NY BOK: Sylvi Listhaugs selvbiografi, som hun har skrevet i samarbeid med Minerva-journalist Lars Akerhaug, lanseres tirsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
NY BOK: Sylvi Listhaugs selvbiografi, som hun har skrevet i samarbeid med Minerva-journalist Lars Akerhaug, lanseres tirsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Listhaug langer ut mot Støre i ny bok: - Jeg ble så opprørt at jeg gråt

I sin nye bok deler tidligere justisminister Sylvi Listhaug sin opplevelse av saken som felte henne.

I mars delte daværende justisminister Sylvi Listhaug et bilde på Facebook av flere soldater med tildekkede ansikter, med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

Det var nettopp dette innlegget som ble spikeren i kista. Innlegget ble publisert 9. mars, og etter massiv kritikk, trakk hun seg fra jobben som justisminister 20. mars. Selv kalte hun situasjonen for «en ren heksejakt» da hun gikk av.

I selvbiografien «Der andre tier» vier Listhaug mye plass til tiden rundt innlegget og avgangen som fulgte, skriver NRK.

TERRORISTER: Justisminister Sylvi Listhaugs utspill om terrorister og Arbeiderpartiet i mars. Foto: Skjermdump/Facebook
TERRORISTER: Justisminister Sylvi Listhaugs utspill om terrorister og Arbeiderpartiet i mars. Foto: Skjermdump/Facebook Vis mer

- De mest kyniske

I boka beskriver Listhaug hvordan hun mener Arbeiderpartiet bestemte seg for å bruke Facebook-innlegget hennes, ved å koble det til 22. juli, «og dermed angripe Frp generelt og meg spesielt for å være ekstreme».

- Fra tiden min i First House har jeg god innsikt i hvordan Ap jobber med å innarbeide begreper og stemple motstandere og deres politikk. Når de har bestemt seg for en strategi, setter de i gang et voldsomt apparat av representanter, ansatte og partilojalister som pøser ut det samme budskapet i sosiale medier, skriver hun ifølge NRK.

Listhaug skriver at stempling er en effektiv måte å diskreditere motstanderen din på, og hun mener at Ap er blant de mest kyniske i bransjen når det kommer til bruken av dette som hersketeknikk.

STØTTES: Justisminister Sylvi Listhaug på sitt kontor med hundrevis av blomsterbuketter som hun fikk i støtte av sine tilhengere. En Facebook-aksjon ble satt i gang til støtte for den hardt pressede justisministeren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STØTTES: Justisminister Sylvi Listhaug på sitt kontor med hundrevis av blomsterbuketter som hun fikk i støtte av sine tilhengere. En Facebook-aksjon ble satt i gang til støtte for den hardt pressede justisministeren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Langet ut mot Listhaug

13. mars holdt partileder Jonas Gahr Støre tale til Ap-landsstyret. Støre brukte talen på å lange ut mot Sylvi Listhaugs omstridte terrorbilde.

- Vi har en justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok mange liv 22. juli, sa Støre.

- Jeg trodde nesten ikke mine egne ører. Han la skylden for at det som var bakgrunnen for at uskyldige ungdommer ble kaldblodig myrdet av Norges verste massemorder og terrorist, på meg, skriver Listhaug om Støres uttalelse.

PÅ DET FJERDE SKAL DET SKJE: Sylvi Listhaug gikk opp på talerstolen fire ganger for å unnskylde seg for Facebook-innlegget sitt under debatten på Stortinget. Video: Stortinget Vis mer

- Jeg ble så opprørt at jeg gråt, hevder hun. Samtidig kritiserer hun mediene, som hun hevder synes det var helt greit at hun ble sammenliknet med Anders Behring Breivik.

«Absurd lesning»

- Støre hadde ingen skrupler. Det er oppsiktsvekkende at en person som hevder å være så opptatt av solidaritet, forståelse, mangfold og alle de rette honnørordene, er villig til å lyve, konstruere og demonisere på den måten han gjorde i denne saken, skriver Listhaug videre.

NRK har forelagt Sylvi Listhaugs beskrivelser av ham for Jonas Gahr Støre. I en e-post til kaller han det Listhaug skriver i boka for «absurd lesning.»