MENER HAREIDE ER RESPEKTLØS: Men Sylvi Listhaug synes ikke Hareide kommer med hatretorikk. Det synes ikke KrF-lederen heller. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MENER HAREIDE ER RESPEKTLØS: Men Sylvi Listhaug synes ikke Hareide kommer med hatretorikk. Det synes ikke KrF-lederen heller. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Listhaug og Hareide er enige om minst én ting: KrF-lederen sprer ikke hatretorikk

Men Listhaug synes likevel at Hareide har vært respektløs i sin omtale av Frp.

Tidligere i dag tok Carl I. Hagen et voldsomt oppgjør med KrF-leder Knut Arild Hareide:

- Det er veldig trist at Hareide bedriver en slags hatretorikk mot Frp, sa Hagen, som samtidig omtalte Hareide som en sosialist i KrF-forkledning.

Hagen får nå både støtte og refs fra partikollega Sylvi Listhaug. Den tidligere justisministeren forteller Dagbladet at hun også er «skuffet over Knut Arild Hareides fremstilling av Frp som et parti med annenrangs verdier»

- Jeg tror mange Frp-ere over hele landet synes det er trist at Hareide karakteriserer Frp på denne måten. Vi tror på enkeltmennesket og familien, ikke staten, sier Listhaug.

Sylvi: - Uenig med Carl

Hun sikter til Hareides mye omtalte veivalg for KrF, der han foreslår at partiet skal sikte mot å danne regjering med Ap og Senterpartiet.

Listhaug deler altså Hagens skuffelse over KrF. Men Frp-toppen sier hun ikke støtter å bruke begrepet «hatretorikk» om Hareide, slik Carl I. Hagen gjorde.

- Jeg er uenig med Carl når han mener at Hareide driver med hatretorikk. Hareide omtaler Frp og høyresiden respektløst, men hatretorikk er feil begrep å bruke. Dette bør forbeholdes og brukes når man ytrer hatretorikk. Bruken av ordet i sammenhenger der dette ikke er reelt, og uthuler kraften i det, sier Listhaug.

- Har ikke sagt noe hatefullt om Frp

Knut Arild Hareide forteller Dagbladet onsdag kveld at Hagen får finne et eksempel på hatretorikk, eller la være å strø om seg med begrepet.

- Jeg kan ikke se at jeg har sagt noe hatefullt om Frp. Dersom Hagen mener det, så får han komme med noen konkrete eksempler. Alt jeg har gjort, er å påpeke de politiske forskjellene mellom KrF og Frp. Det er ikke det samme som å spre hat. Og alt jeg har sagt, er sagt av respekt for verdiene Frp står for også. Men i flere viktige saker er vi ikke enige med hverandre. Jeg har sagt at KrF kan samarbeide med Frp, men at avstanden er for stor til at vi kan sitte i regjering sammen, sier Hareide til Dagbladet og legger til:

- Det må da være greit å påpeke politiske forskjeller, og understreke at jeg tror KrF kan få til enda mer om vi samarbeider med Ap og Sp. Det er ikke å spre hatretorikk.

- Ingen mistenker meg for å være sosialist

Hareide gir samtidig Carl I. Hagen rett i at KrF og Frp har samarbeidet godt i mange saker, men legger til:

- Jeg har også sagt at vi ikke kan sitte i regjering med SV eller Rødt, og ingen i de partiene har sagt at jeg driver med hatretorikk.

- Hagen sier du er en sosialist. Er du det?

- Med respekt å melde: Jeg tror ingen mistenker meg for å være sosialist. Det blir en karikering av virkeligheten som jeg ikke tror noen tjener på. KrF skal være KrF uansett hvem vi samarbeider med.

Erna: - Mangel på demokrati

En rekke Høyre-profiler har den siste tida oppfordret Hareide til å velge Erna framfor Jonas. Flere har også hevdet at KrF-lederen har lovet velgerne sine å holde Erna ved makta.

Det vekket spesielt oppsikt da statsminister Erna Solberg (H) fortalte Dagens Næringsliv at Hareides dreining i retning Arbeiderpartiet og Sp «av mange vil kunne oppleves som mangel på demokrati».

- Opplever du at enkelte i Høyre begynner å bli stresset over KrFs veivalg, Hareide?

- Jeg vil være forsiktig med å si stressa, men jeg vil si at det er kommet karakteristikker av meg som ikke stemmer.