FÅR KRITIKK - IGJEN: Sylvi Listhaug må svare for seg i Stortingets spørretime.  Her med Per Sandberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
FÅR KRITIKK - IGJEN: Sylvi Listhaug må svare for seg i Stortingets spørretime. Her med Per Sandberg. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.Vis mer

- Listhaug holder Stortinget for narr

Sylvi Listhaug refses for å fare med faktafeil i forslagene til asylinnstramninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke fikk Erna Solberg hard medfart i Stortingets spørretime.

I dag er det innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug som måtte møte i Stortinget og svare på spørsmål vedrørende regjeringas behandling av asylsøkere.

Kritikken av henne som Erna Solberg fikk servert forrige uke, fikk Listhaug nå selv i fanget.

- Holdes for narr SVs Karin Andersen sa at regjeringa opptrer uærlig ovenfor de partiene i Stortinget som var med på et asylforlik, spesielt ettersom deler av forslagene som ble sendt ut høring ifølge Andersen inneholdt store faktafeil.

- Hvor lenge vil forlikspartnerne finne seg i at de har en regjering som holder dem for narr? Listhaug viste til faktafeil i høringsuttalelsene og misbrukte andre instansers rapporter for å skremme gjennom et forslag bare Frp er for, sa Andersen og minnet om at SV sto utenfor asylforliket i fjor. 

Også flere humanitære organisasjoner og SSB har påpekt faktafeil i regjeringas høringsforslag. 

- Heldigvis var det mange i denne salen som tok et ansvar for å gripe tak i utfordringene. Jeg registrerer at SV sto utenfor det forliket. Det er viktig at vi stiller krav til dem som skal integreres, svarte Listhaug. 

Geir Bekkevold (KrF) kritiserte også Listhuag for å etterstrebe fakta i asyldebatten på den ene siden, for så å sende ut politikkforslag basert på feilinformasjon. 

- Dette er uvanlig sterk kost, sa Bekkevold til Listhaug. 

- Vil statsråden endre faktafeilene i innstramningsforslagene?, la han til.

Familiegjenforening Igjen fikk Listhaug kritikk for å føre en for streng asylpolitikk. SVs Karin Andersen reagerte spesielt på forslaget om innstramninger i reglene for familiegjenforening. 

- Regjeringa foreslår en oppskrift på dårlig integrering. Nå har faginstansene plukket fra seg regjeringas innstramninger bit for bit. Har statsråden forsøkt å sette seg inn i hvordan det å måtte vente i 10 år før en flyktning kan få slå rot og være trygg, spurte Andersen.

Listhaug svarte med å poengtere at innstramningene handler om å sikre velferdsstatens framtid. 

- Vi i Norge er nøtt til å ta noen valg og tenke på hva som er bærekraftig innvandringspolitikk for framtid. Innstramninger er helt nødvendig, og jeg mener det er helt selvsagt at en skal være i stand til å brødfø familien sin dersom man henter dem til Norge på familiegjenforening, svarte Listhaug. 

KRITISK:

Trine Skei Grande (V)

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK: Trine Skei Grande (V) Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Mange barn opplever et sterkt press når de er her, for familien forventer at de skal sende penger hjem igjen, fortsatte Listhaug. 

Tempokritikk Listhaug fikk også kritikk for å ikke gjøre nok for å sikre asylsøkerne en hurtig og rettferdig behandling. 

- Hvis vi fortsetter i dette tempoet vil det ta fire år før dem som er her får avklaring. Er statsråden fornøyd med det tempoet, spurte Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Det som er viktig for meg er å sikre at det blir en god flyt i systemet. Dette er en utfordring, vi jobber med å bli bedre, og så vil det ta tid, svarte Listhaug.

Venstre-nei Etter Listhaug fortalte Dagbladet at asylsøkere må yte, ikke bare nyte, ble hun gjenstand for skarp kritikk fra opposisjonen, både fra venstresida og fra regjeringas egne støttepartier.

Listhaugs 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken ble vraka av Venstre forrige uke. Det er spesielt retorikken og ordvalget til Listhaug som har blitt kritisert av regjeringas politiske motstandere. 

- Regjeringen har gått altfor langt. Vi går mot hele pakka, sa Venstre-leder Trine Skei Grande for en uke siden.

Statsminister Erna Solberg er også blitt konfrontert av KrF-leder Knut Arild Hareide med at en rekke tunge faginstanser, inkludert flere underliggende etater, er svært kritiske til flere av regjeringens forslag til asylinnstramninger. Flere av forslagene kan bryte med Norges internasjonale forpliktelser, ifølge høringsinnspillene. 

FØLER SEG LURT: Karin Anderseren (SV). Foto: Nina Hansen
FØLER SEG LURT: Karin Anderseren (SV). Foto: Nina Hansen Vis mer