Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug foreslår å frata statsborgerskap for å forebygge terror

- Avskrekkende effekt. 

VIL FRATA STATSBORGERSKAP: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ønsker å ta fra personer statsborgerskap, dersom det kan forhindre terror. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL FRATA STATSBORGERSKAP: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ønsker å ta fra personer statsborgerskap, dersom det kan forhindre terror. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved alvorlig kriminalitet eller for å forhindre terror bør det være mulig å ta fra personer det norske statsborgerskapet, foreslår innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Justis- og beredskapsdepartementet har sendt på høring et forslag som gjør det mulig å ilegge tap av norsk statsborgerskap ved straffbare forhold eller av hensyn til grunnleggende nasjonale interesser.

- Tap av statsborgerskap kan ha en avskrekkende effekt, samtidig som regelverket kan forhindre at norske pass brukes i for eksempel terrorvirksomhet, sier Listhaug.

Det foreslås som vilkår at personen må ha overtrådt en bestemmelse i straffeloven med strafferamme på seks år for at statsborgerskapet skal kunne fratas som en del av straffeutmålingen.

I tillegg foreslås det å gjøre det mulig å frata norsk statsborgerskap dersom en person har «utvist fremferd sterkt til skade for norske interesser». Tap av statsborgerskap på dette grunnlaget regnes ikke som straff, men som et sikkerhetstiltak.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!