DIREKTE: Frps landsstyre møter pressen etter møtet. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Listhaug inn i Frp-ledelsen: - Jeg er veldig glad og ydmyk

Ketil Solvik-Olsen fortsetter som 2. nestleder selv om han flytter til USA: - Heldigvis finnes telefoner, sier Siv Jensen.

I ettermiddag møtes sentralstyret i Frp for å velge hvem som skal etterfølge Per Sandberg i partiledelsen. Sandberg trakk seg i etterkant av oppstyret etter hans mye omtalte ferietur til Iran i sommer.

Konstitueringen er nå klar: Sylvi Listhaug blir ny 1. nestleder i partiet, og erstatter Sandberg. Hun bykser dermed rett forbi Ketil Solvik-Olsen på rangstigen i Frp. Han fortsetter som 2. nestleder, selv selv om han nå flytter til USA i et år.

- Jeg er veldig fornøyd med de enstemmige beslutningene sentralstyret har fattet i dag, sier partileder Siv Jensen til pressen.

Ydmyk Sylvi

For partiets verdikonservative fløy er det viktig at Listhaug kommer inn i partiledelsen. For de Frp-erne som ser Listhaug som Siv Jensens naturlige arvtager, er dagens konstituering et viktig steg på veien.

- Jeg er veldig ydmyk og glad for at jeg har fått oppgaven med å være med i ledelsen i partiet fram mot valget neste år. Jeg skal gjøre det jeg kan for å være med å planlegge valgkampen, sier Sylvi Listhaug i kveld.

Listhaug benyttet anledningen til å legge fram noen viktige saker for henne framfor valget neste år, og viste blant annet til at hennes tre små barn preger politikken hun er opptatt av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det å sikre trygge rammer for oppveksten av barn er noe alle foreldre er opptatt av, det er noe vi skal snakke mye om i tida som kommer. Eiendomsskatten er noe vi må få bort eller redusere, det er en annen viktig sak i tida som kommer, sier hun.

USA-Ketil fornøyd

Kilder i sentralstyret forteller til Dagbladet at de først anså det som naturlig at Solvik-Olsen ble 1. nestleder. Men etter at det ble kjent at han blir boende i USA det neste året, mener de nå det er mer praktisk for partiet å gi Sylvi Listhaug vervet.

- Samarbeidet vi tre har hatt over tid er helt sentralt. Jeg er stolt av at vi nå har den mest kvinnedominerte ledelsen i norsk politikk, sier Ketil Solvik-Olsen like etter det er klart at han er ny nestleder.

Solvik-Olsen er klar på at det å bo i USA vil ha visse ulemper.

- Jeg gleder meg til samarbeid, selv om jeg kommer til å sitte i en annen tidssone enn Siv og Sylvi. Jeg kan sitter å tenke langsiktig og tenke strategi, selv om dag-til-dag dialogen blir litt vanskeligere å ta del i, fortsetter han.

Siv Jensen avdramatiserte Solvik-Olsens nye bosted.

- Det som er heldig for Frp, er at Ketil kan fortsette som nestleder selv om han flytter til USA. Heldigvis finnes det telefoner der borte også, sier hun.

- Spiller ingen rolle

Både Listhaug og Solvik-Olsen har avdramatisert betydningen av å bli 1. nestleder, men begge har vært klare på at de ønsker å sitte i partiledelsen i tida fram til landsmøtet neste vår.

I Frp har 1. nestleder ansvaret for utarbeidelse av partiprogrammet, styre de politiske prosessene, samt lede redaksjonskomiteen under landsstyremøtene.

- Det spiller ingen rolle for meg, man er uansett med i partiledelsen. Jeg gleder meg til å ta fatt, fortalte Sylvi Listhaug til Dagbladet i formiddag.

Solvik-Olsen var like pragmatisk som Listhaug:

- Min erfaring med Per er at det ikke har noen praktisk betydning om man er 1. eller 2. nestleder. Vi var en ledertrio og fordelte debatter oss i mellom etter den som kunne, ikke om vi var nummer en eller to, fortalte han til Dagbladet før sentralstyremøtet i ettermiddag.

Posisjonering

Diskusjonen om hvem som skal inn i partiledelsen bringer til live posisjoneringen rundt ledervervet i Frp. Siv Jensen har vært partileder i partiet siden 2006. Etter det Dagbladet erfarer, er det per i dag tre kandidater til å erstatte henne: Listhaug, Solvik-Olsen og Jon Georg Dale.

Ketil Solvik-Olsen trakk forrige uke seg som samferdselsminister og følger kona til legejobb i USA. Han ble erstattet av landbruksminister Jon Georg Dale, mens Frp-er Bård Hoksrud overtok Dales stilling og ble landets nye landbruksminister.

Også Terje Søviknes gikk ut av regjering forrige fredag. Han ble erstattet av Kjell-Børge Freiberg.