Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug må røpe offentlige kunder

Det har utenriksminister Børge Brende bestemt.

MÅ OFFENTLIGGJØRE: Settestatsråd Børge Brende har avgjort at offentlige kunder på Sylvi Listhaugs kundeliste fra tiden i First House må offentliggjøres. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MÅ OFFENTLIGGJØRE: Settestatsråd Børge Brende har avgjort at offentlige kunder på Sylvi Listhaugs kundeliste fra tiden i First House må offentliggjøres. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Settestatsråd Børge Brende har avgjort at offentlige kunder på Sylvi Listhaugs kundeliste fra tiden i First House må offentliggjøres, melder NTB.

Listhaug har eklært seg inhabil til å behandle saken, etter råd fra Justisdepartemetns lovavdeling.

Se kundelista her.

Av lista går det fram at den tidligere seniorrådgivetren har hatt kundeansvar for:
• Ski kommune
• Våler og Åsnes kommune

Hun har dessuten inngått i kundeteam for:

• Akershus Universitetssykehus HF
• Drammen kommune
• Kragerø kommune
• NSB v/ NSB Fellestjenester
• Oppland fylkeskommune

Hun har dessuten hatt en perifer rolle overfor Asker kommune.

Følger Sivilombudsmannens råd Avgjørelsen Brende har landet på, er den samme som Sivilombudsmannens, som i desember ba Landbruksdepartementet gjøre en ny vurdering om landbruksminister Sylvi Listhaugs (Frp)  kundelister fra tida da hun var ansatt i First House, bør offentliggjøres.  Det samme gjaldt statssekretær Julie Brodtkorb (H) ved Statsministerens kontor (SML), om hennes kunder fra tida i JKL Oslo.

Sivilombudsmannen mener alle de offentlige kundene bør offentliggjøres, mens private kunder kan forbli hemmelige. 

For Brodtkorbs del har dette resultert i åpenhet om de tildligere kundene: Norges Bank, Ruter og Innovasjon Norge.

Som Dagbladet har omtalt tidligere, gikk Listhaug direkte inn i regjering fra jobben som seniorrådgiver i First House, mens Brodtkorb (H) noen uker før regjeringstiltredelsen hadde sagt opp jobben som administerende direktør i JKL Oslo.

Begge lobby- og kommunikasjonsbyråene opererer med hemmelige kundelister.

Les Sivilombudsmannens uttalelse om Sylvi Listhaug her.

Les Sivilombudsmannens uttalelse om Julie Brodtkorb her.

Sivilombudsmannnes konkluderer blant annet med at «kommunikasjonsbyråenes argumentasjon om at opplysningene om kunderforholdet skal unntas for å beskytte kundene, vanskelig kan tillegges stor vekt når det er tale om offentlige organ som kunder

Har nektet innsyn  Dette skjer som følge av at flere medier, deriblant Dagbladet, har søkt om innsyn i kundelistene etter offentlighetsloven og fått avslag, som igjen er klaget inn for Sivilombudsmannen.

Justisdepartementets lovavdeling har tidligere konkludert med at listene bør hemmeligholdes av hensyn til bestemmelser i offentlighetsloven som regulerer offentlig innsyn i taushetsbelagt innformasjon.
   
Da uttalte sivilombudsmann Arne Fliflet til VG:

- Jeg mener at den (journ. anm. saken) ikke er avgjort ennå. Dette er en viktig og prinsipiell sak, som har betydning utover denne enkeltsaken. Den angår viktige spørsmål i vårt styringsverk, hvordan demokratiske beslutningsprosesser skal skje og hvor stor grad av åpenhet det skal være. Dette er spørsmål som det er viktig å belyse på en rettslig måte.

Vil ha egen lov Karin Andersen (SV), som sitter på Stortinget for Hedmark, ivrer for en egen lovendring for å kreve åpenhet om regjeringensmedlemmens tidligere kundeforhold.

- Vi må få en ende på dette, og eneste farbare vei er en lovendring som krever åpne kundelister. Dette hemmelighetskremmeriet er sikker noe pr-byråene ser seg tjent med å spinne rundt seg, men det er ikke noen grunn til å hemmeligholde listene. Det er krav til åpenhet i flere andre land, uten at det skaper problemer for pr-bransjen eller deres kunder der. Den eneste konsekvensen er at forhold som kan skape inhabilitet blir kjent for offentligheten, har hun sagt til Dagbladet.

Også SV-nestleder Bård Vegar Solhjell, som sitter på Stortinget for Akershus, har henvendt seg til statsminister Erna Solberg (H) og bedt om at det gis innsyn i kundelistene.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen har også har bedt om innsyn i listene.

- Det er helt uholdbart når Stortinget må be regjeringen som igjen må be et privat firma om lov til å gi innsyn i forhold som er av offentlig interesse. SV jobber nå sammen med Arbeiderparteit og Senterpartiet om dette, og vi håper at stortingsflertallet sluttet seg til dette, fortsatte Andersen.

Dagbladet har tidligere fått innsyn i en sladdet versjon av statssekretær Brodtkorbs kundelister - der det gikk fram at hun måtte stole på hukommelsen da hun orienterte regjeringsråd Nina Frisak og statsminister Erna Solberg (H) om sine tidligere kunder.

Hele Norges coronakart