Listhaug skulle svare på spørsmålet alle lurer på. Ap: - Dette holder ikke

Ap sitter fortsatt igjen med spørsmål.

HAR SVART: Innvandrings- og integreringsminister  Sylvi Listhaug (Frp) bekrefter i et brev til Stortinget at tvilstilfeller vil bli realitetsbehandlet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR SVART: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) bekrefter i et brev til Stortinget at tvilstilfeller vil bli realitetsbehandlet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) har i et skriftlig spørsmål til innvandringsminister Listhaug bedt henne redegjøre for hvordan Norge har sikret at asylsøkere som returneres til Russland, ikke sendes videre til Syria eller andre områder der de ikke har «trygt opphold».

- Dersom det er konkrete holdepunkter for at søkeren risikerer behandling i strid med EMK artikkel 3 ved retur til Russland, skal asylsøknaden likevel realitetsbehandles i Norge. UDI opplyser at de har identifisert noen slike saker, svarer Listhaug i sitt svarbrev.

Menneskerettskonvensjonens (EMK) artikkel 3 sier at ingen må utsettes for tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

- Ikke klokere Spørsmålet Lauvås stilte er blitt reist av en rekke stortingspolitikere fra flere partier den siste uka. Fredag sendte KrF og Venstre brev til ministeren, hvor de blant annet ba om svar på følgende spørsmål:

Har regjeringen vært i kontakt med russiske myndigheter for å forsikre seg om at de ikke sender asylsøkere tilbake til Syria eller andre land som medfører at disse har krav på beskyttelse?

Men Lauvås blir ikke spesielt klokere av Listhaugs svar.

- Hun gjentar det hun har sagt før, men jeg lurer fortsatt på hvordan hun forsikrer seg om at de som sendes ut ikke risikerer behandling i strid med artikkel 3. Hun unnlater å svare på spørsmålet, og dette holder ikke, sier Lauvås.

Han etterlyser hvilke konkrete vurderinger som ligger til grunn for at de som sendes tilbake ikke er i fare.

- Enten er hun ikke i stand til å svare, eller så ønsker hun ikke å svare.
 
63 fått innvilget Ifølge UDI har 188 søkere fått avslag etter en realitetsbehandling av søknaden, mens 63 personer har fått innvilget søknaden om beskyttelse. Sistnevnte gruppe fikk i all hovedsak sine saker behandlet før den nye instruksen trådde i kraft i november.

Listhaug viser til Justis- og beredskapsdepartementets instruks av november i fjor som åpner for ikke å realitetsbehandle asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland.

- I instruksen legges det til grunn at Russland for de fleste tredjelandsborgere er et trygt land, og at utgangspunktet er at en asylsøknad skal nektes realitetsbehandlet dersom utlendingen har hatt opphold i Russland. Utlendingsmyndighetene må likevel foreta en konkret vurdering i den enkelte sak, skriver Listhaug.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer