Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Listhaug bryter med norsk holdning til FN

Venstre reagerer på innvandringsminister Sylvi Listhaugs svar til FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møtte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) UNHCRs regionale representant til Nord-Europa, Pia Prytz Phiri.

Den norske regjeringen og UNHCR har hatt ulikt syn på om den norske asylinstruksen med retur til Russland er i tråd med Norges folkerettslige forpliktelser eller ikke.

En av tingene som ble diskutert på dagens møte er FNs opplysninger om at to syriske flyktninger ble returnert fra Russland til Syria for ett år siden.

Sår tvil Men Listhaug akter ikke å umiddelbart legge FNs opplysninger til grunn. Hun omtaler FNs rapport som «angivelige opplysninger», og sier at de vil avvente den endelige rapporten.

- Vi er opptatt av å ha en god dialog med UNHCR og få til diskusjoner om temaer som vi er uenige om. Nå venter vi på en rapport fra UNHCR og de to som angivelig ble sendt tilbake. Den informasjonen blir viktig, sier Listhaug.

Phiri i UNHCR sier på sin side at hun ikke har noen grunn til å tvile på de opplysningene, og Venstre mener det er lite tillitsvekkende at Listhaug sår tvil om FNs opplysninger.

- Ikke tillitsvekkede - Listhaug sår nå tvil om opplysninger fra FN om at syriske flyktninger er sendt tilbake til Syria av russiske myndigheter. Det er ikke tillitsvekkende, og brudd med det som har vært den norske holdningen til FN som det overnasjonale organet som har mest kunnskap og autoritet på flyktningeområdet. Vi må lytte til og vise respekt for FN, ikke avfeie dem og vise forakt for dem, sier sier innvandringspolitisk talsperson i Venstre, André N Skjelstad i en uttalelse.

Venstre mener opplysningene om syrerne som er returnert til Syria må få konsekvenser for vurderingen av Russland som et trygt land.

- Vi forutsetter at det er fullstendig uaktuelt for regjeringen å returnere syriske flyktninger til Russland som står i fare for å bli sendt tilbake av russiske myndigheter til krig, forfølgelse og tortur i det krigsherjede Syria, sier Skjelstad.

Kan vurdere rettslige skritt Etter møtet kom det også fram at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) kan ta Norge til retten, dersom innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) setter ut i livet sitt forslag om strammere regler for familiegjenforening.

Listhaug har blant annet foreslått å innføre krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted.

- Vi er dypt bekymret over de lovforslagene som nå kommer fram om å innskrenke muligheten for familiegjenforening, sa Phiri, før hun fortsatte:

- Jeg ser at det er muligheter for å følge opp dette på andre måter, blant annet gjennom rettssystemet. Hvis man ikke får familiegjenforening innen fire år så bryter det simpelthen med Norges forpliktelser under den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!