Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug i full flyktningkrangel med Hareide

- Flere kvoteflyktninger er feil signal å sende.

VIL ÅPNE GRENSENE: KrF-leder Knut Arild Hareide oppfordret i dag regjeringen til å gjøre plass for flere kvoteflyktninger i høstens statsbudsjett. Det sier Sylvi Listhaug nei til. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
VIL ÅPNE GRENSENE: KrF-leder Knut Arild Hareide oppfordret i dag regjeringen til å gjøre plass for flere kvoteflyktninger i høstens statsbudsjett. Det sier Sylvi Listhaug nei til. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Samtidig som KrFs veivalg i 2017 er et hetere spørsmål enn på lenge, starter partileder Knut Arild Hareide og Frps Sylvi Listhaug en ny krangel om asylsøkere.

I en tale på torget i Arendal i dag tok nemlig Hareide til orde for at Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger.

- Det lave antallet asylankomster til Norge hittil i år, burde legge forholdene til rette for at vi i høstens statsbudsjett viste at vi har både hjerterom og plass til å ta imot flere kvoteflyktninger, sa Hareide, og begrunnet oppfordringen:

- Regjeringen har i sine prognoser regnet med at 25 000 mennesker vil søke asyl i Norge i 2016. Halvveis i året kan vi telle snaut 1500 asylsøkere. Kommunenes mottakskapasitet er på plass. Det betyr at vi kan åpne for et større antall kvoteflyktninger i høstens budsjett. Alternativet er at flere av dem som trenger vår beskyttelse prøver å komme seg hit på egenhånd, og kanskje drukner i forsøket, sa Hareide.

Klart nei fra Listhaug

Han gikk ikke inn på akkurat hvor mange kvoteflyktninger han mener Norge bør ta imot, men understreket ansvaret han mener Norge har.

- Selv om ropene deres ikke høres så godt som før, er det vår oppgave å stille opp, sa Hareide.

Men Hareide må nok jobbe hardt for å få gjennom dette i regjeringen. Når Dagbladet spør innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug om Hareides oppfordring, kommer avslaget raskt.

- Dette er ikke noe vi bør vurdere rett etter vi har hatt en asylkrise i fjor høst hvor det kom over 31 000 asylsøkere. Norge tar allerede et stort ansvar når det gjelder mottak av kvoteflyktninger. Vi bør legge arbeidet i å hjelpe flest mulig – der flyktningene er, og det gjøres i nærområdene, sier Listhaug til Dagbladet.

- Bør ikke sende slikt signal

Statsråden peker på at Norge ble tatt på senga av fjorårets store flyktningstrøm, og at det fortsatt er stor usikkerhet knyttet til hva som vil skje i månedene og årene framover.

- I 2015 trodde man at det kom til å komme få til Norge. Da kom det tre ganger så mange som et normalår. Grunnen til at det kommer få nå har en sammenheng med stengingen av Balkanruten, grensekontroller og tydelige politiske signaler med viktige innstramninger. Dette er imidlertid veldig usikkert, og som vi så i 2015 kan dette snu fort. Derfor bør vi ikke sende ut slike signaler nå.

Listhaug minner også Hareide på at søknader om familiegjennforening vil føre til at enda flere flyktninger må integreres.

- Vi er bekymret for konsekvensene av at Stortinget før sommeren avviste Regjeringens innstramningsforslag for familiegjenforening. Vi står overfor en formidabel oppgave de kommende årene med å integrere de som kom i fjor ved å sørge for at de kommer i arbeid, lærer norsk og blir aktive samfunnsborgere.

- Enighet mellom Ap og Høyre

I sin tale i Arendal tok Hareide også til opp veivalget partiet står overfor i 2017. Han gjentok sin visjon om «en tredje vei» mellom det rødgrønne og blåblå alternativet, nemlig sentrum.

- Det finnes et alternativ til todelingen av norsk politikk. Det finnes partier i norsk politikk som primært er bygget på ideer og samfunnssyn, og ikke først og fremst på ønsket om makt. Som kan styre landet uten å gjøre seg til dårlige kopier av sin påståtte motsats, sa Hareide.

Han gjentok at KrF er et styringsparti, og at han vil søke innflytelse i regjering etter valgtet. Men han brukte også anledningen til å minne partiet om at avstanden fra Høyre til Ap ikke er stor, og at det som virkelig betyr noe er påvirkingen fra KrF.

- Selvsagt fins det små forskjeller og nyanser her og der, men det store bildet viser klar enighet mellom Ap og Høyre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!