KAN TREKKE KRISTNE: Sylvi Listhaug (Frp) ansees som en god kandidat for Frp i bibelbeltet, skriver NTB. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KAN TREKKE KRISTNE: Sylvi Listhaug (Frp) ansees som en god kandidat for Frp i bibelbeltet, skriver NTB. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Listhaug kan ende på Agder-benken

Blir av flere i partiet sett på som en utmerket kandidat for Frp i «bibelbeltet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere fylker er aktuelle for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) når hun nå har bestemt seg for å stille som kandidat til Stortinget.

Etter det NTB har grunn til å tro, kan Listhaug meget vel havne på listetoppen for Vest-Agder Frp foran stortingsvalget neste år.

Åse Michaelsen, som for øvrig leder nominasjonskomiteen, har takket nei til gjenvalg, og Listhaug blir av flere i partiet sett på som en utmerket kandidat for Frp i «bibelbeltet».

Innvandrings- og integreringsministeren har i mange ulike sammenhenger trukket fram sin kristne tro og går gjerne med korset synlig rundt halsen. Hun vil kunne trekke velgere fra KrF til Frp, poengteres det.

– Jeg opplever stor støtte blant kristne. Jeg får mange tilbakemeldinger om at de ber for meg, sa hun i et intervju med Dagens Næringsliv nylig.

Flere muligheter

En annen mulighet er listetoppen i Aust-Agder, men der er stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen innstilt på gjenvalg. I tillegg rår fylkeslaget over arendalitten Åshild Bruun-Gundersen, som regnes som en stigende stjerne i partiet. Hun ble innvalgt som vararepresentant til sentralstyret på landsmøtet i vår.

Oslo-benken er en åpenbar mulighet for Sylvi Listhaug, som møtte som vararepresentant fra Oslo i forrige periode og har lang fartstid fra Oslo-politikken, ikke minst som byråd.

Men spørsmålet er om hun og partiet ønsker en kampvotering mellom Listhaug og Christian Tybring-Gjedde om andreplassen bak partileder Siv Jensen, dersom det kan unngås.

– Vi vil sende ut det første av flere foreløpige listeforslag til bydelene etter vårt møte 5. september. Det endelige forslaget vil først foreligge i forkant av nominasjonsmøtet i desember, sier nominasjonskomiteens leder Peter Meidell til NTB. Han vil ikke kommentere Sylvi Listhaugs eventuelle kandidatur fra Oslo.

Mange i Møre

I Møre og Romsdal er det mange sterke kandidater til plassene øverst på nominasjonslisten. Flere kilder NTB har snakket med, regner det som lite sannsynlig at Listhaug vil representere hjemfylket sitt i neste periode.

Frp-veteran og parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik vil etter alt å dømme stå på toppen også denne gang. Fylkets andre Frp-representant, Oskar Grimstad, har også sagt ja til gjenvalg. I tillegg har landbruksminister Jon Georg Dale fremmet sitt kandidatur.

Dale nevnes for øvrig som en mulig ny nestleder i partiet på sikt, et verv Sylvi Listhaug selv er den heteste kandidaten til dersom Ketil Solvik-Olsen eller Per Sandberg gir seg neste år. Begge sier nei til stortingsplass, og det regnes som uheldig at ingen av nestlederne sitter på Stortinget dersom Frp skulle havne i opposisjon etter valget.

Endelig svar

Sylvi Listhaug har brukt sommeren på å vurdere om hun vil søke stortingsplass i neste periode. I et intervju med Dagbladet fredag kom avklaringen.

– Jeg har fått veldig mange henvendelser fra politisk engasjerte mennesker, både internt i partiet, men også masse vanlige folk utenfor partiet. De har bedt meg fortsette. Jeg synes det er vanskelig å skuffe dem som har tro på meg, sier Listhaug til avisen.

Hun sier hun stiller seg til disposisjon for partiet, under forutsetning av at hun nomineres på sikker stortingsplass. På spørsmål om hun er aktuell i andre fylker enn Oslo, svarer Listhaug som følger:

– Jeg vil svare på henvendelser, dersom jeg får det. Uansett har jeg ambisjon om å gjøre en god jobb for Fremskrittspartiet, for det fylket jeg eventuelt blir valgt inn for. Det skal jeg love velgerne i det aktuelle fylket.

(NTB)