Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug slapp innvandrernyhet fra talerstolen

Frp vil innføre tak på kontantutbetalinger til innvandrere i Norge. - Tidenes mageplask, kontrer Arbeiderpartiet, som ber Listhaug kopiere deres innvandringspolitikk.

VIL HA TAK: Sylvi Listhaug og Frp foreslår tak på hvor store kontantytelser innvandrere kan få utbetalt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL HA TAK: Sylvi Listhaug og Frp foreslår tak på hvor store kontantytelser innvandrere kan få utbetalt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Frp's innvandrings- og integreringsutvalg kommer til å foreslå et tak på statlige utbetalinger til innvandrere. Dét bekreftet Sylvi Listhaug fra talerstolen under Frps 1. mai-markering i Drammen i dag.

Listhaug har selv ledet utvalgets arbeid inn mot landsmøtet til helga.

- Prinsippet må være at dersom personer trenger hjelp og skal leve av offentlige overføringer, så må man vurderer hva slags inntekt personen ville fått i arbeidslivet. En må sørge for at overføringene ikke overstiger det beløpet vedkommende ville fått i full jobb. Hvis ikke forsvinner alle incentiver for den enkelte, utdyper Listhaug overfor Dagbladet.

- Er dette bare for innvandrere?

- Jeg mener dette er et viktig prinsipp generelt.

- Kunne dere ikke bare kuttet kontantstøtta?

- I vår rapport foreslår utvalget at kontantstøtta bør være en opptjent rettighet, på lik linje med foreldrepermisjonen. Da må man altså jobbe først, for så å tjene seg opp kontantstøtteutbetalinger.

-Integrering og bosetting

Listhaug presenterte også sin egen tretrinnsregel for hvordan norsk integrering skal foregå smertefritt. Blant annet sier Listhaug at det er viktig at innvandrerne tilpasser seg Norge, ikke omvendt. Det vil kunne medføre såkalte «svenske tilstander».

INGEN NÅDE: Konstituert første nestleder Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen i Frp sier at de ikke har noen sympati og at det ikke er noe rom for tilgivelse for kvinnene som har reist ned til Syria for å slutte seg til IS. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Det er tre ting som er viktige for Frp når det snakkes som en vellykket integrering i landet vårt. For det første - du må jobbe og forsørge deg selv og din familie. For det andre - du må etterleve og akseptere de norske lovene og reglene. Norge skal ikke tilpasse seg dere, dere skal tilpasse dere Norge, sier Listhaug til stor applaus fra de frammøtte under Frp's egen 1. mai-markering i Drammen i dag.

- Og for det tredje - innvandrere må være en aktiv del av lokalsamfunnet, legger hun til.

Hun la til at Frp ønsker en stans i bosetting av flyktninger til alle kommuner hvor ikke-vestlige innvandrere utgjør 15 prosent eller mer av den totale befolkningen. Det innebærer blant annet Oslo og Drammen. Kommuner som ikke stanser bosettingen vil ifølge Listhaug «ikke få ei krone» i støtte fra staten. Ifølge tall fra SSB er det sju kommuner i Norge som i dag har en innvandrerandel (ikke-vestlige) på over 15 prosent.

- Tidenes mageplask

Listhaug beskyldte Arbeiderpartiet for å ha sviktet i innvandrings- og integreringspolitikken. Masud Gharahkhani, Ap's innvandringspolitiske talsperson, sender verbal skyts i retur.

- Jeg gratulerer Listhaug med tidenes mageplask med utarbeidelse av ny integreringspolitikk. Frp svikter nok en gang, hun burde kopiert våre forslag, forteller han Dagbladet.

- Vi kan takke Listhaug og Høyre-regjeringen for rekordutbetaling av kontantstøtte og andre kontantytelser som belønner innvandrerkvinner for å være utenfor arbeidslivet og ikke sende barna i barnehage slik at de kan norsk til skolestart, sier han og sikter til den omstridte kontantstøtten.

- Utfordringene med integrering må møtes med politikk, ikke tom retorikk. Kvoteflyktninger skal i gang med norskundervisning før de kommer til Norge. Strengere integreringskrav for kommuner som skal bosette nye flyktninger, fjerne kontantstøtten som er dårlig for integrering og arbeidslinjen. Styrke norskopplæring og veien til å bli selvforsørgende.

Han er heller ikke imponert over Listhaugs forslag om bosettingsstopp i enkelte kommuner.

- Arbeiderpartiet er tydelig på at man ikke skal bosette flyktninger i områder med store levekårutforinger. Noe Listhaug og Frp gjorde da hun var byråd i Oslo, sier Gharahkhani

- Det er ikke noe nytt at han bruser med fjæra. Om noen år kommer Ap etter og kopierer politikken, sånn har det alltid vært, svarer Listhaug på kritikken fra Gharahkhani.

Bom

Fra talerstolen i bilbyen Drammen langet Listhaug også ut mot bompengene hennes egen regjering henter inn fra norske bilister.

- Det er ikke rart bilistene blir forbanna. Bilistene finansierer sykkelstier, gangveier og kollektivtransport. Bilistene kan ikke være alles melkeku. Nå må flåingen ta slutt, forteller Listhaug til frammøtte.

Solberg-regjeringen, hvor Frp har finansministeren og samferdselsministeren, henter inn ti milliarder hvert år i bompenger. Men det er ikke Frp's feil, bedyrer Listhaug.

- Mange er misfornøyd med det Frp har fått til i regjering. Men jeg vil minne om at uten Frp i regjering, så ville dere betalt mer bompenger. Men det er dessverre sånn at Frp har stått alene mot bompenger i årevis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling