Listhaug skal diskutere Syria-returer med FN-topp

Venstre og KrF krever garanti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sylvi Listhaug (Frp) sier hun vil hun følge opp ny informasjonen om at Russland returnerte to syrere til hjemlandet når hun onsdag møter Pia Prytz Phiri fra FNs høykommissær for flyktninger.

Regjeringens asylinstruks, som ble lagt fram i november, åpner for at Norge kan sende asylsøkere tilbake til Russland uten å realitetsbehandle søknadene deres.

Offisielt er det russisk politikk at syrere ikke skal sendes til det borgerkrigsherjede hjemlandet, noe ny informasjon sår tvil om.

- Jeg er i dag gjort kjent med at Landinfo har mottatt ny informasjon fra Høykommissæren (UNHCR) om at de forstår det dit hen at to syrere skal ha blitt returnert fra Russland til Syria i januar 2015, sa innvandrings- og integreringsminister Listhaug til NTB tirsdag.

- Dette er nytt for oss og naturlig å følge opp blant annet i mitt møte med Høykommissæren, sier Listhaug, som onsdag møter UNHCRs Nord-Europa-sjef, Pia Prytz Phiri, til samtale i Oslo.

FN: - Norge må være sikre Norge og UNHCR har et ulikt syn på om asylinstruksen med retur til Russland er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser eller ikke. Kritikerne har pekt på faren for at Russland kan sende asylsøkere tilbake til deres hjemland, til tross for at de der kan bli utsatt for forfølgelse eller tortur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer