Listhaug raser mot regjeringens vedtak

IS-siktet kvinne og to barn hentes hjem. Olje- og energiminister Sylvi Listhaug mener mor kynisk har brukt sitt eget barn for å komme tilbake til Norge.

INGEN NÅDE: Konstituert første nestleder Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen i Frp sier at de ikke har noen sympati og at det ikke er noe rom for tilgivelse for kvinnene som har reist ned til Syria for å slutte seg til IS. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske myndigheter melder i dag at de henter hjem en IS-siktet norsk kvinne og hennes to barn.

Saken splitter regjeringen dypt. Mens KrF og Venstre jubler, er Frp rasende.

Nestleder i Frp og oljeminister i regjeringen, Sylvi Listhaug, sier mor har brukt sitt eget barn på kynisk vis i denne saken.

- Frp har vært villig til å hente det syke barnet til Norge. Men vår betingelse har vært at det skal skje uten at moren følger med. Barnet det gjelder kunne fått hjelp tidligere. Dessverre har mor kynisk brukt sitt barn for å få seg selv til Norge, sier Listhaug tirsdag ettermiddag.

Dette sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) da hun møtte pressen i ettermiddag:

SNUR: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte pressen etter det ble kjent at Norge henter tilbake IS-siktet mor og to barn fra Syria. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Ikke løfte en finger

Listhaug understreker at Frp ikke støtter beslutningen i saken og har tatt dissens i regjeringen.

- De har støttet et av de verste terrorregimene verden har sett. Å støtte IS er å støtte halshugging, brenning, voldtekt og drap på uskyldige mennesker. Frp vil holde fast ved at vi ikke vil løfte en finger for at IS-krigere og IS-kvinner skal komme tilbake til de frie, vestlige samfunnene de hater, fortsetter Listhaug.

- Frp tar det for gitt at IS-kvinnen arresteres og straffeforfølges når hun evt ankommer Norge, sier Listhaug.

IS-KVINNER: Under Siv Jensens tale til Frps landsstyre, gikk partilederen hardt ut mot en norsk IS-kvinne som nå vil reise tilbake til Norge. Video: Frp Vis mer

KrF i syvende himmel

Blant sentrumspartiene i regjering er lykken derimot større.

«Endelig ser det ut til at vi lykkes. Jeg håper virkelig barna kommer seg trygt frem til Norge», skriver KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på Facebook.

Også internt i partiet er andre medlemmer glade for at saken ser ut til å få sin løsning.

- KrF har over lang tid kjempet for at IS barna med mødre skal hentes hjem. Uthentingen i dag av mor og to barn viser at dette også er regjeringens politikk. Vi er veldig glad for at situasjonen til uskyldige barn tas på alvor og på denne måten kan vise nestekjærlighet i praksis, sier Grøvan til Dagbladet.

Grande jubler

Grøvan er KrF's parlamentariske leder.

Spagaten mellom Frp på den ene siden og sentrumspartiene på den andre gjøres enda tydeligere nå også Venstre-leder Trine Skei Grande i dag jubler.

- I Venstre er vi glad og lettet over at disse uskyldige og sårbare barna og deres mor nå er trygt på vei tilbake til Norge, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun sier Venstre har jobbet lenge og intenst for å få kvinnen og barna hjem.

- Barn skal ikke straffes for foreldrenes ugjerninger uansett hvor grufulle de måtte være, sier Grande.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer