KrF mener hun alltid skylder på andre

Listhaug nekter for feil i ny Facebook-storm

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug avviser anklagene om feil og usannheter i Facebook-innlegget om St. Halvardshjemmet i Oslo. - Hun skylder alltid på andre, kontrer KrF.

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug finner ingen grunn til å ta selvkritikk, til tross for at Facebook-posten hennes har høstet kraftig kritikk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug finner ingen grunn til å ta selvkritikk, til tross for at Facebook-posten hennes har høstet kraftig kritikk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er ikke første gang anklager og merkelige påstander kommer i min retning fra norske medier, kommentatorer og andre forståsegpåere, sier Listhaug i en uttalelse som hun mandag sendte flere medier og la ut på egen blogg.

Hun sikter blant annet til lørdagens lederartikler i Aftenposten, VG, Dagsavisen, Nationen og Stavanger Aftenblad, som alle gikk kraftig i rette med henne for det hun skrev om St. Halvardshjemmet i Oslo.

Avviser feil

«Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier dere ingen skam!?», skrev Listhaug i det hardt kritiserte Facebook-innlegget.

I et intervju med Dagbladet avviser hun nå alle anklager om løgn, propaganda og forsøpling av debatten.

- Ble beboerne kastet ut av St. Halvardshjemmet til fordel for romfolk?

- Det har jeg aldri sagt. Jeg påpekte bare at et sykehjem, som de eldre trivdes ved og ikke ønsket å flytte fra, nå blir brukt til å huse romfolk. Jeg er imot å bruke offentlige penger på å huse romfolk og turister. De må finansiere oppholdet sitt selv.

Men Justisdepartementet - som du selv har ledet og som fremdeles ledes av en statsråd fra Frp – bidrar jo selv til å finansiere overnattingstilbudet til Kirkens Bymisjon?

- Frp er imot at vi skal bruke skattebetalernes penger på dette, men vi må samarbeide med andre partier og da er det sånn at vi noen ganger må godta ting som vi vi mener er feil.

Ikke pålegg

Listhaugs kritikk er først og fremst rettet mot det rødgrønne byrådet. Men på spørsmål om hvem det var som bestemte at romfolk skulle få overnatte ved St. Halvardshjemmet, svarer hun som følger:

- Det er Kirkens Bymisjon som eier tilbudet, men byrådet er med å finansiere dette gjennom kommunens budsjett. Det er Oslo kommune som la ned sykehjemmet og som overførte beboerne til andre sykehjem - mot deres vilje.

Er du enig i at krav om bad på rommene skal ligge til grunn for nye sykehjem og også når kontrakter skal reforhandles eller tegnes på nytt?

- Det er ikke noe pålegg om å legge ned sykehjem som ikke har egne bad, men alle nye sykehjem skal selvsagt bygges med dette som norm.

- Patetisk

Stortingsrepresentanten fra Frp, som tidligere i år gikk av som justisminister etter massiv kritikk for en Facebook-post om Arbeiderpartiet og terrorister, har lite til overs for kritikken fra de rødgrønne.

- Det er patetisk at SV og Ap prøver å skylde på meg for dette, ved å vise til en plan som ble lagt fram i 2010. De er mest opptatt av å ta de private og ideelle aktørene, og må ta ansvar for det de gjør selv. De må tro velgerne er dumme.

Fortjener ikke eldre på sykehjem eget bad på rommet?

- Jeg er opptatt av at de eldre skal ha et tilbud som de er fornøyde med. Det var ikke bad på rommene, men St. Halvardshjemmet var et fantastisk sted, der mangelen på bad var underordnet alt det andre fantastiske som skjedde. De eldre som bodde der og var fornøyde, burde fått bli.

- Kaster ut eldre

Bakgrunnen for saken var at rundt 60 beboere måtte flytte ut av St. Halvardshjemmet i Oslo. De fikk alle ny plass på sykehjem i kommunen, mange av dem på Ullerntunet.

På lederplass skriver VG at hver setning i Listhaugs innlegg «i og for seg er riktig». Avisa mener likevel at Listhaug formulerer seg «mot bedre vitende», og at det hun skriver er «grovt misvisende».

Ifølge avisen driver Listhaug med grov desinformasjon og ren propaganda som forsøpler debatten.

Angrer ikke

Listhaug kommenterte ikke kritikken i helga, men sier hun prioriterte familien framfor "sensasjonshungrige medier". Men nå slår hun tilbake:

- Ingenting av det jeg har sagt eller lagt ut er feil. Jeg ser at også VG erkjenner såpass i sin leder. Byrådet i Oslo med Ap og SV i spissen blir tatt med buksene nede, og man forsøker å saken til å handle om meg istedenfor det den handler om, sier hun i innlegget sitt.

Avisene som kritiserer stortingsrepresentanten viser blant annet til at sykehjemmet ikke er drevet av Oslo kommune, men av Kirkens Bymisjon. Videre poengteres det at krav om bad på alle sykehjemsrom ble innført da Listhaug var eldrebyråd i hovedstaden, og at det altså er i tråd med denne politikken at det nedslitte St. Halvardshjemmet avvikles.

- Skylder på andre

- Det er rent tull og tøys at dette handler om et gammelt vedtak. Det gjøres unntak fra regelen om bad på rommet. Hele 550 rom på kommunale sykehjem i Oslo har ikke bad på rommet, og det er ingen planer om å legge ned disse sykehjemmene, sier hun.

- St. Halvardshjemmet ble vedtatt nedlagt i mars 2017, og de kunne fått lengre tid på å endre sykehjemmet. Vi vet det er traumatisk og brutalt for mange eldre å bli flyttet på denne måten, sier Listhaug.

Erik Lunde, gruppeleder for KrF i Oslo bystyre, er ikke overrasket over at Listhaug ikke tar selvkritikk.

- Hun virker å være ute av stand til å beklage noe som helst. Hun skylder alltid på andre. Det er ikke spesielt voksent, sier Lunde til Dagbladet.

- Foreslått av Listhaug

KrFs Erik Lunde mener Listhaug alltid skylder på andre.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KrFs Erik Lunde mener Listhaug alltid skylder på andre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- En rekke medier har vist hvordan Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet spill rundt St. Halvardshjemmet er et skamløst forsøk på å skåre billige politiske poenger. Listhaug og Frp lyver om og løper fra sitt eget ansvar, og spiller rått på fordommer mot romfolk. Det er rett og slett svært lite pent, fortsetter Lunde.

KrF-representanten sier det rødgrønne byrådet kunne ha håndtert flyttingen av beboerne bedre, men framholder at et bredt flertall i bystyret, inkludert Frp, stemte for å heve de fysiske kvalitetskravene i sykehjemmene.

- Som flere har påpekt, ble kravene først foreslått av Listhaug, sier han.

Ap: Hun tar feil

Arbeiderpartiets varaordfører Khamshajiny Gunaratnam fastholder at Sylvi Listhaug tar feil og viser blant annet til vurderingen som faktisk.no har gjort.

- Hun vet også veldig godt at dette er en direkte konsekvens av hennes tidligere politikk, som vi alle er enige i, sier hun og fortsetter:

- Kravet om bad på rommene gjelder når nye kontrakter skal tegnes og nye kommunale sykehjem skal rehabiliteres eller bygges. Kontrakten på St. Halvardhjemmet gikk ut. Ergo trådte kravet i kraft. Vi stengte det jo ikke før. Vårt utgangspunkt er at de eldre fortjener bedre standard med eget bad og rom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer