Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug skal diskutere Syria-returer med FN-topp

Venstre og KrF krever garanti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sylvi Listhaug (Frp) sier hun vil hun følge opp ny informasjonen om at Russland returnerte to syrere til hjemlandet når hun onsdag møter Pia Prytz Phiri fra FNs høykommissær for flyktninger.

Regjeringens asylinstruks, som ble lagt fram i november, åpner for at Norge kan sende asylsøkere tilbake til Russland uten å realitetsbehandle søknadene deres.

Offisielt er det russisk politikk at syrere ikke skal sendes til det borgerkrigsherjede hjemlandet, noe ny informasjon sår tvil om.

- Jeg er i dag gjort kjent med at Landinfo har mottatt ny informasjon fra Høykommissæren (UNHCR) om at de forstår det dit hen at to syrere skal ha blitt returnert fra Russland til Syria i januar 2015, sa innvandrings- og integreringsminister Listhaug til NTB tirsdag.

- Dette er nytt for oss og naturlig å følge opp blant annet i mitt møte med Høykommissæren, sier Listhaug, som onsdag møter UNHCRs Nord-Europa-sjef, Pia Prytz Phiri, til samtale i Oslo.

FN: - Norge må være sikre Norge og UNHCR har et ulikt syn på om asylinstruksen med retur til Russland er i tråd med Norges internasjonale forpliktelser eller ikke. Kritikerne har pekt på faren for at Russland kan sende asylsøkere tilbake til deres hjemland, til tross for at de der kan bli utsatt for forfølgelse eller tortur.

Da Phiri besøkte Vestleiren i Kirkenes i Finnmark denne uken, uttalte hun at norske myndigheter må være sikre på hva asylsøkerne sendes tilbake til.

- Dersom Russland ikke vil ta imot personer med visum som er utstedt på falskt grunnlag, er det en fare for at asylsøkerne blir sendt til hjemlandet, sier hun til NTB og understreker at man kan ikke sende dem tilbake dersom man ikke vet hva som vil skje med dem.

- Ny informasjon Listhaug viser likevel til at regjeringens asylinstruks slår fast at Russland er et trygt land for de fleste.

- Men man må gjøre vurderinger i saker hvor det er konkrete holdepunkter for at det ikke er det, eller at man står i fare for å bli sendt videre til land som er utrygge. Det er naturlig at vi holder oss løpende orientert om ny relevant informasjon som blir tilgjengelig, sier statsråden.

- Dette er ny informasjon til Norge gjennom Landinfo, og den danner grunnlaget for hvordan UDI skal håndtere instruksen for utsendelse. Denne instruksen tar høyde for at ikke alle kan returneres til Russland, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Krav fra Venstre og KrF Venstre og KrF krever at Listhaug garanterer at syrere som blir returnert til Russland ikke blir sendt til hjemlandet.

- Hun må forsikre oss om at Norge ikke sender ut syrere til Russland som det er en fare for blir utsendt til Syria, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Han får følge av Venstres innvandringspolitiske talsmann André N. Skjelstad:

- Venstre forutsetter at det er fullstendig uaktuelt for regjeringen å returnere syriske flyktninger som står i fare for å bli sendt tilbake til krigsherjede Syria av russiske myndigheter.

Regjeringen fikk flertall for asylinstruksen uten samarbeidspartiene Venstre og KrF.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media