Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug fraværende da Frp vedtok politikk som «fengsler» asylsøkere

Oslo Frp vedtok asylpolitikk som kritikere kaller farlig. Sylvi Listhaug glimret med sitt fravær: - Helt udramatisk, sier justisdepartementet.

FRAVÆRENDE: Sylvi Listhaug var ikke tilstede ved Oslo Frps årsmøte lørdag.
. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
FRAVÆRENDE: Sylvi Listhaug var ikke tilstede ved Oslo Frps årsmøte lørdag. . Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo Frp gikk lørdag inn for de omstridte innstrammingene i asyl- og innvandringspolitikken som Christian Tybring-Gjedde og ny Oslo Frp-leder Aina Stenersen foreslo. Kritikere har omtalt forslagene som brudd på menneskerettighetene, «farlige» og «useriøse».

I de 30 punktene til en ny asylpolitikk heter det blant annet at samtlige akuttmottak omgjøres til lukkede mottak, at man bør fjerne asylsøkeres rett til fri rettshjelp og at man skal avskaffe alle former for permanent opphold for asylsøkere. 

- Det er mange gode forslag her, solid og grundig gjennomarbeidet, sa tidligere Oslo-ordfører Peter N. Myhre, som ledet behandlingsarbeidet av forslagene. 

De 30 forslagene sendes nå Frp sentralt for videre bearbeidelse, etter Oslo Frp gjorde noen mindre endringer i punktene. En strålende fornøyd Aina Stenersen var glad ideene hennes gikk gjennom.

- Jeg er kjempefornøyd. Det viser at vi tenker innovativt om asylpolitikken. Lukkede mottak er til det beste for alle, og jeg understreke at vi ønsker en langt raskere behandling av asylsøknader enn under de rødgrønne, så asylsøkere skal ikke sitter der lenge, sier hun.

Listhaug ikke tilstede Oslo Frp ønsker også at forsøk på å skjule eller forfalske identiteten i asylsøkerprosessen uten unntak skal resultere i avslag. Enslige mindre asylsøkere skal bli sendt til opprinnelseslandet når de oppnår myndighetsalder og forholdene i dette landet tillater det.

- Vi står fram og tenker over samfunnets utvikling og ser hva som trenger å gjøres. Vi vil ha bærekraft i samfunnet vårt, både økonomisk og kulturell bærekraft. Vi er nødt til å assimilere innvandrere inn i de aller viktigste frihetsverdiene i det norske samfunnet, sa Tybring-Gjedde fra talerstolen. 

Til syvende og sist kan forslagene havne på innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs bord. Frp-statsråden er medlem i Oslo Frp men var ikke tilstede ved årsmøtet, og fikk dermed ikke tatt stilling til saken. Listhaugs statssekretær Hanne Iversen avviser at statsråden unngikk møtet på grunn av de kontroversielle forslagene fra Tybring-Gjedde og Stenersen.

Iversen presiserer derimot at Listhaugs fravær var udramatisk og tilfeldig. 

- Sylvi er sentralstyrets representant på fylkesårsmøtene i Oppland og Hedmark denne helga. Det har vært planlagt lenge, så det er ikke noe dramatisk rundt det. Selv er jeg i Aust-Agder, og resten av sentralstyrets representanter er spredt rundt på resten av fylkene som har møter, opplyser statssekretær Hanne Iversen overfor Dagbladet.

Frps innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, støttet ikke forslaget om å avskaffe alle former for permanent opphold og innføring av lukkede asylmottak. Han la inn et forslag om å endre den biten av resolusjonene.

- Et fengsel Resolusjonsforslagene, som nå altså er vedtatt, har høstet enorm kritikk siden Aina Stenersen gikk offentlig med dem fredag morgen. Både Amnesty International og NOAS har vært klare på at noen av de 30 forslagene vil bryte med Norges forpliktelser innen menneskerettigheter. 

NOAS-leder Ann-Magrit sammenliknet sågar lukkede mottak med fengsler. 

- Det er i realiteten et fengsel, ja. Du skal ha begått lovbrudd for å bli fratatt friheten. Det er statens kraftigste virkemiddel, sa hun fredag og kalte forslagene fra Tybring-Gjedde og Stenersen for «useriøst».

- Man kan ikke internere mennesker fordi de søker asyl, det ville vært et klart brudd på menneskerettighetene. Folk kan ikke settes i fengselsliknende situasjoner uten å ha begått et lovbrudd, istemmet Jon Peder Egenæs, leder i Amnesty International Norge. 

- Ikke noe fengsel Aina Stenersen fnyser av kritikken, og kaller forslagene for en ny asylpolitikk for «framtidsretta». 

- Lukkede mottak er et sted for asylsøkernes beste, og jeg vil overhodet ikke sidestille det med et fengsel. De har full bevegelsesfrihet inne på mottaket, forklarer Aina Stenersen om de lukkede mottakene hun ønsker seg. 

Stenersen ble i dag klubbet gjennom som Oslos Frps nye leder, sammen med hennes forslag til asylpolitikk. Stenersen stilte uten motkandidat. 

Jensen: - Jeg blander meg ikke Partileder og finansminister Siv Jensen sier hun ikke vil legge seg opp i de kontroversielle forslagene. 

- Jeg har ikke for vane å legge meg opp i hvordan fylkeslagene utformer sin politikk, så jeg har ingenting konkret å si om akkurat disse resolusjonsforslagene. Men nå er det slik at en bør huske på at resolusjonsforslag er til for å videreutvikle politikken på et bestemt område, sier finansminister Siv Jensen til Dagbladet.

Hun åpnet årsmøtet med en tale til Oslo Frp, som også er hennes lokallag. Jensen avslørte da at partiet i tiden som kommer skal igang med en totalrenovering av sitt partiprogram fordi «vi har gjennomført så mye av det som allerede står der». 

Frp-toppen avviste også at forslaget til Christian Tybring Gjedde og Aina Stenersen bryter med klassisk Frp-politikk.

Oslo-ordfører: - Farlig politikk Egenæs er bekymra for utviklinga i den politiske retorikken rundt flyktningene, og mener det går sport i å framstå så tøff som overhode mulig. Heller ikke Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) er begeistret for den nye linja i Oslo Frp. Hun kaller politikken farlig.  

- Det er en farlig utvikling med forslag som skaper et bilde av et «vi» og «de andre». Det skaper avstand, frykt og ikke tillit, hevder hun.

Borgen sier hun er «opptatt av å få økt barnefokus i denne debatten». Hun kommer med oppfordring til Aina Stenersen og resten av Oslo Frp til å ta bedre hensyn til barna som søker asyl i Norge

- Det er nødvendig å se barnas situasjon og rettigheter i alle deler av asyl og flyktning debatten. Barn er ikke ansvarlig for den situasjonen de er kommet i som asylsøkere eller flyktninger, vi har derfor et spesielt ansvar overfor barna. Det er viktig at alle barn som kommer til Oslo føler seg velkomne uansett om de skal bo her for en kortere eller lengre tid. Derfor vil jeg oppfordre FrPs Aina Stenersen, til å ha et tydelig barnefokus, og til å komme med forslag til hvordan vi kan skape trygghet og forutsigbarhet for barna, sier ordføreren til Dagbladet. 
Vil fjerne omstridt avgift Aina Stenersen har tidligere vekket motstandere til debatt ved å gå inn for generell bevæpning i politiet og ønske et tiggerforbud i Oslo. Hun lot seg også avbilde toppløs i en kampanje mot stigmatisering av voldtektsofre. 

VIL IKKE BLANDE SEG: Siv Jensen vil la resolusjonsprosessen i Oslo Frp gå uten hennes innblanding. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL IKKE BLANDE SEG: Siv Jensen vil la resolusjonsprosessen i Oslo Frp gå uten hennes innblanding. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Carl I. Hagen var ikke tilstede ved årsmøtet, og avviste Dagbladets forespørsel om å kommentere resolusjonsforslagene til Tybring-Gjedde og Stenersen.

Av andre forslag som Oslo Frp vedtok var å fjerne dokumentavgiften på salg av bolig, fjerne flyseteavgift, krav om at alle barn må snakke norsk når de begynner på skolen og gjenåpne Aker sykehus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!