Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringskabalen, Sylvi Listhaug, innvandring, Frp

Listhaug kan bli justisminister

Frp skal være villig til å gi fra seg integrering mot at Sylvi Listhaug får ansvaret for justis og innvandring.

OPPRYKK? Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er aktuell for å overta for Frp-kollega Per-Willy Amundsen som justis- og beredskapsminister. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPPRYKK? Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er aktuell for å overta for Frp-kollega Per-Willy Amundsen som justis- og beredskapsminister. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når Frp nå må redusere antall statsråder for å gi Venstre plass i regjering, tyder mye på at justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen kan bli ofret.

Ifølge Dagbladets kilder ligger innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug an til å få utvidede oppgaver som ny justis- og innvandringsminister, mens integrering flyttes fra Justisdepartementet til Arbeids- og sosialdepartementet, eller tilbake til Barne- og likestillingsdepartementet, slik det var da regjeringen ble etablert i 2013.

Andre kilder mener at Høyre ønsker seg justisministeren, og at Sylvi Listhaug i så fall fortsetter med samme ansvar som nå.

9-7-3?

Dagens regjering består av åtte Frp-statsråder og 11 fra Høyre, inkludert statsminister Erna Solberg.

Hvis den nye trepartiregjeringen skal bestå av samme antall departementer som i dag, vil Høyre trolig gi fra to statsråder og Frp en for at Venstre skal få tre. Det vil i så fall innebære at Høyre ikke lenger har flertallet i regjeringen, i den grad det anses å ha noen praktisk betydning.

Frp vil neppe gå med på å miste to statsråder av hensyn til styrkeforholdet med Venstre. Som det sies i Frp-kretser: 7-3 kan aksepteres, men ikke 6-3.

Venstre-prioritering

En mulighet er at den nye regjeringen utvides fra 19 til 20 departementer, for eksempel med et nytt utvikling/bistandsdepartement eller ved å splitte Kunnskapsdepartementet i et utdanningsdepartement og et forskningsdepartement.

Da vil Høyre kunne ha 10 statsråder, Frp sju og Venstre tre.

Venstres prioritering av departementer er skole, klima/energi, kultur, næring og integrering. Venstres mest aktuelle statsrådkandidater er selvsagt partileder Trine Skei Grande og nestleder Ola Elvestuen. Den andre nestlederen Terje Breivik overtar trolig Skei Grandes oppgaver som parlamentarisk leder på Stortinget. Fra sin posisjon i Finanskomiteen har den sindige hordalendingen spilt en viktig rolle som brobygger i budsjettforhandlingene.

Politisk umulig

Selv om Trine Skei Grande er trønder, er hun innvalgt fra Oslo. Det samme er Ola Elvestuen. Som Dagbladet skrev 14. september er det trolig politisk umulig for distrikts-Venstre å akseptere tre statsråder fra Oslo-området.

Det kan bety trøbbel for Abid Raja, som representerer Akershus, men åpner muligheten for Sveinung Rotevatn fra Sogn og Fjordane.

Dersom Venstre går for Kunnskapsdepartementet, er spørsmålet om deling kan være aktuelt, med Venstre som ansvarlig for skolen, mens høyere utdanning og forskning styres av Høyre i et eget departement.

Grønn vekst

Venstre-leder Trine Skei Grande er den naturlige kandidaten som skoleminister.

Hvis hun ikke i stedet går for kulturstatsrådposten.

Næringsdepartementet er et annet alternativ for gründerpartiet Venstre. Etter hva Dagbladet kjenner til har krefter i partiet fremmet tanker om å legge grønn vekst under Næringsdepartementet med Sveinung Rotevatn som deres statsrådkandidat.

Andre kilder i Venstre ønsker seg Sveinung Rotevatn som samferdselsminister, men alt tyder på at både Ketil Solvik-Olsen selv og Frp ønsker å fullføre prosjektene som er iverksatt. Solvik-Olsen nyter stor tillit hos statsministeren og er Frp’s trumfkort innenfor nøkkelområdet samferdsel.

Søviknes til Os?

Frp-nestlederen er en åpenbar kandidat som olje- og energiminister, som var hans opprinnelige ønske da Frp gikk i regjering i 2013.

Solvik-Olsen ble samferdselsminister på oppløpssiden fordi Per Sandberg valgte å stå utenfor regjeringen de første årene. Olje- og energiminister Terje Søviknes må bestemme seg i løpet av 2018 om han på nytt vil stille som ordførerkandidat i hjemkommunen Os ved kommunevalget 2019.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) lanseres også som en mulig olje- og energiminister eller næringsminister.

Helge André Njåstad, Frp's finanspolitiske talsperson på Stortinget, er en opplagt statsrådkandidat hvis to av partiets mannlige statsråder trer ut av regjeringen.

Klimaminister

Ola Elvestuen er inne i sin andre stortingsperiode som leder av Energi- og miljøkomiteen, og dermed Venstres sannsynlige kandidat som statsråd i Klima- og miljødepartementet, hvis Erna Solberg gir Vidar Helgesen avløsning.

Dersom statsministeren velger å gjenopprette et eget departement for bistand/utvikling under UD, kan det også være en aktuell statsrådspost for Venstre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!