Listhaug og Søviknes ønsket i Frp-ledelsen

Sylvi Listhaug og Terje Søviknes er foreslått som første og andre nestleder i Fremskrittspartiet.

FRP: Sylvi Listhaug og Terje Søviknes innstilt som første og andre nestleder i Frp. Video: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

Sylvi Listhaug har vært konstituert første nestleder i Frp siden september i fjor. Hun tok over vervet etter Per Sandberg da han trakk seg som nestleder samtidig som han måtte gå av som fiskeriminister. Det skjedde etter den mye omtalte ferieturen til Iran med kjæresten Bahareh Letnes.

I mars i fjor måtte Listhaug gå av som justisminister. Hun mistet stortingsflertallets tillit som følge av at hun skrev på Facebook at Arbeiderpartiet satte terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet.

Glad for tilliten

Listhaug sier hun er ydmyk over å bli spurt og glad for å bli vist tillit. På spørsmål fra Dagbladet om hun er aktuell for å overta som partileder på sikt, svarer hun:

- Det er ikke noe jeg tenker på. Jeg bruker å si at Siv er ung og dynamisk. Hun er en veldig flink partileder og vi samarbeider veldig godt. Det har vi gjort hele tiden.

- Får vi se deg igjen som statsråd?

- Jeg trives veldig godt på Stortinget. Jeg får reist mye rundt og jobbet med helse- og eldrepolitikk.

Utenomsaker forstyrrer

Frp sliter på lokale målinger og har dalende kurve på de nasjonale målingene. Listhaug tror Frp kan heve seg fram mot valget i september.

- Det har vært mye fokus på alt annet enn politikk i lang tid. Nå ser vi fram til valgkampen der vi kan vise fram de gode resultatene vi får til i regjering. På denne tiden i 2017 var Jonas Gahr Støre allerede utropt til valgvinner. Det ble han ikke.

Noen målsetting i form av tall lar hun seg ikke friste til å komme med, men slår fast:

- Det skal iallfall ikke stå på innsatsen.

Come-back

For Søviknes er det duket for et come-back i Frp-ledelsen dersom landsmøtet 3. - 5. mai slutter seg til valgkomiteens forslag.

I mai er det 20 år siden Søviknes ble valgt til nestformann i Frp forrige gang, sammen med nåværende partileder Siv Jensen.

Daværende Frp-formann Carl I. Hagen utpekte Søviknes til partiets kronprins. Men i januar 2001 trakk han seg etter å ha innrømmet å ha hatt seksuell omgang med en beruset 16-åring under et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

– Jeg er takknemlig og ydmyk for å bli innstilt, sier Søviknes i pressemeldingen fra partiet.

Trollmannen fra Os

Søviknes gikk av som olje- og energiminister 31. august i fjor. Han gikk da tilbake til ordførerjobben i Os i Hordaland, et verv han har hatt fra 1999 og bare avbrutt av snaut to år som statsråd.

Søviknes er også innstilt som Frps fylkesordførerkandidat for det nye fylket Vestland før lokalvalget i høst.

- Jeg har kjent ham i alle år som jeg har vært med i partiet. Han er en fantastisk dyktig politiker, som har levert gode valgresultater i Os i en årrekke, sier Listhaug om sin foreslåtte nestlederkollega.

– Søviknes er en erfaren politiker som i dag er ordfører i Os kommune. Foran et lokalvalg er det ekstra viktig med erfaring fra lokalpolitikken, sier valgkomiteens leder Frank Sve.

Solvik-Olsen blir i USA

Som følge av at Søviknes foreslås som andre nestleder, blir det en ledig plass som fast medlem av sentralstyret. Det foreslås at Ketil Solvik-Olsen går inn i denne posisjonen.

Solvik-Olsen hadde i første omgang takket ja til gjenvalg som andre nestleder, men tidligere denne uka ga han beskjed om at han forlenger oppholdet i USA og derfor ikke lenger er aktuell som nestleder.