MYE PÅ FARTEN: Sylvi Listhaug har bare møtt opp til ett eneste møte i helse- og omsorgskomiteen i høst. Det synes Kjersti Toppe (Sp) er for dårlig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MYE PÅ FARTEN: Sylvi Listhaug har bare møtt opp til ett eneste møte i helse- og omsorgskomiteen i høst. Det synes Kjersti Toppe (Sp) er for dårlig. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Listhaug har bare vært på ett komitémøte i høst: - Pinlig og provoserende skulking

Listhaug har stått over fire av fem møter i komiteen hun sitter i: - Det er helt feil å systematisk skulke jobben på Stortinget, sier Kjersti Toppe (Sp).

Sylvi Listhaug har meldt forfall til fire av fem møter i helse- og omsorgskomiteen denne høsten. Det viser en oversikt Dagbladet har fått tilgang på.

Frp-toppen er dermed den med desidert mest fravær fra komiteens møter. Det var bare møtet 8. november hvor Listhaug møtte opp. Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) har nest mest fravær fra helsekomiteen - hun har vært borte fra to komitémøter.

- Listhaug er omtrent ikke til stede på komitémøtene på Stortinget. Hun er veldig synlig i media, men fraværende i jobben sin på Stortinget. Det er fint å være ute i landet og treffe folk, men det er helt feil å systematisk skulke jobben på Stortinget, sier Kjersti Toppe (Sp) til Dagbladet.

Toppe sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget sammen med Sylvi Listhaug, og har sett seg lei på den tidligere justisministerens fravær fra komiteens arbeid.

Siden 2009 har Toppe sittet i helsekomiteen på Stortinget, og sier hun ikke har opplevd maken til fravær. Hun har selv meldt forfall fra ett komitémøte i høst.

UT MOT SYLVI: Kjersti Toppe (Sp) kan ikke huske maken, og kaller Listhaugs fravær skulking. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UT MOT SYLVI: Kjersti Toppe (Sp) kan ikke huske maken, og kaller Listhaugs fravær skulking. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Provosert

- Jeg kan ikke huske sist hun var på et komitémøte. Det er provoserende når noen ikke gidder å gjøre jobben de er valgt av folket til å gjøre, sier Toppe.

Den tidligere justisministeren gikk av 20. mars i år, og har sittet på Stortinget i siden da.

Tirsdag fortalte Dagbladet at Sylvi Listhaug smakte mat som ble servert eldre i Bergen. Listhaug trillet maten til terningkast én. Hun viste også til regjeringens reform «Leve hele livet», som ifølge Listhaug skal gi eldre bedre mat på sykehjem i tida framover.

- Ikke opplevd maken

Det mener Toppe er helt feil.

- Regjeringen har ikke kommet med ei eneste krone til å styrke kvaliteten på mat til eldre. I «Leve hele livet» ber de om ett år til å vurdere en passende innretning, fordi de nettopp ikke vil bevilge de pengene. Det provoserende når Listhaug dømmer maten Bergen kommune serverer nord og ned. Hun har sannelig frekkhetens nådegave når hennes egen regjering ikke har gitt ei krone til å bedre maten, sier Toppe.

- Har du ingen fravær fra komiteen, da?

- Jo, av og til har jeg selvsagt det. Vi representanter forsøker å gi hverandre så mye spillerom som mulig. Men nå har jeg sittet i helsekomiteen siden 2009, og har ikke opplevd maken til en slik systematisk neglisjering av Stortingets arbeid som det Listhaug driver med.

- Skulking

Toppe viser til flere eksempler. Blant annet var Listhaug fraværende da det var høringsrunde på nettopp «Leve hele livet»-reformen. Hun var også fraværende på komiteens to turer forrige uke.

- Det er pinlig når mange møter opp for å snakke med oss og så få er til stede, sier Toppe.

- Du kaller det skulking?

- Ja, for komitémøtene er i utgangspunktet obligatorisk. Vi sitter i timevis med tungt papirarbeid, og det kan være slitsomt arbeid. Men det er faktisk en del av jobben folket har valgt oss inn på Stortinget får gjøre.

Listhaug: - Var på møte denne uka

Sylvi Listhaug er på tur når Dagbladet kontakter henne om tilsvar til saken. Den tidligere statsråden vil ikke svare Dagbladet på spørsmål om hvor mange komitémøter hun har stått over i høst, men Listhaug sier hun kommer til å fortsette å reise.

- Jeg bruker tiden min på å reise for å smake på mat eldre blir servert, møte ansatte og eldre som vet hvor skoen trykker og følge opp viktige saker for alle de som er avhengig av god eldreomsorg og nødvendige helsetjenester.

- Frp er som regel representert i komiteen, og hvordan vi fordeler arbeidet vårt imellom trenger ikke Kjersti Toppe bekymre seg med. Jeg var på komitémøte sist tirsdag denne uka og er forundret over at Toppe har glemt det allerede.