Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug ny eldreminister: - Flopp skal styre fiasko

Venstresida reagerer på at Sylvi Listhaug er tilbake som statsråd.

SE TV LIVE: Onsdag varslet statsminister Erna Solberg at det blir endringer i statsrådpostene. Klokka 11.15 kommer regjeringen ut på slottsplassen. Video: Bjørge Johansen og Fredrik Filtvedt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sylvi Listhaug (Frp) er i dag ny eldre- og folkehelseminister og erstatter dermed Åse Michaelsen (Frp) i jobben. Dagbladets kilder tett på regjeringen og Frp bekreftet i formiddag at den tidligere justisministeren nå trer tilbake i regjeringsvarmen, såvidt over ett år etter hun gikk av.

Like før klokka 11.30 i dag kunne Erna Solberg offentliggjøre det samme.

- Jeg er veldig glad for å få Sylvi Listhaug tilbake i regjering. Hun er en av landets mest populære og modigste politikere og hun vil stå på for å sikre Frp gjennomslag i regjeringen, sier partileder Siv Jensen i dag.

Følg Dagbladets sending direkte fra Slottsplassen øverst i saken!

Ektemannen må ut

Samtidig gjøres det også endringer blant statssekretærene.

Lars Joakim Hanssen går inn som statssekretær for Erna Solberg på Statsministerens kontor, mens Espen Espeset, Listhaugs ektemann, må tre ut av regjering fordi hans kone nå blir statsråd igjen.

Statsminister Erna Solberg har tidligere brent seg på å ha to ektefeller i regjering. Et stygt brudd mellom daværende fiskeriminister Per Sandberg og statssekretær Line Miriam Sandberg, endte med at ektefellene saksøkte hverandre mens de satt i samme regjeringskollegium.

Listhaug beholder Anne Bramo som statssekretær. Hun var også statssekretær under Åse Michaelsen.

På venstresida reagerer man med vantro over nyheten.

- Flopp skal styre fiasko. Sylvi Listhaug mislyktes som eldrebyråd og har allerede bevist at hun er en statsråd som prater mye, men gjør lite. Listhaug kommer til å prate mer enn forgjengeren, men hun kommer ikke til å få gjort noe, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

Gikk av i fjor

Listhaug trakk seg fra regjering 20. mars i fjor etter å ha provosert opposisjonen med kommentarer om at Arbeiderpartiet satt terroristers sikkerhet framfor rikets sikkerhet. Dagen hun gikk av, kalte Listhaug norsk politikk for «en barnehage». På Facebook beskrev hun saken som «helt surrealistisk» og en «heksejakt».

Listhaug tar over stillingen etter Åse Michaelsen. Mandalitten har bare sittet i jobben siden 17. januar 2018.

BOMPENGER: Frp-leder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug forklarer hvorfor vi må betale bompenger. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Listhaug har vært konstituert nestleder i Frp etter at Per Sandberg trakk seg fra vervet samtidig som han gikk av som fiskeriminister i fjor. Hun er innstilt til vervet under Frps landsmøte i helga.

- Eldrefiasko

Listhaug har bakgrunn som Oslo byråd for helse, eldreomsorg og sosiale tjenester og rådgiver i PR-bransjen.

- Fremskrittspartiets eldrefiasko er grenseløs. Fire år på rad har mange pensjonister fått mindre å leve av, eldre med lave pensjoner har fått det tøffere med Frp ved makten. Frp er avslørt. De er ikke et eldreparti, men et eliteparti, fortsetter Audun Lysbakken.

SV-lederen var blant dem som presset hardt på for at Listhaug måtte beklage sine uttalelser om Arbeiderpartiet i fjor vår.

- Det som trengs er en slutt på underreguleringen av pensjonene og et nasjonalt løft for økt bemanning i eldreomsorgen. Med Listhaug får landets eldre ingen av delene.

- Ikke ektefølt

Også Bjørnar Moxnes reagerer på utnevnelsen av Listhaug. Han fremmet mistillitsforslaget mot Listhaug i fjor. Dette ble begynnelsen på slutten for Listhaugs tid som justisminister.

- At Listhaug nå blir statsråd igjen, ett år etter at hun måtte gå på grunn av Rødts mistillitsforslag, er først og fremst Erna Solbergs problem, sier Moxnes i dag.

- Det var riktig og nødvendig at hun gikk sist. Det hun har sagt i etterkant viser at beklagelsene hun framførte til Stortinget heller ikke var ektefølt, skriver han på Facebook.

Her gjør han det også klart at han mener Listhaug ikke er kompetent til å styre landets eldrepolitikk, og viser til hennes tid som eldrebyråd i Oslo .

- Erfaringene fra Oslo viser at hun ikke er særlig kvalifisert til å styre eldreomsorgen, sier han.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!