Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sylvi Listhaug

- Listhaug lyver

Frp-forslag om å sende flyktninger tilbake til Tyrkia er bare tull, ifølge Ap. NOAS er enig, mens Sylvi Listhaug fnyser av kritikken.

UT MOT LISTHAUG: Masud Gharahkhani (Ap) mener Frp og Sylvi Listhaug taler mot bedre vitende. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
UT MOT LISTHAUG: Masud Gharahkhani (Ap) mener Frp og Sylvi Listhaug taler mot bedre vitende. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Fremskrittspartiet lyver. Og ikke nok med det, justisministeren lar det skje.

Masud Gharahkhani (Ap) mener Sylvi Listhaug (Frp) farer med usannheter for åpen scene. Bakgrunnen er Frp-toppens utspill om å stoppe alle asylsøkere til Norge som har vært i Tyrkia for å sende dem tilbake.

Gharahkhani, som er Ap's innvandringspolitiske talsperson, mener Listhaug og Frp vet at dette ikke er mulig i praksis. Frp taler dermed mot bedre vitende for å appellere til velgere og distansere seg fra regjeringen, ifølge Gharahkhani.

- Det er løgn fra Listhaug. Dersom Frp faktisk hadde trodd på dette, er det oppsiktsvekkende at de ikke har utnyttet denne muligheten i sin egen regjeringstid, sier Gharahkhani til Dagbladet.

- Jeg kan ikke tro noe annet enn at Siv Jensen og langvarig innvandringsminister Listhaug vet dette, men i jakten på oppslutning gjør de som populister flest - de bryr seg ikke om fakta og prøver i stedet å skape en alternativ virkelighet, fortsetter han.

Krisefrykt

Krisen på grensen mellom Tyrkia og Hellas, og frykten for en ny migrasjonsbølge i Europa, ble tema i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

Sist uke kunngjorde Tyrkia at landet har åpnet sin side av grensen for migranter og flyktninger som vil til EU. Det har ført til at tusenvis av migranter har forsøkt å ta seg inn i EU-landet Hellas.

Frp har fremmet en rekke forslag i Stortinget for å hindre at disse flyktningene og migrantene får opphold i Norge. Direkte retur til Tyrkia er løsningen, ifølge Frp.

- Vi foreslår at dersom flyktningene kommer fra Tyrkia, og ikke har vært forfulgt i Tyrkia, så har de ikke rett til å få asylsøknaden behandlet her i Norge, sier Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, til NRK.

- Dette forslaget bryter med det grunleggende prinsippet i asylinstituttet, som er det viktigste vi har internasjonalt for å hjelpe mennesker som trenger beskyttelse, kommenterer Venstres Terje Breivik til NRK.

Mæland og unnamanøvre

Masud Gharahkhani tok saken opp i spørretimen. Han spurte justisminister Monica Mæland (H) om Frp's forslag er mulig å gjennomføre i praksis.

Svarene som fulgte karakteriserer han som unnamanøvre fra statsråden.

Han reagerer på at statsråden ikke stikker hull i luftballongen fra Frp.

- Fordi Mæland mener vern av Frp er viktigere enn å få fram fakta, konkluderer Ap-toppen.

- Det er selvfølgelig absurd at Frp sin politikk skulle få Tyrkia og Erdogan til å akseptere å ta tilbake asylsøkere og migranter som har vært i Tyrkia før. Men vi er tross alt vant til at Frp er uredelige i disse spørsmålene. Men at justisminister Mæland og resten av høyreregjeringa er så konfliktsky at de ikke tydelig slår fast fakta er drøyt, legger han til.

NOAS: - Spill for galleriet

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er også tydelig på at det ikke er noen løsning å sende asylsøkere tilbake til Tyrkia, slik Frp foreslår.

- Det eneste det vil oppnå er en masse ekstraarbeid for politiet og UDI. Listhaug snakker mot bedre vitende. Dersom asylsøkerne har oppholdsgrunnlag i Tyrkia, så vil dette bli suspendert av tyrkiske myndigheter. Dersom de ikke har oppholdsgrunnlag, vil de bli nektet tilbaketagelse. Dette forsøkte regjeringen under Storskog i 2016 og 2017, og Sylvi Listhaug var ansvarlig statsråd. Det er spill for galleriet, det Frp holder på med, sier NOAS-leder Ann-Magrit Austenå til Dagbladet.

- Gjenstår å se

Sylvi Listhaug tar kritikken fra og Ap og NOAS med tilsynelatende ro.

Hun presiserer at det er viktig å en Tyrkia-instruks på plass, lik den man fikk etter Storskog i 2015. Men Listhaug innrømmer samtidig at målet ikke er å få sendt så mange flyktninger som mulig tilbake til Tyrkia.

- Om vi får returnert noen til Tyrkia gjenstår å se, men det er ikke dette som er poenget med våre forslag. Det viktigste er at det sender et tydelig signal om at migrantene ikke bør komme til Norge fordi de ikke vil få opphold og vi skaffer oss mulighetene til å stanse de på grensen. Alternativt kan de også sendes til hjemlandet, sier hun til Dagbladet.

- NOAS sier en slik instruks vil få nær sagt ingen effekt?

- Det siste vi trenger, er politikere som i tide og utide skaper usikkerhet og sprer signaler om at Norge er et land det er lett å komme seg til og få opphold. Det er på ingen måte overaskende at NOAS og andre aktivistiske organisasjoner som ønsker høyest mulig innvandring til Norge problematiserer innstramminger Frp foreslår. Det gjør de ved enhver anledning, sier Listhaug.

Hele Norges coronakart