REFSER EGEN REGJERING: Sylvi Listhaug er ikke nådig i sin dom av Jan Tore Sanners håndtering av HRS. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
REFSER EGEN REGJERING: Sylvi Listhaug er ikke nådig i sin dom av Jan Tore Sanners håndtering av HRS. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Listhaug i strupen på egen regjering: Langer ut mot Jan Tore Sanner

Den tidligere justisministeren er sterkt kritisk til at Human Rights Service mister 500 000 kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Regjeringen foreslår å redusere støtten til stiftelsen Human Rights Service (HRS) fra 1 835 000 til 1 350 000 kroner. HRS er kjent som en innvandringskritisk aktør.

Frp-topp Sylvi Listhaug langer i ettermiddag ut mot beslutningen og kritiserer sin egen regjering. Den tidligere justisministeren retter kritikken mot kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), som hun gir skylda for kuttet.

«Det er smålig og unødvendig av Jan Tore Sanner å kutte i støtten til Human Rights Service (HRS) som har vært den eneste organisasjonen som har løftet frem problematiske sider ved integreringen. Frs stortingsgruppe kommer til å kjempe for at Human Rights Service (HRS) får mer støtte», skriver hun på Facebook.

HRS har i mange år har frontet omstridte Hege Storhaug som sin talsperson. Storhaug er kjent for sin sterkt islamkritiske blogg. I et innlegg på sin hjemmeside mandag formiddag skriver HRS:

- Det viser igjen hvilken makt Høyre gir Venstre, og hvor feige Frp er. Det koster å være ærlig, og det uansett regjering.

- Våger noe

Integrering- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) anbefalte i 2016 at stiftelsen skulle miste støtten, men de beholdt tilskuddet i både 2017 og 2018.

- Det er et viktig utgangspunkt at ikke organisasjoner som våger å ha kontroversielle standpunkt er de eneste som mister støtte på dette viset. Å straffe en aktør som HRS, som våger å stå for noe, er noe Frps stortingsgruppe er veldig mot. Vi kommer til å kjempe for å snu dette, forklarer Listhaug til Dagbladet mandag ettermiddag.

- Man behøver ikke være enig i alt HRS sier eller gjør, men det blir prinsipielt helt feil å gå etter HRS på den måten Jan Tore Sanner har gjort, legger hun til.

- Hadde du reagert på samme måte om det var en innvandringsliberal aktør som mistet 500 000 kroner, da?

- Det er vanskelig å si hva jeg hadde gjort i en hypotetisk situasjon, svarer Listhaug.

Raja mot Sylvi

Abid Raja er uenig med Listhaug. Venstre-toppen sier han skulle ønske at HRS mistet hele statsstøtten, ikke bare snaue 30 prosent av den.

- Jeg mener det er et helt riktig kutt av regjeringen, og jeg vil rette en stor takk til Jan Tore Sanner som våget å gjøre dette. Vi i Venstre mener det er på høy tid, så dette er et gjennomslag for Venstre i regjering også. Vi har kuttet støtten til HRS i våre alternative budsjetter, forteller Raja til Dagbladet.

Han minner om at HRS i utgangspunktet er motstandere av den samme statsstøtten som organisasjonen mottar.

- Min oppfordring til disse agitatorhisserne i HRS er at de står helt fritt til å takke nei til statsstøtte. Jeg lover at veldig få politikere kommer til å bli lei seg for det, sier Raja.