Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan steppe inn om kort tid

Listhaug favoritt til å bli ny nestleder i Frp

Drøye fem måneder etter at hun gikk av som statsråd kan Sylvi Listhaug være tilbake i det framskutte vervet som første nestleder i Fremskrittspartiet.

NY NESTLEDER: Flere kilder i Frp peker på Sylvi Listhaug som storfavoritt til å etterfølge Per Sandberg som nestleder i Frp. Hun kan bli konstituert som ny nestleder allerede 3. september.Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NY NESTLEDER: Flere kilder i Frp peker på Sylvi Listhaug som storfavoritt til å etterfølge Per Sandberg som nestleder i Frp. Hun kan bli konstituert som ny nestleder allerede 3. september.Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede før Per Sandbergs avgang som fiskeriminister var blitt bekreftet gikk Frp-nestor Carl I. Hagen mandag ut i Dagbladet og pekte på Sylvi Listhaug som mulig ny nestleder i partiet.

Hennes kandidatur er allerede formelt lansert av fylkesleder Frank Sve i Møre og Romsdal Frp, som for øvrig ble vraket til fordel for Listhaug i nominasjonen foran stortingsvalget i fjor.

- Sylvi Listhaug er en åpenbar og kvalifisert kandidat til nestledervervet etter at Per Sandberg trakk seg. Hun er en utrolig dyktig og frittalende politiker med sterk støtte i grasrota. Hun er god på våre kjernesaker og har gått gradene, sier Sve til Sunnmørsposten.

AVGÅTT STATSRÅD: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur», men nå har reisen bidratt til at han gikk av som fiskeriminister og nestleder i FrP. Vis mer

Kan skje fort

Per Sandberg trakk seg både som fiskeriminister og som første nestleder i Frp mandag, et verv han har hatt helt siden 2006.

Allerede 3. september vil en ny første nestleder bli konstituert, opplyser Frp-leder Siv Jensen.

- Vervet som første nestleder er viktig. Både partiet og jeg trenger det i arbeidet fram mot valget neste år, sier hun.

Konstitueringen vil vare fram til landsstyremøtet i oktober, der landsstyret kan ventes å forlenge konstitueringen fram til landsmøtet i mai neste år. Der er begge nestlederposisjonene på valg.

Storfavoritt

Formelt skal en valgkomité sammensatt av fylkeslagene med størst valgoppslutning legge fram en innstilling til nestledervalgene, men dersom Listhaug blir konstituert under sentralstyremøtet 3. september er valget i realiteten avgjort.

En annen mulighet som nevnes er at dagens andre nestleder Ketil Solvik-Olsen rykker opp og at hans verv enten står tomt eller fylles av et av sentralstyrets medlemmer. I så fall ligger Listhaug an til å bli andre nestleder i partiet.

Den tidligere justisministeren som nå er helsepolitisk talskvinne for Frp på Stortinget, var mandag ikke tilgjengelig for kommentarer. Hun er i Sør-Afrika med familien.

Skulle Sylvi Listhaug bli konstituert som ny nestleder, vil hennes status styrke seg som Frp's ubestridte kronprinsesse og Siv Jensens sannsynlige arvtaker.

Ikke automatikk

Siv Jensen opplyser på spørsmål fra Dagbladet at det ikke er automatikk i at Solvik-Olsen rykker opp fra andre nestleder til første nestleder som et resultat av Sandbergs avgang:

-Nå tar vi en diskusjon på dette i sentralstyret. Det betyr at vi midlertidig konstituerer en ny første nestleder, slik at vi i hvert fall midlertidig er en fullverdig partiledelse. Så vil landsmøtet vårt til våren foreta det endelige valg av nestledere, sier Jensen.

Foruten Listhaug er landbruksminister Jon Georg Dale tidligere nevnt som en mulig ny nestleder i partiet. De to kommer begge fra Møre og Romsdal, og signalet fra fylkeslaget er tydelig:

- Vi har det luksusproblemet at vi har mange dyktige politikere fra vårt fylke. Jon Georg er en av dem. Nå er det slik at det har vært vanlig at nestledervervet krever erfaring fra partiarbeid og sentralstyret. Sylvi sitter i sentralstyret nå og det var derfor et naturlig valg, sier fylkesleder Frank Sve til Sunnmørsposten.