Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug går mot sviende nederlag i Stortinget

To av Sylvi Listhaugs viktigste saker vil bli stemt ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i romjula presenterte regjeringens høringsforslag med 40 innstrammingstiltak, har det vært en høylytt debatt rundt særlig to punkter:

• Strengere regler for familiegjenforening

• Økt bruk av midlertidig opphold for enslige mindreårige

Både politikere, organisasjoner og internasjonale organer som UNHCR har kritisert tiltakene, og flere mener det bryter med folkeretten.

Går mot nederlag Samtidig er dette blant punktene Sylvi Listhaug har trukket fram som noen av de mest sentrale grepene regjeringen ønsker å innføre.

Men nå ser det ut til at Listhaug og regjeringen vil gå på et sviende nederlag i Stortinget, med motstand fra blant andre KrF, Venstre og Ap.

I det opprinnelige høringsforslaget pekte Listhaug blant annet på at familiegjenforening kan føre til en «sekundærinnvandring som er enda større» og vil innebære en dobling av antallet innvandrere til Norge, en påstand som seinere ble tilbakevist av SSB.

- Hovedpoenget vårt er å sørge for at vi strammer til familiegjenforening fordi dette er et punkt som innebærer at det kommer mange flere til Norge enn bare dem som er asylsøkere, sa Listhaug i februar.

Overfor VG presiserte hun at det sentrale er å sikre en lavere tilstrømning til Norge:

- Og familiegjenforening er viktig for å få til nettopp det, sa Listhaug.

I tvil om Listhaug Men det ser det altså ikke ut til at Listhaug får gjennomslag for. Onsdag gjorde Ap det klart at de kom til å si nei til regjeringens forslag om bruk av midlertidighet og innstramminger i familiegjenforening, og støtter dermed posisjonen til Venstre og KrF.

Allerede samme dag som Sylvi Listhaug og Erna Solberg la fram sitt endelige forslag til lovendringer, gikk nemlig Venstre hardt ut og slo fast at de kom til å si nei til økt bruk av midlertidighet for enslige mindreårige og innstramminger i familiegjenforening.

- Som ventet er det ikke flertall for Frp's innvandringspolitikk, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Hun mener stortingsflertallet står nærmere Venstres egen pakke, enn de gjør regjeringens.

- Alle andre politikere ville sett på dette som et stort nederlag, men jeg er litt i tvil om Sylvi Listhaug virkelig vil gjennomføre politikken, eller om hun har som mål å tape.

- Gikk for høyt ut KrF har gjort det klart at deres holdningen fra høringsrunden står ved lag: KrF vil blant annet si nei til regjeringens ønske om lovendringer for midlertidighet og familiegjenforening.

- Regjeringen har nok gått litt for høyt ut, for det ser ikke ut til at det er flertall for det de har foreslått, sier KrFs innvandringspolitiske talsperson Geir Sigbjørn Toskedal til Dagbladet.

Dermed vil det ikke lenger være mulig for regjeringen å få flertall i Stortinget for en innstrammingspakke som inkluderer disse tiltakene. Deres eneste mulighet nå, er å gå sammen med Sp for å skape flertall for disse enkeltpunktene.

Truer avtalen Men også Sp har signalisert at de er skeptiske til hvor langt regjeringen har gått i sine forslag til strengere familiegjenforening og økt bruk av midlertidighet.

De har fortsatt ikke ferdigbehandlet saken i stortingsgruppa, men etter det Dagbladet erfarer så skal det mye til for at Sp blir med på disse forslagene. Sp er opptatt av å få på plass en bred enighet som skal kunne stå seg uavhengig av regjering. 

I tillegg har opposisjonen har allerede uttalt at de vi stille seg svært kritiske til at regjeringspartiene henter flertall for ulike tiltak fra ulike grupperinger

- I så fall må regjeringen se bort fra samarbeidsavtalen. KrFs mål er å få et bredt forlik i Stortinget, og min oppfatning er at regjeringspartiene har samme innstilling, sier Toskedal.

Behandles før sommeren Også saksordfører i kommunalkomiteen Ingjerd Schou (H) har tatt avstand fra forestillingen om at asylforslagene vil bli gjenstand for politisk slalåmkjøring i Stortinget.

Politisk ledelse i Justisdepartementet henviser til stortingsgruppa ettersom saken nå ligger til behandling i Stortinget.

Leder av kommunalkomiteen på Stortinget, Helge Andre Njåstad Frp, mener det vil være uheldig for Norge om Stortinget stemmer ned for mange av regjeringen sine forslag, og innrømmer at han hadde forventet at forslagene skulle gå gjennom.

- Ja, når 161 av 169 representanter i desember var for innstramminger forventer jeg det. Men vi har ikke gitt opp. Ap vingler så mye om dagen at de fort kan vingle mer fram til juni. Desember-Ap likte vi, april-Ap er mer defensivt. Så vi får håpe juni-Ap er mer på vår linje.

- Opplever Frp dette som et nederlag?

- Nei, vi tar ingen tap på forhånd og håper fremdeles at mange av regjeringen sine forslag gode får flertall.

Innen 3. mai vil det bli avklart hvordan saken konkret skal behandles i kommunalkomiteen. Innstillingen skal etter planen avgis 26. mai, med 6. juni som dato for behandling i stortingssalen, skriver NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!