet arbeidet i komiteen og fortalte at hun tok drosje hjem klokka to på natta etter møter i komiteen. Drosjesjåføren satt med munnbind og delte ut et også til passasjer Tajik.

- Sjåføren fortalte meg at han hadde vært redd for å bli syk, men nå trengte han penger for å betale husleien. Det er dette det handler om, sa Tajik på dagens pressekonferanse.

Arbeiderpartiet og Tajik advarer sterkt mot å ikke stille formelle krav til bedriftene for å hindre utbyttefest i bedriftene når krisen er over, bedrifter som nå er avhengig av og mottar statlig støtte.

- Underskudd skal ikke bæres av fellesskapet, mens overskudd går til eierne, sier Tajik på pressekonferansen.

Hele Norges coronakart