Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug om FNs flyktning­rapport: «Angivelige opplysninger»

Møttes i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møtte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) UNHCRs regionale representant til Nord-Europa, Pia Prytz Phiri.

Den norske regjeringen og UNHCR har hatt ulikt syn på om den norske asylinstruksen med retur til Russland er i tråd med Norges folkerettslige forpliktelser eller ikke.

- Vi har gjort vurderinger av den instruksen opp mot folkeretten og mener den er innenfor. Høykommissæren kan komme med andre anbefalinger til Norge som går ut over de forpliktelsene vi har. Men i det spørsmålet er vi uenige, har Listhaug sagt i forkant.

«Angivelig» En av tingene som ble diskutert på dagens møte er FNs opplysninger om at to syriske flyktnigner ble returnert fra Russland til Syria for ett år siden.

Listhaug omtaler FNs rapport som «angivelige opplysninger», og sier at de vil avvente den endelige rapporten.

- Vi er opptatt av å ha en god dialog med UNHCR og få til diskusjoner om temaer som vi er uenige om. Nå venter vi på en rapport fra UNHCR og de to som angivelig ble sendt tilbake. Den informasjonen blir viktig, sier Listhaug.

Phiri sier at hun ikke har noen grunn til å tvile på de opplysningene.

Realitetsbehandling? Vedrørende situasjonen på grenseovergangen ville ikke Listhaug komme med noen lovnader om hva som nå vil skje med de som søker asyl i Norge.

- Det er sånn at vi jobber med russiske myndigheter for å få sendt ut de som ikke har grunnlag for opphold i Norge. Akkurat nå er det ingen som blir sendt tilbake, og det vil gi oss tid til å gå inn i rapporten, sier hun.

Phiri gjorde det klart at hun hadde kommet med anbefalinger om at Norge skal realitetsbehandle alle søknadene til asylsøkere som har kommet over grensa fra Russland.

- Vi kommer til å høre på det FN sier, men det vil være saker der det som FN kommer med, går utover det vi er forpliktet til. Vi har fått bekreftet at FN er uenige også med andre land som Danmark, Tyskland i enkelte saker

Realitetsbehandling? Kritikerne av instruksen har tidligere pekt på nettopp faren for at Russland kan sende asylsøkere tilbake til deres hjemland, til tross for at de der kan bli utsatt for forfølgelse eller tortur.

Fredag iverksatte Russland full stans i all uttransportering over Storskog, angivelig av «sikkerhetsgrunner». Så kom meldingen om at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i går morges gjorde det klart at Russland ikke ville ta imot flyktninger fra Norge som har oppgitt falske data om hensikten med sitt besøk til Russland.

I går ettermiddag åpnet statsministeren og utenriksministeren for at Norge må realitetsbehandle søknadene til 4800 asylsøkere som er kommet over Storskog.

- Hvis vi ikke kommer til enighet om transittvisum, er det noe som kan skje. Men vårt utgangspunkt er at vi skal få til en løsning med Russland også for dem som har transittvisum, sa Listhaug til NTB i går ettermiddag.

- Forvirret Samme morgen uttalte statsråden at asylsøkere som har kommet via Russland kan sendes direkte tilbake til hjemlandet i de sakene hvor det er «lettere».

- Her tror jeg vi står overfor en situasjon der norske myndigheter er forvirret, sier seniorforsker Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI) til Dagbladet.

- Dette regnet av ulike uttalelser reflekterer vel ikke så mye annet enn at både deres egen politikk og forståelsen av motparten er uklar.

Rowe mener uttalelsene om en mulig realitetsbehandling vitner om at norske myndigheter innser at det blir vanskelig å returnere disse 4800 asylsøkerne.

- Og er det riktig? Det er kanskje etter hvert et spørsmål som sniker seg inn etter blodtåka i fjor høst, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media