Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skytingen på Holmlia

Listhaug om Holmlia-situasjonen: - Vi kan ikke ta hardbarka kriminelle med silkehansker

Mange har møtt opp til kveldens folkemøte.

HOLMLIA: Justisminister Sylvi Listhaug er blant deltagerne på folkemøtet på Holmlia tirsdag kveld. Etter flere hendelser på Holmlia har Oslo kommune, Bydel Søndre Nordstrand og Oslo politidistrikt inviterer til folkemøte i bydelen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
HOLMLIA: Justisminister Sylvi Listhaug er blant deltagerne på folkemøtet på Holmlia tirsdag kveld. Etter flere hendelser på Holmlia har Oslo kommune, Bydel Søndre Nordstrand og Oslo politidistrikt inviterer til folkemøte i bydelen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag kveld holdes det et folkemøte på Holmlia i Oslo. Området har vært sterkt preget av alvorlige voldshendelser de siste månedene.

Den siste hendelsen fant sted onsdag kveld i forrige uke. En en mann i 20-åra ble beskutt på en parkeringsplass i området. Han ble truffet av flere skudd, men ble ikke livstruende skadd.

Listhaug deltar
Det er Oslo kommune, bydel Søndre Nordstrand og Oslo politidistrikt som inviterer til møtet i Holmliahallen.
Byrådsleder Raymond Johansen og driftsleder for enhet Øst i Oslo-politiet, John Roger Lund, deltar på møtet.

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) deltar også på møtet. På vei inn i hallen møtte hun pressen.

- Bydelen er langt unna svenske tilstander, sa Listhaug i forkant av møtet.

Hun snakket også om kriminelle som lokker med seg ungdommen og får dem med ut på den kriminelle løpebanen. Det er vanskelig å stoppe, påpekte justisministeren.

- Vi kan ikke ta hardbarka kriminelle med silkehansker, sa Listhaug.

FOLKEMØTE: Byrådsleder Raymond Johansen, justisminister Sylvi Listhaug, Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og ​leder for enhet Øst i Oslo-politiet, John Roger Lund. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FOLKEMØTE: Byrådsleder Raymond Johansen, justisminister Sylvi Listhaug, Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og ​leder for enhet Øst i Oslo-politiet, John Roger Lund. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Møtet startet klokka 18.00, og Dagbladets reporter på stedet kan fortelle at salen er fullstappet. Før møtet startet tok mange ungdommer «selfies» med justisministeren.

Under møtet forteller Listhaug at hun har mottatt mange e-poster fra innbyggerne på Holmlia, som forteller om en utrygg hverdag.

- Jeg er veldig glad for at de nå skal øke innsatsen i dette området. Det er bevilget 30 millioner kroner til politiet, som skal brukes i området her, sier hun.

Vekker reaksjoner hos publikum
Da det ble åpnet for spørsmål fra publikum, ble stemningen opphetet. Daniel Brekke Andersen, lærer ved Holmlia skole, reiste seg og holdt et flammende innlegg, tydelig provosert av Listhaug.

LÆRER: Daniel Brekke Andersen sa tydelig ifra om hva han mente under kveldens folkemøte. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
LÆRER: Daniel Brekke Andersen sa tydelig ifra om hva han mente under kveldens folkemøte. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Og du Sylvi, du snakket om at folk er redde. Hva er du redd for, du som kommer hit og snakker om mennesker som om de er en lavere kaste, sier han og salen reagerer med rop og applaus.

Listhaug svarer med at hun ikke snakker stygt om folk, men snakker sannhet om integrering.

- Når man ser at det er høy konsentrasjon av innvandrere på et område, går det i gal retning, fortsetter hun. Utsagnet vekker sinne i publikum, og flere roper «nei».

Andersen sier til Dagbladet at han blir provosert av at justisministeren trekker fram at utfordringene kommer på grunn av innvandrere og at hun snakker om «svenske tilstander».

- 50 prosent av innbyggerne på Holmlia er barn og unge, og rundt halvparten av disse er innvandrere. Disse er ikke representert her inne, sier han om møtet. Han mener at kommunikasjonen burde vært bedre slik at alle kunne vært representert på kveldens møte.

Han forteller også at på Holmlia skole er 80 prosent av elevene innvandrere.

- Barna føler seg ikke redde, de er mer opptatte av hvordan Holmlia blir framstilt når slike hendelser skjer, sier Andersen.

FULL SAL: Mange møtte opp for kveldens folkemøte på Holmlia. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FULL SAL: Mange møtte opp for kveldens folkemøte på Holmlia. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi skal ikke komme dit
Etter møtet møter Listhaug pressen, og mottar blant annet et spørsmål knyttet til den engasjerte læreren.

- En lærer på Holmlia sier at elevene hans er mer redde for din retorikk enn for de kriminelle. Hva tenker du om det?

- Da synes jeg at den læreren må korrigere det bildet og si at det ikke dreier seg om dette. Det handler om at vi må ha kontroll på innvandringa til Norge, det tror jeg de fleste er opptatt av, for å lykkes med integreringa.

Hun trekker igjen fram Sverige som eksempel, og sier at områder med høy konsentrasjon innvandrere har blitt et problem der.

- Vi skal ikke komme dit i Norge. Derfor er innsatsen som legges ned i dette området kjempeviktig, sier Listhaug til pressen.

Justisministeren sier også at det ikke er til å stikke under en stol at integrering er en del av problemet i området.

Narkotika, vold og trusler
​Driftsleder for enhet Øst i Oslo-politiet, John Roger Lund, er til stede for å fortelle om politiets arbeid i området.

- 31 personer har blitt pågrepet, og det har blitt beslaglagt marihuana, hasj, kokain og store pengebeløp. Det er veldig mye sivilt politi her for å kartlegge kriminaliteten. Gjengene her ute står for narkotika, vold og trusler, sier Lund til forsamlingen.

​POLITIET: Driftsleder for enhet Øst i Oslo-politiet, John Roger Lund. Foto: Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
​POLITIET: Driftsleder for enhet Øst i Oslo-politiet, John Roger Lund. Foto: Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Dette er unge voksne menn som ikke vil være en del av demokratiet. De ønsker å tjene raske penger på narkotika. Disse vil politiet slå hardt ned på, fortsetter han.

Lund forteller at det sivile politiet i området har observert barn ned i 14 års alderen som fungerer som løpegutter, ører og øyne for gjengene.

- Vi skal redde 14- og 15-åringene. Vi skal hjelpe dem, ikke ta dem. Vi har ingen ungdommer å miste.

Lund oppfordrer også publikum til å varsle når de ser ting som ikke er bra, og understreker at det er et felles ansvar.

Preget av hendelsene
Skytingen sist onsdag skjedde ved 21-tiden, da mange av barna i området er på vei hjem fra aktiviteter.

Lund forteller til Dagbladet at skyteepisoden etterforskes som drapsforsøk, og at politiet foreløpig ikke har noen mistenkte i saken.

I tillegg til forrige ukes alvorlige hendelse, ble to menn i 20-åra knivstukket i nettopp Ravnåsveien på Holmlia 21. januar i år.

I oktober ble en 21 år gammel mann skutt på Holmlia.

- Etterforskningen pågår for fullt, og det er framdrift i saken. Seks personer er varetektsfengslet. Dette er unge menn som tilhører et kriminelt miljø, og alle er sikta for drapsforsøk eller medvirkning til drap, sier Lund om saken fra i fjor.

Kveldens møte kom i stand etter at Silje Kivle Andreassen, sokneprest i Holmlia kirke, før helga sendte et åpent brev til politilederen i enhet Øst og Oslos byrådsleder. Hun poengterte blant annet at situasjonen oppleves alvorlig og utrygg for en stor gruppe av byens innbyggere.

- Vi kan ikke utsette barna vår for slik utrygghet - vi kan ikke ha det slik, skriver hun i brevet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!