KAN BLI HØY TEMPERATUR: I morgen legger innvandringsminister Sylvi Listhaug fram regjeringens integreringsmelding. Venstre-leder Trine Skei Grande er forberedt på kamp for å få gjennomslag for sin politikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KAN BLI HØY TEMPERATUR: I morgen legger innvandringsminister Sylvi Listhaug fram regjeringens integreringsmelding. Venstre-leder Trine Skei Grande er forberedt på kamp for å få gjennomslag for sin politikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Listhaug legger fram integreringspakke kl 12: Disse kravene må hun innfri

Tøffe krav fra samarbeidspartier og opposisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I midten av desember ble Høyre, Frp, Venstre, KrF og Ap enige om et integreringsforlik i Stortinget.

Forliket består av 64 punkter, og onsdag skal innvandringsminister Sylvi Listhaug presentere regjeringens forslag til integreringsmelding.

Les hele forliket her.

Det ble høy temperatur da Listhaug la fram regjeringens forslag til asylinnstramminger tidligere i år, og nå er det knyttet stor spenning til hvordan forslagene til integrering blir mottatt.

Spesielt interessant blir det å se hvor mye av vinterens integreringsforlik som er inkludert i meldingen, som presenteres samtidig med revidert nasjonalbudsjett.

- Må få ut fingeren Både opposisjon og samarbeidspartier stiller klare krav dagen før meldingen presenteres:

- Ap er først og fremst opptatt av at regjeringen leverer på integreringsforliket. Vi ble med på forliket i desember, men syns det har gått utrolig sakte. Derfor er det viktig at de nå får ut fingeren og leverer varene, sier Helga Pedersen til Dagbladet, og trekker fram følgende hovedpunkter som angår både integreringsmeldingen og revidert nasjonalbudsjett.

• Dekke kommunenes ekstrakostnader knytta til fjorårets ankomst av asylsøkere.

• Tidlig innsats i mottakene, reversering av kutt på 100 millioner kroner til norskopplæring og tilbud om barnehageplass til alle barn i mottak.

• Få flyktningene tidlig i arbeid, uten at det fører til lavere lønnsnivå eller økt bruk av midlertidighet.

- Vi er bekymret for signaler om et lavere lønnsnivå og økt midlertidighet. Det vil være svært uheldig for både flyktningene og norske arbeidstakere generelt, fordi vi risikerer en generell svekkelse av det organiserte norske arbeidslivet og økt risiko for sosial dumping, sier Pedersen.

- KrF er bekymret SV har allerede gitt regjeringens integreringspolitikk stryk, og i likhet med Ap advarer KrF om at de kommer til å stille harde krav før de kan bli med på et forlik.

- KrF er bekymret for at integreringspolitikken skal brukes som verktøy i et politisk spill for å avskrekke mennesker fra å søke beskyttelse. Bruken av midlertidig opphold er et eksempel på det. Vi er også bekymret for at integreringssatsingen ikke blir omfattende nok, sier innvandringspolitisk talsperson i KrF, Geir Sigbjørn Toskedal, til Dagbladet.

Toskedal vil også bli saksordfører for integreringsmeldingen når den kommer til kommunalkomiteen for ordinær behandling.

Han understreker at KrF vil gjøre alt de kan for å få på plass et bredt forlik, men er ikke redd for å legge press på regjeringspartiene.

- Hvis meldingen ikke er omfattende nok, eller den brukes som avskrekking, så kan ikke KrF støtte den. Dette er enkeltmennesker, ikke varer, og vi må ha tiltak som fungerer, sier Toskedal, og trekker særlig fram tre punkter som står sentralt for KrF:

• Styrke kompensasjonsordningen for kommuner som skal bosette enslige mindreårige asylsøkere.

• Hurtigløp inn i arbeidslivet

• Forenkle godkjenningsordninger for arbeidslivet

Vil sikre barnehageplasser I går sa Listhaug til TV 2 at regjeringen vil fjerne kravet om at flyktninger må ha gjennomført asylintervjuet før de får lov til å jobbe i Norge, og dermed ser hurtigløpet inn i arbeidslivet ut til å bli innfridd. Dette har både Venstre og Ap tatt til orde for tidligere, og Venstre-leder Trine Skei Grande er derfor tilfreds. Men hun har flere krav på blokka, og i likhet med Ap er hun opptatt av barnehageplasser.

- Vi må sikre at ungene får barnehageplass, det er noe av det viktigste i integreringsforliket, sier Grande til Dagbladet, og viser til følgende punkt i forliket:

• Stortinget ber regjeringen legge til rette for at kommunene kan tilby gratis kjernetid i barnehager til barn av familier som har fått
opphold, eller har stor sannsynlighet for å få opphold.

- Jeg håper også regjeringen tør å gjøre forbedringer i integreringsprogrammet, legger Grande til.

Listhaug stiller krav Det som er sikkert er at Sylvi Listhaug kommer til å foreslå tøffere krav til deltakelse på introduksjonsprogrammet for de som er i mammapermisjon. Listhaug vil foreslå at de som er i mammaperm blir pålagt å delta i programmet på deltid.

- Vi må tenke langsiktig for å tilrettelegge for å få bevare den norske velferdsmodellen, og da er det helt rimelig at vi stiller krav. Vi må få folk ut i jobb, noe som igjen vil skape skattebetalere, sa Listhaug til Dagbladet tirsdag.

På Frp's landsmøte for et par uker siden, kom det også fram at lederen for kommunalkomiteen på Stortinget ønsker å privatisere integreringsarbeidet.

- Det offentlige har ikke lykkes godt nok med integreringen. For få kommer ut i arbeid og blir skattebetalere og for mange blir mottakere av ulike ytelser. Vi må tenke nytt og en interessant løsning på utfordringene er å konkurranseutsette integreringsarbeidet, sa Helge André Njaastad til Dagbladet da.