AKSJON: Sylvi Listhaug delte i går en video på sin facebookside der hun sammen med statssekretær Fabian Stang lanserte sin nye innsamlingsaksjon. De oppfordrer folket til å sende inn penger som skal hjelpe forfulgte kristne i land der man ikke kan leve med religionsfrihet. Video: Sylvi Listhaug / Facebook Vis mer

Listhaug samler inn penger til kristen organisasjon uten godkjentstempel

Organisasjonen Åpne Dører samlet i fjor inn cirka 30 millioner kroner fra privatpersoner bare i Norge, men Norsk Innsamlingskontroll kan ikke gå god for dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sylvi Listhaug (Frp) og Fabian Stang (H) flesket i går til med en innsamlingskampanje for organisasjonen Åpne Dører, som jobber for å bedre forholdene for forfulgte kristne rundt om i verden.

Organisasjonen samlet bare i fjor inn cirka 30 millioner kroner og er således en av de litt større ikke-statsstøttede hjelpeorganisasjonene i Norge, men er likevel relativt ukjent utenfor det kristne miljøet i Norge.

Den står heller ikke på godkjent-lista til Norsk Innsamlingskontroll, som lister opp de 145 organisasjonene de mener det er trygt å gi penger til.

Innsamlingskontrollen fraråder generelt folk til å gi penger til organisasjoner som ikke står på denne lista.

JULEØNSKE: Sylvi Listhaug (Frp) lanserte sammen med statssekretær og tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) sitt juleønske i går: Pengestøtte til forfulgte kristne.  Listhaug er innvandrings- og integreringsminister i Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JULEØNSKE: Sylvi Listhaug (Frp) lanserte sammen med statssekretær og tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) sitt juleønske i går: Pengestøtte til forfulgte kristne. Listhaug er innvandrings- og integreringsminister i Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi går bare god for organisasjoner som har søkt om godkjenning. Det har ikke Åpne Dører gjort, så det er en organisasjon vi i utgangspunktet ikke vet noe om. Hvis folk fører seg usikre, oppfordrer vi dem til å la være å gi til dem, sier daglig leder Børre Hagen i Innsamlingskontrollen til Dagbladet.

Vet ikke om dem

Når en organisasjon blir godkjent av Innsamlingskontrollen forplikter den seg til å følge spesifikke regnskapsregler og etiske retningslinjer for innsamling, og underlegge seg ekstern kontroll.

Det stilles videre krav om at minimum 65 prosent av innsamlede midler går uavkortet til det oppgitte formålet.

Hagen understreker at det ikke betyr at organisasjonen farer med fusk; bare at den eneste norske kontrollmyndigheten som finnes for å kontrollere innsamlingsaksjoner ikke har oversikt over dem.

Heller ikke NOAS, som skuespiller og Ap-politiker Kristoffer Joner har gått i bresjen for, står på lista over de rundt 145 godkjente organisasjonene.

- Det betyr ikke at vi kan slå fast at organisasjoner som ikke står på lista vår er useriøse, det betyr ganske enkelt at vi ikke vet, forklarer Hagen, som sier i dag er første gang han har hørt om organisasjonen.

- Hva synes du om at en statsråd samler inn penger til en organisasjon uten deres godkjentstempel?

- Det vil jeg ikke mene noe om. Det synes jeg statsråden må svare på selv, sier Hagen.

Stor bevegelse

Norske Åpne Dører er en del av den internasjonale bevegelsen Open Doors, som har kontorer i 40 forskjellige land.

Hjelpen går i hovedsak til forfulgte kristne, ved at de gir kristne humanitær hjelp, opplæring, bygging av skoler, innkjøp av bibler og kristen litteratur og andre ting.

Selv om den humanitære hjelpen ofte går gjennom kristne kirker, får mottakerne hjelp uavhengig av om de er kristne, muslimer eller ateister, opplyser organisasjonen.

Overfor Dagbladet bekrefter generalsekretær Morten Askeland i Åpne Dører at de ikke har prioritert å registrerere seg i Innsamlingskontrollen.

- For vår del er det hele tiden en drøfting av hvorvidt vi vil bruke 30-40 000 kroner på å være medlem der, men til nå har vi ikke oppfattet noe behov for at vi skal være der blant våre givere, sier Askeland til Dagbladet.

Han understreker at det ikke betyr at de ikke har orden i regnskapene - og sier 86 prosent av midlene som samles inn går direkte til hjelp til trengende.

Står ikke på svartelista

Dessuten sier han de har en god dialog med innsamlingskontrollen.

- PWC er revisor for oss og leverte en blank revisjonsberetning, og Innsamlingskontrollen har også gått gjennom våre ting uten å finne noe negativt, sier Askeland til Dagbladet.

Det betyr ikke at Innsamlingskontrollen har godkjent dem - men at de har kikket over regnskapet og ikke sett noen grunn til å sette dem på obs-lista.

Orgniasasjonen har ikke oversikt over hvor mye penger som har kommet inn så langt som følge av kampanjen.

- Vi har ikke veldig god oversikt, for det er helt nylig at vi har begynt med Vipps og SMS, da våre egne givere pleier å gi til oss på andre måter. I morges fikk vi beskjed om at 800 mennesker hadde donert penger til oss gjennom sms og vipps og antagelig er en stor del av dem helt nye givere, sier han.