Listhaug-rådgiver om Trumps «komiske Ali»: - Virker veldig rart

Sean Spicer sjokkerte pressekorpset med jukseanklager i går.

PRESSETALSMENN: Sean Spicer (t.v.) har allerede markert seg som president Trumps pressesektretær. Espen Teigen (t.h.) har gjort det samme som innvandringsminister Listhaugs rådgiver - men tar avstand fra Spicers stil overfor media. Foto: Rex, Aftenposten / NTB Scanpix
PRESSETALSMENN: Sean Spicer (t.v.) har allerede markert seg som president Trumps pressesektretær. Espen Teigen (t.h.) har gjort det samme som innvandringsminister Listhaugs rådgiver - men tar avstand fra Spicers stil overfor media. Foto: Rex, Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Donald Trumps talsmann Sean Spicer sjokkerte store deler av pressen på sin første opptreden i går, etter den nye presidentens innsettelse.

For det første serverte han en rekke påstander om særlig publikumsoppmøtet under seremonien, som i ettertid for en stor del er blitt tilbakevist som usanne. For det andre nektet han å svare på spørsmål, og angrep i stedet pressen for å fare med usannheter.

- Kjeven traff bakken, skrev New York Times' Glenn Thrush på Twitter etter seansen.

Spicer følger dermed sin sjefs linje overfor pressen fra før han tiltrådte fredag. Trump har bl.a. kalt CNN for «falske nyheter».

Twitter-trend

45-årige Spicer har skapt seg litt av et navn på sosiale medier. Mange kaller ham nå «komiske Ali», etter Saddam Husseins informasjonsminister Muhammad Saeed al-Sahhaf, som under den andre Irak-krigen ble kjent for å gi åpenbart feilaktige uttalelser om krigens gang.

RASER: Under Trumps pressesekretær, Sean Spicers, første pressekonferanse, raser han mot amerikanske mediers dekning av innsettelsen av Donald Trump. Video: CNN Vis mer

- Husker dere da vi alle lo av «komiske Ali» og hans påstander under Irak-invasjonen? Pressekonferansen i Det hvite hus liknet foruroligende, skriver Dan Howe på Twitter.

- Jeg får så mange flashbacks til komiske Ali. Hvem skulle trodd at hans pressekonferanser ville bli forbildet for USAs president? skriver Alexander Chandler.

- Veldig rart

Espen Teigen (Frp) har den siste tida markert seg som innvandringsminister Sylvi Listhaugs rådgiver og hennes stemme på sosiale medier. Han tar avstand fra Spicer og Trumps aggressive linje overfor pressen.

HARDT UT: Madonna snakket klart og tydelig under kvinnemarsjen i Washington. I klippet banner Madonna, noe som ble for mye for CNN. De har imidlertid fjernet reaksjonen sin og sensurert banningen i dette klippet. Foto: AP Photo /José Luis Magana, NTB Scanpix. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Det virker veldig rart at han skal ha behov for å føre en fiendtlig stil overfor pressen, sier Teigen til Dagbladet.

- Av og til ser vi og media ulikt på ting, men sånn er nå engang verden. Jeg ville ikke ringt og skjelt ut Dagbladet, sier rådgiveren.

- Hvorfor kjører Spicer en slik linje?

- Han vil delegitimere hva pressen sier om Trump, fjerne deres troverdighet. Hvorvidt det er en vellykket strategi, vil vise seg, men presidenten ble jo valgt på samme stil, sier Teigen.

- Planlagt

Sindre Beyer er nå i reklamebyrået Try, men var i Jens Stoltenbergs siste år som statsminister konstituert statssekretær ved Statsministerens kontor. Han er sjokkert over Spicers opptreden.

- De kjører åpenbart en helt annen stil enn det som er vanlig. Dette lover ikke veldig bra; ytterkantene får dominere mer, sier han til Dagbladet.

- Hva tror du er forklaringen på framgangsmåten?

STATSMINISTERENS MEDARBEIDER: Sindre Beyer (t.v.) i 2013, da han var konstituert statssekretær for statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
STATSMINISTERENS MEDARBEIDER: Sindre Beyer (t.v.) i 2013, da han var konstituert statssekretær for statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Pressen er for dem del av det de har gått til valg mot - establishmentet. For oss som har tillit til media, ser det rart ut, sier Beyer.

Den tidligere statssekretæren tror framgangsmåten er planlagt.

- Dette er ikke bare et innfall. En del av velgerskaren har ikke tillit til media fra før, og føler de blir manipulert. De vil applaudere den konfronterende linja.

Har tiltro til media

Anklagene om falske nyheter brer om seg, og også norske etablerte medier som Dagbladet er stadig oftere gjenstand for dette. Frp-rådgiver Teigen mener kildekritikk blir stadig viktigere.

- Jeg er selv veldig interessert i amerikansk politikk, og går direkte til amerikanske kilder. Det hender jeg leser «alternative» kilder som Breitbart, men da er jeg veldig kritisk, sier han.

Teigen sier han stort sett har tiltro til etablert presse - så vel den amerikanske som den norske - selv om han synes enkelte medier er noe venstrevridde.

SER DU DET?: Da Trump signerte papirer like etter innsettelsen, foregikk det noe helt annet i bakgrunnen, som mange kanskje ikke fikk med seg. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Det er noe av det fine ved vår vestlige sivilisasjon - vi har pressefrihet og kritiske medier, sier han.

- Vil fortsette

Eksstatssekretær Beyer sier han tror Trump og Spicer vil holde fast ved den konfronterende linja overfor pressen.

- De har egne flater på sosiale medier, og er mindre avhengige av pressen enn tidligere, sier han.

Beyer påpeker at mye har endret seg for media siden 2005, da de rødgrønne først kom i posisjon. Det kan forklare noe av framgangen for troen på falske nyheter.

- Opplagstallene har rast, og meningsbildet er endret; mediene har ikke lenger monopol på sannheten. Da er det desto viktigere å bruke kildekritikk, sier han.

Beyer tror Trump ikke nødvendigvis kan kjøre samme stil som nå i uoverskuelig framtid.

- Hvor lenge kan han snakke som om han sitter i opposisjon? Det er en grense for hvor lenge de kan late som de er underdogs, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer