Listhaug sjokkert over matprisforskjellene

Har vært på svenskehandel.

MATPRAT: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) og administrerende direktør i Rema 1000 Ole-Robert Reitan i debatt under Arendalsuken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MATPRAT: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) og administrerende direktør i Rema 1000 Ole-Robert Reitan i debatt under Arendalsuken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) mener det er altfor store prisforskjeller på tollfri mat i Norge og Sverige. Nå krever hun oppvask i bransjen her hjemme.

Listhaugs eget departement har sammenlignet prisene på importerte produkter, som verken har toll inn til Sverige eller Norge. Prisene på matvarer ved Nordby Supermarked utenfor Strömstad er sammenlignet med prisene til de fire billigste dagligvarekjedene i Norge, skriver VG.

Matpristesten viser at flere av varene er både to og tre ganger så dyre i Norge som i Sverige.

- Dette er totalt uholdbart, og vi krever full gjennomgang med bransjen, sier Listhaug.

Hun sier det høyere lønnsnivået i Norge ikke er nok til å forklare at en vare som importeres til begge landene, som ikke har toll, koster dobbelt så mye i norske butikker. Listhaug mener det ikke finnes noen naturlig forklaring på det store spriket på mange av varene.

- Det er svært interessant å se på ostene, hvor den norske landbrukspolitikken er blitt trukket fram av matbransjen som den store årsaken til at prisene er så høye i Norge. Vår undersøkelse viser at de store prisforskjellene er der selv når osten ikke har toll. Da er det andre årsaker, som importørene, matkjedene og produsentene må svare for. En årsak kan være at de bruker tollargumentene for å skru opp prisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer