Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug bruker egne erfaringer til å begrunne omstridt barneforslag: Har besøkt to asylmottak

- Jeg fikk bekreftet at det forekommer, men selvsagt ikke et antall.

FIKK MASSIV KRITIKK:  Både Fafo og UiO mener at forskningen deres er brukt feil i en kronikk av Sylvi Listhaug. Listhaug skriver at forskningen sier at «barn i stor grad tvinges på flukt» og at hun kan bekrefte dette med egne erfaringer fra besøk på asylmottak. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FIKK MASSIV KRITIKK: Både Fafo og UiO mener at forskningen deres er brukt feil i en kronikk av Sylvi Listhaug. Listhaug skriver at forskningen sier at «barn i stor grad tvinges på flukt» og at hun kan bekrefte dette med egne erfaringer fra besøk på asylmottak. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en NRK-kronikk forsvarte innvandringsminister Sylvi Listhaug hvorfor regjeringen vil innføre et ny lov for asylbarn (les om forslaget i faktaboksen). I begrunnelsen skrev Listhaug at «barn i stor grad tvinges på flukt».

I ettertid har hun fått slakt for måten hun brukte forskning fra Fafo og UiO til å begrunne påstanden.

Men Listhaug har påpekt at hun også har fått påstanden bekreftet på egen hånd. Dette dreier seg om besøk på to asylmottak.

I NRK-kronikken skriver Listhaug: «Jeg har selv i samtale med ansatte på institusjoner for enslige mindreårige fått bekreftet at det er mange eksempler på at barn gir uttrykk for at de er i Norge selv om de ikke ønsker det selv».

Dagbladet spurte Listhaug hvor mange ansatte Listhaug har snakket med, på hvilke mottak, og hvor mange barn de ansatte mente dette gjaldt?

- Jeg har tatt opp dette ved mottak for enslige mindreårige både i Ålesund og i Stjørdal. Jeg fikk bekreftet at det forekommer, men selvsagt ikke et antall. Det spurte jeg for så vidt heller ikke om, skriver Listhaug i en e-post til Dagbladet.

- Jeg har heller ikke lagt avgjørende vekt på FAFOs vurderinger, som intervjuet bare 30 barn og unge, men nevner deres forskning i artikkelen. Flertallet av barna oppgir at det ikke var deres beslutning å reise, og som oftest var det familien som bestemte dette. Da må man spørre seg hvilken valgfrihet disse barna egentlig har? skriver innvandringsministeren.

Ny Fafo-kritikk i dag Listhaug pekte på en Fafo-undersøkelse da hun skrev at «barn i stor grad tvinges på flukt». Det var at ett av 30 barn hadde sagt at de ikke reiste frivillig i undersøkelsen.

- Det bringer både forskningen og politikken i vanry hvis du ikke siterer forskningen korrekt, sier Anne Britt Djuve, forskningssjef i Fafo, til Dagbladet.

Saken ble først omtalt i Aftenposten. Da Listhaug ble konfrontert forskerkritikken på politisk kvarter i dag tidlig, tok hun ikke selvkritikk.

- Den rapporten viser at en av de 30 barna som har blitt intervjuet, har blitt sendt mot sin vilje. Når vi vet at det var over 5000 barn som kom til Norge i fjor, så er det stor grunn til å tro at blant dem er mange som har måttet reise mot sin vilje, sa Listhaug på politisk kvarter i dag.

- Det er i rapporten pekt på at ett av 30 barn reiste mot sin vilje, og når du tenker på da at 5000 barn kom, så er det helt klart at det er flere enn ett barn i Norge som er her mot sin vilje, gjentok hun seinere.

Fafo påpeker i dag at det ikke går an å se tallet med et av 30 barn opp mot de 5000 som kom i fjor.

- Det blir bare tull. Du kan ikke gange opp det tallet, for de 30 er ikke et representativt utvalg. Det er en helt meningsløs øvelse å gange opp for en kvalitativ undersøkelse. Det kan være flere, eller det kan være færre. Dette gir ikke vår studie grunnlag for å mene noe om, sier  forskningssjefen i Fafo.

- Har ikke ganget opp
Listhaug svarer at det ville vært enestående om Fafo «i sin utvelgelse av disse 30 traff den ene som har kommet til Norge mot sin vilje».

- Jeg har heller ikke ganget opp antallet, men vist til at det er stor grunn til å tro at det også blant de tusener av barn som har kommet før, deriblant de 5000 i fjor, er grunn til å tro at flere barn er sendt mot sin vilje, skriver innvandringsministeren.

- Uansett er forskningen ikke avgjørende for hvorfor vi fremmer forslaget, men det faktum at barn sendes, frivillig eller mot sin vilje, i hendene på menneskesmuglere der de kan bli utsatt for vold, overgrep og i verste fall bli drept på veien til Norge og Europa, skriver Listhaug.     

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!