Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylsøkere:

Listhaug må gi etter: Storskog-asylsøkere får behandlet søknadene i Norge

Justisdepartementet kom med en ny instruks til UDI på onsdag.

Asylsøkere: En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere  på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen for ett år siden Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Asylsøkere: En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen for ett år siden Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle asylsøkerne som kom over grensen fra Russland i fjor, får behandlet søknadene sine i Norge. Det er klart etter at Justisdepartementet onsdag kom med en ny instruks til Utlendingsdirektoratet (UDI), melder TV 2.

Tidligere ble det uttalt at 1300 asylsøkere er avvist på grunn av at det er trygt for dem å reise tilbake til Russland. Nå må Innvandrings- og integreringsministeren, Sylvi Listhaug, gi etter og går med på å behandle søknadene likevel, skriver TV 2.

Grunnen til at departementet snur er at de ikke ser på en retur til Russland for asylsøkere med flerreisevisum eller utgått russisk statsborgerskap som praktisk mulig lenger, skriver de i en pressemelding.

Ga etter i april også

I april i år måtte norske myndigheter også gi etter på asylpolitikken ved Storskog. Årsaken var at Russland nektet å ta imot asylsøkere med engangsvisum, enten det hadde utløpt eller ikke.

– Vi har ikke myndighet eller virkemidler til å tvinge andre land til å ta tilbake asylsøkere. Derfor setter vi nå en sluttstrek, sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i en uttalelse til NTB.

Hun erkjenner at det ikke er mulig å sende asylsøkerne tilbake til Russland, slik regjeringens omstridte instruks til utlendingsmyndighetene åpnet for i fjor.

– Vi skulle gjerne fått til flere returer, men vi må forholde oss til at Russland ikke aksepterer returer av personer med engangsvisum, sier statsråden.

Listhaug understreker at fredagens beslutning ikke innebærer at alle vil få opphold, men kun at sakene skal realitetsbehandles av norske utlendingsmyndigheter.

– De som ikke får opphold skal returneres til sine hjemland, sier Listhaug.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media