Listhaug brukte det omstridte terrorbildet UTEN tillatelse. Nå får hun regning i posten

Justisministerens rådgiver lover å betale med en eneste gang.

HADDE IKKE RETT TIL Å BRUKE BILDET: Justisminister Sylvi Listhaug brukte dette bildet uten lov, ifølge rettighetshaverne. Nå kan hun forvente seg en regning. Skjermdump: Facebook
HADDE IKKE RETT TIL Å BRUKE BILDET: Justisminister Sylvi Listhaug brukte dette bildet uten lov, ifølge rettighetshaverne. Nå kan hun forvente seg en regning. Skjermdump: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag forrige uke delte Listhaug et bilde på Facebook av flere soldater med tildekkede ansikter, med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».​​

Bildet har fått veldig hard medfart. Både Utøya-overlevende, Ap-leder Jonas Gahr Støre og Høyre-topper har tatt markant avstand fra Listhaugs utspill. KrF-leder Knut Arild Hareide takket lørdag Høyre-politikerne som våget å ta avstand fra statsråden som sitter i egen regjering.

Dagbladet kan nå fortelle at justisminister Sylvi Listhaug har brukt bildet uten tillatelse.

Bildet tilhører Associated Press, og rettighetene forvaltes av NTB Scanpix i Norge. De bekrefter overfor Dagbladet at Sylvi Listhaug ikke har betalt for bildet eller bedt om å få bruke det.

Sender Listhaug regning

Den urettmessige bruken kommer til å koste justisministeren. Listhaug kan nå vente seg regning i posten fra rettighetshaveren etter bruken av det kontroversielle bildet.

Trumpretorikk: Kommunikasjonssjef i Halogen og retorikkekspert Andreas Birger Johansen sier at Sylvi Listhaug bruker samme retorikk som Trump. Han kaller måten hun snakker på «klassisk stemmesankende retorikk». Foto: Dagbladet / NTB Scanpix / Klipp: Emilie Rydning Vis mer Vis mer

- Vi kommer til å sende regning til Listhaug for bruken av bildet dersom hun ikke har lastet det lovlig ned fra annet sted. NTB representerer AP i Norge. Det kan se ut til at bildet er brukt av Sylvi Listhaug uten tillatelse, sier Christina Dorthellinger i NTB til Dagbladet.

Associated Press har også retningslinjer som sier at deres bilder ikke kan brukes i en politisk kampanje. Det bekrefter Associated Press' London-kontor overfor Dagbladet tirsdag formiddag.

Dorthellinger sier det er begrensninger på bruk av enkelte bilder i politiske kampanjer.

- For oss er det ikke dette med bruk i en politisk kampanje som er viktigst nå. Det må vi se på. Det er bruk uten tillatelse vi reagerer sterkest på nå, sier Dorthellinger videre.

Hard medfart

Jonas Gahr Støre har utfordret Erna Solberg, kulturminister Trine Skei Grande (V) og Listhaugs statssekretær Sveinung Rotevatn (V) til å komme på banen.

- Enten står Erna Solberg bak Listhaugs utspill. Eller så synes hun det er greit med en privatpraktiserende justisminister. Begge deler er uakseptabelt, ifølge Støre.

Listhaugs rådgiver lover å betale

Espen Teigen, Sylvi Listhaugs politiske rådgiver, sier han selv har tatt initiativ til å rydde opp i saken før Dagbladet kontaktet ham.

- Bildet er av terrorister i terrororganisasjonen Al-Shabaab. Vi har kjøpt ut bildet fra en internasjonal side og bruker alltid å passe på at vi har orden på rettigheter når vi bruker bilder, sier Teigen, som selv tok kontakt med NTB og Associated Press tirsdag formiddag.

Teigen sier han da fikk en avklaring på at det er egne rettigheter for å bruke dette bildet i Norge.

- Det har jeg nå fått vite, og det skal jeg selvsagt betale med en eneste gang, sier han til Dagbladet.

Teigen understreker at det er han personlig som kommer til å ta regningen. Standardpris på bruk av et slikt bilde er omtrent 1440 kroner, opplyser NTB Scanpix overfor Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer