SØKER AGRARVENNER: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har tilkjennegitt store ambisjoner for regjeringens landbrukspolitikk, men har så langt ikke lykkes i å samle flertall for den. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SØKER AGRARVENNER: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har tilkjennegitt store ambisjoner for regjeringens landbrukspolitikk, men har så langt ikke lykkes i å samle flertall for den. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Listhaug med landbruksfrieri til Ap

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) saumfarer stortingssalen etter flertall for regjeringens politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag sist uke troppet landbrukspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Knut Storberget opp i Landbruksdepartementet etter invitasjon fra statsråd Sylvi Listhaug (Frp). Sammen med flere representanter fra Ap's næringsfraksjon var Storberget invitert til en prat over en kopp kaffe.

Overfor Dagbladet bekrefter Storberget møtet.

- Jeg oppfattet at hun ville sondere hvor vi sto i forhold til hverandre. Det er vel et tidsspørsmål hvor lenge en regjering kan sende opp luftballonger i landbrukspolitikken uten å komme med noe til Stortinget. Jeg oppfattet henne slik at hun ønsket å se hva det ville være mulig å få flertall for, sier Storberget.

Han sier at kaffepraten med Listhaug var koselig, men legger til:

- Det er unaturlig å tenke at Arbeiderpartiet går i allianse med regjeringspartiene på dette feltet. Landbruksministeren har gitt uttrykk for en fragmentarisk politikk.

Ingen saker til Stortinget Etter de første 100 dagene som landbruksminister, gjorde Listhaug i slutten av januar et intervju med Dagbladet der hun skrøt av tiltakene hun hadde satt i gang. Samtidig var hun i god tro på at hun ville få Frp's landbrukspolitikk gjennom Stortinget.

- I utgangspunktet legger vi fram våre forslag til å liberalisere og markedstilpasse. Jeg har registrert at Venstre støtter noen av disse tankene. Dessuten er KrF en viktig samarbeidspartner. Vi får se etter hvert hvordan vi kan manøvrere.

Så langt har hun ikke manøvret én eneste sak inn til Stortinget. Signalene hun har kommet med, eksempelvis om reduserte overføringer, liberalisering av melkekvotesystemet, og matforsyning og beredskap har møtt motbør. I Venstre og KrF avkreftes det at det nå, få uker før jordbruksoppgjørest tar til i slutten av april, diskuteres konkret landbrukspolitikk med regjeringen.

- Nei, vi har ikke dialog med regjeringen om innholdet. Gjennom vinteren har vi gjort vår posisjon klar. Så snakker jeg jevnlig med landbruksministeren om landbrukspolitikk, sier næringspolitisk talsmann i Venstre Pål Farstad.

- Vi har ingen samtaler med regjeringen om landbrukspolitikken fram mot jordbruksoppgjøret, sier Line Henriette Hjemdal (KrF).

- Sliter med flertall Landbruksminister Sylvi Listhaug er utilgjengelig på utenlandsreise. Paralamentarisk leder i Frp Harald Nesvik sier han ikke kjenner til møtet.

- Dette aner jeg ingenting om. Som parlamentarisk leder kobles jeg ikke inn før det er nødvendig, sier han.

- Det er åpenbart at det gjøres mye arbeid i departemtent, men som ikke nødvendigvis skal gjennom Stortinget.

- Men kan det tolkes dit at Listhaug har gitt opp å få flertall med støttepartiene i landbrukspolitikken, siden hun henvender seg til Ap?

- Dialogen vi eventuelt har med andre partier, er noe vi tar internt. Vi går først til samarbeidspartiene, det er en del av avtalen. Når sakene kommer til Stortinget, og det er her det vedtas, så går vi først til Venstre og KrF, sier Nesvik.

Knut Storberget mener det politiske flertallet i landbrukspolitikken ligger mellom de rødgrønne partiene og Venstre og KrF, og varsler at han ønsker å snakke med de to sentrumspartiene.

- Jeg tolker møtet med Listhaug dit hen at regjering sliter med å få flertall nå. Samtidig er jeg, kanskje mer en del andre, opptatt av at det må gå an å snakke sammen. Men jeg tror regjeringen er nødt til å legge om litt når det kommer til hvordan de skal takle den parlamentariske situasjonen i Stortinget, sier Storberget.

AGRARPRAT: Fredag var Ap's landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget invitert av landsbruksstatsråd Sylvi Listhaug (Frp) for å diskutere eventuell felles grunn. - En unaturlig allianse, men koselig med en prat, sier Storberget til Dagbladet. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
AGRARPRAT: Fredag var Ap's landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget invitert av landsbruksstatsråd Sylvi Listhaug (Frp) for å diskutere eventuell felles grunn. - En unaturlig allianse, men koselig med en prat, sier Storberget til Dagbladet. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer