- Listhaug blåser i hundefløyta

Fremskrittspartiet setter grupper i bås når de trekker fram innvandrergrupper som har høy andel på sosialhjelp, sier varaordfører Kamzy Gunaratnam i Oslo.

STILLER KRAV: - Jeg vil ha ned muligheten for at du kan sitte hjemme og motta mer penger fra statlige og kommunale ordninger, enn du ville hatt hvis du var i jobb, sier Sylvi Listhaug (Frp) i Dagbladets valgbod mandag. Der møtte hun varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap). Vis mer

Frp-nestleder Sylvi Listhaug gikk i dag ut i Dagbladet og krever et tak på sosialhjelp og andre offentlig ytelser.

I flere regnestykker Frp har satt opp kommer husholdninger på sosialhjelp bedre ut enn på én norsk lønning. I et eksempel ville en familie på fire som går på sosialhjelp tape 10.000 kroner i måneden med en barnehageassistent-lønning.

- Folk jobber og sliter og har fulle dager med jobb, unger og tidsklemma. Og så ser du andre som hever ytelser og tjenester til en langt større verdi enn det du tjener. Det er klart folk blir provosert. Det er rett og slett ikke rettferdig, for det skal lønne seg å jobbe, sa Listhaug.

KRITISK: Kamzy Gunaratnam (Ap) var i Dagbladets valgbod i dag og duellerte mot Sylvi Listhaug (Frp). Se debatten øverst i saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISK: Kamzy Gunaratnam (Ap) var i Dagbladets valgbod i dag og duellerte mot Sylvi Listhaug (Frp). Se debatten øverst i saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Se debatten mellom Ap-Kamzy og Frp-Sylvi øverst i saken!

Lønne seg å jobbe

Varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) i Oslo har ikke gått inn i Frp's regnestykker, men mener det åpenbart er problematisk hvis sosialhjelp lønner seg.

- Man skal tjene på å være i arbeid. Arbeidslinja er det som har vært verdifullt i Norge, det har Arbeiderpartiet vært opptatt av i de 132 årene vi har eksistert, sier Ap-Kamzy - og spiller ballen rett tilbake til Listhaug og regjeringen.

- Dagens regjering er verdensmestere i å betale ut «cash». De har økt kontantstøtten, barnetrygden og engangsstønaden. Mens man gjør det i regjering, så tar de ut tall på at somaliere og andre grupper tar imot flere ytelser enn andre, sier en provosert varaordfører.

- Listhaug blåser i hundefløyta

Frp mener sosialhjelp i mange tilfeller er i ferd med å utvikle seg til en varig fattigdomsfelle. Det baserer de seg på tall de har bestilt fra SSB (se grafikk) som viser at fire av ti somaliske innvandrere mottok sosialhjelp i 2017. For andre generasjons somaliere - som er født i Norge - mottok én av fire sosialhjelp i aldersgruppen 25-29 år.

Kamzy lurer på hva Frp prøver å oppnå ved å ta ut enkeltgrupper på den måten.

- Dette bunner ut i sosiale problemer. Dette er nordmenn, det er våre barn, det er norske barn. Vi skal behandle dem deretter. Jeg nekter å se på dem som noe annet. Jeg synes denne typen bestillinger bidrar til å sette grupper opp mot hverandre og at alt handler om å redusere innvandringen til Norge.

- Dette er en form for «hundefløyte». Frp setter noen grupper i bås opp mot resten av samfunnet, sier Kamzy,

En politisk hundefløyte er når man sender ut et budskap som - akkurat som hundefløyten - ikke høres av flertallet, men treffer akkurat dem man ønsker å nå med det riktige budskapet.

- Jeg vil ikke tillegge Sylvi intensjoner, men det er jo strengt talt ikke behov for å henge ut enkeltgrupper med mindre man ikke prøver å oppnå noe med akkurat det? spør Kamzy retorisk.

Jussbuss reagerer

Fremskrittspartiets regnestykke, som viser at man kan tape 10.000 kroner på å jobbe, får motbør blant dem som jobber med nettopp sosialhjelpsmottakere.

- Eksempelet er direkte misvisende, fordi det gir inntrykk av at man tjener på å få sosialstønad, fremfor å jobbe. Det er ikke sånn at man har noe «å rutte med» når man mottar sosialstønad. Da får man stønad kun til å dekke de helt nødvendige utgiftene til livsopphold, sier Maren Larsen Borgan, medarbeider i sosial-, arbeids- og trygderettsgruppen i Jussbuss.

De stiller seg også undrende til hvordan et slikt tak kan gjennomføres i praksis.

- Hvordan skal situasjonen for dem som når dette taket bli? Skal man la folk sulte? Dette er voksne og barn som allerede er i en vanskelig livssituasjon, og forslaget virker lite gjennomtenkt, sier Borgan.

- Er det riktig, slik Frp hevder, at mange som går på sosialhjelp vil tape på å jobbe?

- Nei, det stemmer ikke. Hvis du har en inntekt basert på det eksempelet de bruker med en barnehageassistent, så kan du også få sosialhjelp - hvis du har nødvendige utgifter utover det du har i inntekter. Den beregningen har ikke Frp gjort, og derfor mener vi det er misvisende, sier Maren Larsen Borgan i Jussbuss.

GODE MENINGSMÅLINGER: Vidar Kleppe og Demokratene kan se ut til å gjøre et svært godt valg i Kristiansand. I et intervju med Dagbladet forteller Kleppe at han nå ønsker seg tilbake til Stortinget. Video: Emilie Rydning. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

Kamzy: - Ikke døm!

Kamzy Gunaratnam advarer mot å sette folk i bås basert på opprinnelsesland.

- Blant innvandrere fra Afrika mottok en av tre sosialhjelp i 2017. Viser ikke det at integreringen er en vanskelig jobb man ikke lykkes så godt med i dag?

- Skulle jeg svart «ja» på spørsmålet du stiller, er det som å si at det å være afrikaner i Norge i seg selv er et problem. Og at du ved å være afrikaner er et problem i samfunnet. Du kan jo ikke dømme folk etter hvilket kontinent de er fra. Jeg mener det viktigste er å se hvordan systemet kan hjelpe enkeltindividene, og så må individet selvsagt ta sin del av ansvaret, sier Kamzy.

- Blant innvandrere fra Oseania mottok én prosent sosialhjelp. Viser ikke dette at det kan være hensiktsmessig å se på innvandrergrupper fra enkeltland?

- Kommer du fra et land som gjør at du er analfabet når du kommer til Norge, kan du ikke sammenligne det med for eksempel min mor som gjorde ferdig videregående - på engelsk - på Sri Lanka. Det er noe helt annet enn «nada» utdanning.

- Derfor sier Frp at man også skal gå inn i enkeltgrupper, nettopp fordi de er så forskjellig?

- Jeg synes ikke vi skal se på folk i grupper. Jeg mener vi skal se enkeltmennesket og finne ut hvilken kompetanse og utdanning de har når de kommer til Norge. Det handler om å se enkeltmennesket, sier Kamzy Gunaratnam.