DIREKTE: Frps landsstyre møter pressen etter møtet. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Listhaug inn i Frp-ledelsen: - Jeg er veldig glad og ydmyk

Ketil Solvik-Olsen fortsetter som 2. nestleder selv om han flytter til USA: - Heldigvis finnes telefoner, sier Siv Jensen.

I ettermiddag møtes sentralstyret i Frp for å velge hvem som skal etterfølge Per Sandberg i partiledelsen. Sandberg trakk seg i etterkant av oppstyret etter hans mye omtalte ferietur til Iran i sommer.

Konstitueringen er nå klar: Sylvi Listhaug blir ny 1. nestleder i partiet, og erstatter Sandberg. Hun bykser dermed rett forbi Ketil Solvik-Olsen på rangstigen i Frp. Han fortsetter som 2. nestleder, selv selv om han nå flytter til USA i et år.

- Jeg er veldig fornøyd med de enstemmige beslutningene sentralstyret har fattet i dag, sier partileder Siv Jensen til pressen.

Ydmyk Sylvi

For partiets verdikonservative fløy er det viktig at Listhaug kommer inn i partiledelsen. For de Frp-erne som ser Listhaug som Siv Jensens naturlige arvtager, er dagens konstituering et viktig steg på veien.

- Jeg er veldig ydmyk og glad for at jeg har fått oppgaven med å være med i ledelsen i partiet fram mot valget neste år. Jeg skal gjøre det jeg kan for å være med å planlegge valgkampen, sier Sylvi Listhaug i kveld.

Listhaug benyttet anledningen til å legge fram noen viktige saker for henne framfor valget neste år, og viste blant annet til at hennes tre små barn preger politikken hun er opptatt av.

- Det å sikre trygge rammer for oppveksten av barn er noe alle foreldre er opptatt av, det er noe vi skal snakke mye om i tida som kommer. Eiendomsskatten er noe vi må få bort eller redusere, det er en annen viktig sak i tida som kommer, sier hun.

USA-Ketil fornøyd

Kilder i sentralstyret forteller til Dagbladet at de først anså det som naturlig at Solvik-Olsen ble 1. nestleder. Men etter at det ble kjent at han blir boende i USA det neste året, mener de nå det er mer praktisk for partiet å gi Sylvi Listhaug vervet.

- Samarbeidet vi tre har hatt over tid er helt sentralt. Jeg er stolt av at vi nå har den mest kvinnedominerte ledelsen i norsk politikk, sier Ketil Solvik-Olsen like etter det er klart at han er ny nestleder.

Solvik-Olsen er klar på at det å bo i USA vil ha visse ulemper.

- Jeg gleder meg til samarbeid, selv om jeg kommer til å sitte i en annen tidssone enn Siv og Sylvi. Jeg kan sitter å tenke langsiktig og tenke strategi, selv om dag-til-dag dialogen blir litt vanskeligere å ta del i, fortsetter han.

Siv Jensen avdramatiserte Solvik-Olsens nye bosted.

- Det som er heldig for Frp, er at Ketil kan fortsette som nestleder selv om han flytter til USA. Heldigvis finnes det telefoner der borte også, sier hun.

- Spiller ingen rolle

Både Listhaug og Solvik-Olsen har avdramatisert betydningen av å bli 1. nestleder, men begge har vært klare på at de ønsker å sitte i partiledelsen i tida fram til landsmøtet neste vår.

I Frp har 1. nestleder ansvaret for utarbeidelse av partiprogrammet, styre de politiske prosessene, samt lede redaksjonskomiteen under landsstyremøtene.

- Det spiller ingen rolle for meg, man er uansett med i partiledelsen. Jeg gleder meg til å ta fatt, fortalte Sylvi Listhaug til Dagbladet i formiddag.

Solvik-Olsen var like pragmatisk som Listhaug:

- Min erfaring med Per er at det ikke har noen praktisk betydning om man er 1. eller 2. nestleder. Vi var en ledertrio og fordelte debatter oss i mellom etter den som kunne, ikke om vi var nummer en eller to, fortalte han til Dagbladet før sentralstyremøtet i ettermiddag.

Posisjonering

Diskusjonen om hvem som skal inn i partiledelsen bringer til live posisjoneringen rundt ledervervet i Frp. Siv Jensen har vært partileder i partiet siden 2006. Etter det Dagbladet erfarer, er det per i dag tre kandidater til å erstatte henne: Listhaug, Solvik-Olsen og Jon Georg Dale.

Ketil Solvik-Olsen trakk forrige uke seg som samferdselsminister og følger kona til legejobb i USA. Han ble erstattet av landbruksminister Jon Georg Dale, mens Frp-er Bård Hoksrud overtok Dales stilling og ble landets nye landbruksminister.

Også Terje Søviknes gikk ut av regjering forrige fredag. Han ble erstattet av Kjell-Børge Freiberg.